Muusikoiden.net
26.02.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

10.03.2008: Starcaster S2 by Fender


Huomasin, että www.musicstore.de (Music Store Professional) myy nyt 88 eurolla Starcaster-halpakitaraa. Onkohan siitä yhtään mihinkään? Otan selvää.

Ensinnäkin, Fenderin parinkymmenen vuoden takaisilla puoliakustisilla Starcaster-kitaroilla ei ole mitään tekemistä tämän Indonesiassa valmistetun “Starcaster S2 by Fender” -sähkökitaran kanssa. Starcaster on Fenderin lisensioima vasta-alkajille tarkoitettu tuotesarja, johon kuuluu myös mm. efektilaitteita ja rumpusettejä. Jostain löysin tiedon, että tämä "S2"-osa kitaran mallinimessä tarkoittaisi "Series 2":sta, eli uutta, hieman paremmilla laatukriteereillä valmistettua sarjaa. On mielenkiintoista huomata, että emo-Fenderin sivuilla on kuin onkin linkki Starcaster-tuotteisiin. Linkki ei vain johda mihinkään!

Fender koki jo vuosia sitten, että he tarvitsevat myös aivan halvan kitarasarjan. Meksikon Fenderit ovat vasta-alkajalle liian kalliita. Squier-tuotteet, joita tehdään Kiinassa, Indonesiassa ja muuallakin, ovat brändiltään nekin liian professionaaleja. Fender päätti valmistaa uutta Starcaster-sarjaa samoissa halpatehtaissa kuin Squiereita. Starcaster-myyjinä toimi mm. Costco ja Sam’s Music. Costco on amerikkalainen “Halpahalli” tai “Tokmanni”, joten tuotteen piti olla todella bulkkia ja halpaa.

No, Musicstore on siis jostain hankkinut suuren erän hassunnäköistä Starcasteria – liekö ylijäämäerää Jenkkilästä? Kitaran sarjanumero IC05XXXX kertoo, että soitin on rakennettu Cortin tehtaalla vuonna 2005.

Ulkoasu

Kitara on kirkkaansininen, pleksi peilipintainen ja nupit samanlaiset kuin Telecasterissa. Peilipleksi on varmaan tehty miellyttämään 12-vuotiasta ensisoittajaa. ("Vaude, vähän mahtava!") Eniten kuitenkin ihmetyttää lavan muoto. Se kun on hyvin teräväkärkinen, eikä siitä saa vuolemallakaan perinteistä Straton lapaa. (Jenkeissä myydään myös perinteisellä Strato-lavalla varustettua Starcasteria.) Samanlainen "pointy" lapa on kuitenkin ollut jo vuonna 1969 Fender Swinger-kitaralla! Body on varsin ohut ja kevyt, kuten perus-Affinity Squiereillakin. Kaula on moderni perus-C-muotoinen ja nauhat (joita on 21) ovat tavallista mediumia, ei jumbokokoa. Radius näyttäisi olevan 9,5 asteen luokkaa. Kaulan mustattu säätöraudan aukko sijaitsee samalla kohdalla kuin perus-Fendereissäkin. Affinity-Squierit ovat tässä suhteessä halvemman oloisia. Niinkuin kuvasta näkyy, Starcasterissa on ruusupuuotelauta. Agathis-bodyssa on tilaa kahdelle humbuckerille ja yhdelle yksikelaiselle mikille. Bodyssä ei siis ole isoa “uima-allasta”. Siitä plussaa.

Kitara on todella kevyt, varsinkin kun vertaan sitä Baja-Telecasteriini... Ulkoasu on taas aika räikeä. Pleksi ainakin täytyy vaihtaa valkoiseen tai mustaan, että kehtaa esitellä kitaraa aikuisille ihmisille...

Mekaniikka

S-S-H-mikit ovat keraamiset. Yksikelaiset mikit ovat hyvin samankaltaiset kuin esimerkiksi meksikolaisen Standard-Straton ja saundaavatkin samalle. Savuinen, bluesahtava klangi, hyvin samankaltainen kuin aiemmassa Duo Sonicissani. Humbucker taas on peruskaurabuckeri, pettuleipää. Tallarakennelma on perinteistä tallaa modernimpi versio, eli kahdella ruuvilla kiinnitetty. Asensin heti mukana tulevan kolmannen jousen paikalleen jäykistämään tallakonstruktiota. Virittimet vastaavat Squierin Standard-sarjan virittimiä. Ainakin minulla ne tuntuvat pitävän vireen riittävän hyvin. (En käytä kampea oikeastaan ollenkaan, ja kun tallakin on tiukasti kolmella jousella kiinni, niin vire säilyy näilläkin virittimillä. Esimerkiksi kun soittelin demobiisin, niin kitara oli vielä eilisessä vireessä, enkä jaksanut ottaa laatikosta viritysmittaria.)

Potikat ovat pienet, eivätkä tosiaankaan mitään CTS:ää tai muuta nimimerkkiä. Samoin swithci on neliskanttinen ja halvanoloinen. Potikat toimivat silti ihan OK, eikä mitään rohinoita kuulu.

Mikit ja potikat voisi helposti vaihtaa, vaan en tiedä, onko tällaiseen budjettikitaraan kovin järkevää tehdä kovin suuria investointeja.

Summa summarum: Starcaster on siististi rakennettu ja siinä on yksityiskohtia, joita löytyy 2-5 kertaa kalliimissa malleissa.

Soitettavuus

Kitaran soittotatsi oli aika hyvä suoraan paketista. Säädin kuitenkin kielten korkeutta tallan ruuvien avulla. Itse tallapalojen intonaatiota ei juurikaan tarvinnut rukata. Nauhat ovat suhteellisen siistit, eivät törrötä. Luultavasti käytän jossain vaiheessa hiomakiveä, että saan vielä nauhanpäitä hiukan pyöristetyiksi. Kitaraa on kuitenkin mukava soittaa jo tämmöisenäänkin.

Kenelle tarkoitettu?

Starcaster S2 sopii tietysti kohderyhmälleen, eli vasta-alkajille, mutta oikeastaan kenelle tahansa joka haluaa siistin ja konstailemattoman HALVAN kitaran. Itse en sentään ole aivan vasta-alkaja (?) ja olen soittanut kaikenmaailman USA-kepakoillakin (Entisiä kitaroitani), mutta silti tykkään kohtuullisesti tästä alle satasen kepistä. Alunperin ajattelin viedä Starcasterin stressileluksi töihin, niin että siellä voisin toisinaan häiritä kollegoita...ja varmaan vienkin, mutta silti kehtaisin vääntää tällä rupisia säveliä keikallakin. (Voihan sitä sijoittaa kalliimpia kitaroita lavalle nojalleen näön vuoksi...)

Loppuarvio

Plussaa:
+Hyvä soitettavuus
+Rokkaavahko ääni (joku tykkää, joku ei)
+Kevyt ja näppärä
+Lapakin on alkanut miellyttää (ei aina saman toistoa)
+Halpa kuin räkä, joten tätä ei tarvitse kauheasti varoa...

Miinusta
-Räikeä väri ja karmiva pleksi (On joissakin aidoissa Fendereissäkin sama väri)
-Ohut body (toisaalta sustainia löytyy tästä huolimatta)
-Ei ole “oikea” Fender (vai onko?)
-Lavan muoto (varauksin)

Ääninäyte

Tein tänään aamulla ääninäytebiisin, jossa soitin kaikki kitarat tällä Starcasterilla. Kitarassa on vielä alkuperäiset kielet… en viitsinyt vaihtaa niitä, pihi kun olen.
Biisistä tuli aika outo säkkipilleineen (luuppi). Vahvistimena vanha Fender Super 60 –kombo, mikkinä Shure SM57. Bassot Squier Broncolla. Ohjelmana Garageband.

Starcaster.mp3

Kirjoittanut jpousi 10.03.2008

            800×567  -  102 kt.


Arvostelu

4,14,14,14,14,1    (9 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

ESPER: Vaikea uskoa, että noin halpa voi olla hyvä.
jpousi: Sattui ehkä kohtuullinen yksilö Saksasta. Itsekin vähän ihmettelin.
jpousi: Jossain vaiheessa voisin kirjoittaa Baja Telecasterista arvostelun. Vai lieneeköhän jo liian käsitelty aihe?
Lonesome: Laitapa arviota myös Bajasta. :)
Gabe: Plussaa, hyvin kirjoitettu

Yhteensä 5 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle