Muusikoiden.net
28.11.2022
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

14.02.2008: Fender Stratocaster US Series


Tämän kitaran tuntee jo jokainen, miksi siis laitearvio, voisi kysyä? Kyseessä olevaan kitaraan on nyt kuitenkin tehty muutamia pikku uudistuksia vai pitäisikö sanoa, että tämä on päivitetty versio ja siitä ajattelin kertoa hieman.
”Uusiin Fender Stratocaster US Series kitaroihin on Fender, tähän ajattomaan soittimeen, sisällyttänyt muutamia yksinkertaisia, soittaja keskeisiä hienosäätöjä. Soita uutta US Series Stratoa ja löydät soinniltaan ja soitettavuudeltaan paremman kitaran”. Näin kuvaa eräs mainos juuri tätä nyt hankkimaani US Series Stratoa.
Oma suhteeni tähän kitaramalliin alkoi jo yli 30 vuotta sitten ja aina se on ollut jossain muodossa mukana kokoelmassani. Ilman sitä on yksinkertaisesti varsin hankala tulla toimeen, siksi monipuolinen ja nerokas soitin on kyseessä. Vuosien varrella on ollut käytössäni, enemmän tai vähemmän aikaa, melkein tusina erilaista Stratoa. Joten jonkinlaista tuntumaa soittimeen on siten tullut hankittua.

Ensiksi tietysti huomioni kiinnittyy tässä US Series Straton C- kaulaprofiiliin ja siinä käytettyyn satiini lakkaan joka antaa hienoisen mattapinnan. Soitettavuus on huippuluokkaa, todella mukavaa kaulan joka kohdalla, suorastaan nautinnollinen, noin lievästi ilmaistuna. Nämä ovat tietysti varsin yksilöllisiä makuasioita, mutta ainakin minun kouraan tämä kaulaprofiili sopii paremmin kuin hyvin. (Sen vuoksi sormien nivelet ovat nyt kipeinä tilulilusta ; )

Toinen mainittava muutos on tuo ”DeltaTone” systeemi sekä tehokas takamikki. ”DeltaTone” systeemi tarkoittaa lähinnä sitä, että alempi tonepotikka vaikuttaa taka- ja keski- mikkeihin, ylemmän vaikuttamatta niihin mitenkään, jolloin äänensävysäätö käy nopeasti ao. mikeille, soundin ollessa melko kirkas. Takamikin ollessa sopivan tehokas, ovat soundit varsin meheviä esim. keski- ja takamikki valittuna. Takamikille ominainen kireys ja ponnettomuus yms. ovat poissa. Täten myös sen vaihtamisen vaiva ja pähkäily vaihtoehdoilla jää pois ja säästyy euro poikineen, tosin monillehan kitaran customointi on jo yhdenlainen harrastus. Mutta tällaisenaan soundit hivelevät korvaa, sekä säröllä että ilman, enkä vaihtaisi mitään mikkejä. S.R. Vaughanin ”Rivera paradice” kappaleen soundit irtoavat kyllä helposti ja moni muukin, riippuen tietysti musiikin tyylilajista. Soundi valikoima on laaja, hienostuneesta mehevän rouhevaan ja laulavaan.

Body on laadukasta leppää, puun syyt ovat melko tiheitä ja kitara painaa hiuksen hienosti normaalia enemmän. Sointi ja resonanssi ovat jo akustisestikin kuultuna varsin täyteläisiä. Joten parin viikon ahkeran soiton jälkeen, kun kitara saadaan soitettua ns. auki, sen oikea ”tatsi” ja soundi tulevat hyvin esiin. Omaan soundiini vaikuttaa jonkin verran se, että käytän 5:tä, melko kireää jousta tremolossa. (Lisää hieman rouhevaa botnea.)
Kaula on 4:llä ruuvilla kiinni ja sisältää myös Micro-Tilt säätö systeemin joka on tarvittaessa ihan ok. Kaularaudan voi säätää myös perinteisesti lavan kohdalta kuusiokoloavaimella.
Kielenohjaimia on yksi ja se on uudentyylinen siro, tyylikäs ja helppokäyttöinen. Kaksikin olisi voinut olla?

Kitaran viimeistely on tehty varsin hyvin ja huolella, joten hinta/laatu suhde on kyllä kohdallaan. (T-kaupasta tms. hankittuna) Kyseessä on siis varsin erinomainen kitara lyhykäisyydessään kerrottuna, speksit laitoin artikkelin loppuun yksityiskohdista kiinnostuneille.

Listahinta tähän kyseiseen Stratoon oli n.1400 euroa kun sitä kyselin suomessa. Tinkimisen jälkeen hinta oli jossain 1150-1200 välissä. Nykyään tämä hintavertailu on jo paikoin kansanhuvia, koska jo kättelyssä T-kauppa, coda-music briteissä ymt. eri liikkeet netissä, myyvät näitä 950 euron tuntumaan postikuluineen. Että silleen, suosittelen ystävällisesti tilaamaan jos on tästä kitarasta kiinnostunut.

Mitään miinusta ei heti oikein tule mieleen. Jos nyt ei sitten lasketa sarjanumeron uutta, hieman pöhköä sijaintia lavan takapuolella!? Olisi se voinut olla kuten ennekin, etupuolella, heti nimen alla, nimen, joka on legenda…

Speksit:
Non-veneered Alder
One-piece Maple neck
Rosewood fingerboard
Deluxe staggered cast/sealed tuning machines
3 custom staggered alnico 5 single-coil pickups
3-ply parchment pickguard
2-point synchronized tremolo
Hand rolled fingerboard edges
Highly detailed fret and nut treatment
Bi-Flex truss rod
"DeltaTone" system (including high output bridge pickup and special "no-load" tone control for middle and bridge pickups)
Micro-Tilt neck adjustment

Technical Info
Body: Non veneered Alder
Neck: One-piece Maple
Fingerboard: Rosewood (9.5 in. Radius/241mm)
Scale Length: 25.5 in. (648mm)
Frets: 22 medium-jumbo
Width at Nut: 1.6875 in. (43mm)
Tuning Machines: Deluxe staggered cast/sealed
Pickups: 3 custom staggered alnico 5 single-coil
Pickup Switching: 5-way
Controls: Volume, tone (N), no-load tone (M/B)
Pickguard: 3-ply parchment
Bridge: 2-point synchronized tremolo with stainless saddles

Unique Features Hand rolled fingerboard edges; highly detailed fret and nut treatment; Bi-Flex truss rod; "DeltaTone" system (including high output bridge pickup and special "no-load" tone control for middle and bridge pickups); Micro-Tilt neck adjustment

Strings: Fender Super Bullet 3250L's (.009 to .042)

Accessories: Hardshell case, cable, strap, polishing cloth; truss rod adjustment wrench PN# 001-8622-000 (3/32 in. hex); saddle height adjustment wrench PN# 001-8531-000 (.050 in. hex)

Kirjoittanut MusaMasa 13.02.2008

            281×600  -  29 kt.


Arvostelu

3,73,73,73,73,7    (13 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

donpepe: Hyvä juttu.
wildcat: Nuo "uudistukset" ovat olleet jo monta vuotta uusissa USA stratoissa, joten tosiaan: miksi laitearvio ?
AtukkA: Kappalejako...
Iron Horse: Uudet terästallapalat ja massiivisempi tallablokki, Kaulan käsittely; Etupuolella kiiltävä lakkaus, mutta takana mattalakka soiton mukavuuden lisäämiseksi, Ohuempi lakka rungossa (resonoi paremmin) Kyllä tuossa mun mielesttä on ihan kivasti uutta.
Iron Horse: Ja tosiaan, rivivälejä ja väliotsikoita voisi olla enemmänkin.
Spoon: Kyseinen peli itsellä kesäkuusta -07 lähtien. Käytettynä about 800¤, vm.2004. Tänään tuli luuttuun Kinmanin Avn Blues-setti kiinni. Ensivaikutelma loistava, tosin ruuvaamista ja totuttelua vielä luvassa. Ts-808 ryydittämässä menoa. Gas:ia odotellessa!
Blake Cale: Ihan hyvä artikkeli!
Broadcaster: Näitä kitara-arvosteluja on aina kiva lukea!
Campylobacter: Näppärä artikkeli! Mitenkäs ton kepin rautaosat, talla ja virityskoneisto, onko minkä laatuiset?
simeon: Tää muistutti enemmän mainosta kuin arviota. Mutta onhan Fender Strato kieltämättä erinomainen soitin.

Yhteensä 10 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2022, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti