Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

13.02.2008: Behringer V-TONE GUITAR GDI21


Ostin tuossa ennen joulua Behringerin SansAmpin kopion, kun sain halvalla. Koska kuherruskuukausi on jo ohi, voinee laitteesta jo kirjoittaa arvionkin.

Kyseessähän on siis aktiivinen DI-boksi ja analoginen mallintava kitaran esivahvistin, joka toimii sekä 9V paristolla tai muuntajalla. Kumpaakaan noista ei kuulunut pakettiin.

Vaikka laite onkin muovia, tuntuu se siitä huolimatta suhteellisen tukevalta - ainakin olennaisesti tukevammalta kuin Ibanezin SoundTank-sarjan Tubescreamer tai Behringerin muut polkimet.

Liitännät
- tulo ja lähtöliitännät 6.3mm plugeilla
- lähtöliitäntä xlr-liittimellä
- normaali DC-liitin

Vipstaakit
- Drive, Treble, Bass ja Level -potikat. Treble ja Bass vaikuttavat yllättävän paljon, näppituntumalta enemmän kuin yleensä vahvistimien vastaavat säätimet.

- Jalkakytkin, joka vaihtaa DI-moodin ja esivahvistinmoodin välillä. Mallinnosten ollessa päällä syttyy punainen led, jonka kirkkaus on tällä kertaa järkevissä rajoissa.

- amp-kytkin, jolla vaihdetaan Fender, Marshall ja Mesa -mallinosten välillä. Kytkin vaikuttaa sekä saundiin että käytettävissä olevan gainin määrään. Clean Marshall on säröisempi kuin Clean Fender.

- mode-kytkin, joka muuttaa gainin määrää. Vaihtoehtoina clean, hi gain ja hot.

- mic -kytkin, joka matkii mikrofonin sijoittamisen vaikutusta ääneen. Vaihtoehtoina off-axis, center ja classic.

- ground lift -kytkin.

Ongelmat
Yllättäen (?) tämän hintaluokan laitteesta löytyy pari pikkuongelmaa:

- Potikoitten nupeista ei näe kunnolla, mihin suuntaan ne osoittavat. Mattamustassa nupissa on pienenpieni mattamusta ura, josta pitäisi erottaa osoittaako nuppi kaakkoon vai luoteeseen. Ongelman saa onneksi ratkaistua pisaralla valkoista maalia.

- Jos laitetta käyttää paristolla, saa ( etenkin ) DI-moodissa humbucker-kitaralla soittaessa kovaa kieliin lyödessä aikaiseksi heikon "click" -äänen. Laite siis yliohjautuu. Ratkaisu on käyttää reguloimatonta 9V virtalähdettä, joka todellisuudessa tuuppaa ulos noin 12V, taikka sitten reguloitua 12V virtalähdettä.
Ongelma ei välttämättä tule vastaan yksikelaisilla mikrofoneilla.

Soundipolitiikka
Fender-mallinnoksella taittuu ( yllätys yllätys ) kaikki heleistä cleaneista roketirolliin. Gainia riittäisi hot-asennossa heviinkin, mutta ainakaan meikäläisen korvilla se ei enää kuulosta hyvältä.

Marshall -mallinnus taipuu mukavasti bluesiin ja perinneheviin. Pesee ja linkoaa MicroCuben Marshall-mallinnoksen mennen tullen. Sopivan saundin saaminen tosin vaatii hieman säätöä toisinaan. Basso ja Treble täysille ei todennäköisesti ole se oikea vaihtoehto...

Mesa-mallinnoksesta en ole oikea henkilö sanomaan juuta tai jaata. Kyllä sillä silti ne pakolliset Enter Sandman ja Seek & Destroy mukavasti irtosivat. Eikä tarvinnut pitää gainia edes täysillä...

Täydellä gainilla ääneen hiipii mukaan suhinaa. Ei tosin niin paljoa, että häiritsisi minua.

Yllättäen purkista löytyy jopa dynamiikkaa. Fender -mallinnuksella drive noin kello kahdessatoista, mode asennossa clean, ääni pysyy puhtaana kevyemmin soitettaessa ja menee ruvelle kun lyö kovempaa. Ei ihan putkivahvistimen veroinen, muttei huonokaan. Sweet spot on tosin melko kapealla alueella. Muutkin mallinnokset saa ainakin semi-puhtaaksi kitaran volumepotikalla.

Käyttökokemuksia
Purkki on nyt ollut enemmän tai vähemmän ahkerassa kotikäytössä reilut kaksi kuukautta ja sitä on kokeiltu jos jonkinlaisissa kokoonpanoissa.

Marshall 8040 Valvestaten efektiloopin paluuseen tai MikroCuben puhtaaseen kanavaan kytkettynä pääsee nauttimaan purkin tarjoilemista soundeista sellaisenaan. Toimivia vaihtoehtoja molemmat, joten purkkia voinee suositella transistoricombon äänen elävöittämiseen. Jostain syystä mikrokuution aux-tuloon kytkettynä ei kuitenkaan toiminut kovin hyvin.

Mielenkiintoisempia saundeja saa, kun laittaa purkin Epiphone Valve Junior:in eteen. Ensinnäkin, suurin valve jr:n ongelma eli puuttuva EQ tulee kuntoon. Toisekseen, jos purkista säätää käyttöön sen "särön rajalla" soundin, ja säätää levelin kohtuullisen suureksi, saa yhdistelmästä varsin hyvin soiton voimakkuuteen reagoivan.

Myös kuulokkeisiin saa käyttökelpoista ääntä. Suoraan se ei toki onnistu, vaan tarvitaan jokin kuulokevahvistin väliin. Itse käytän Zoom RT-123 -rumpukonetta tähän tarkoitukseen. Sellaisenaan kuulokeääni on yllättäen hieman kuollut, mutta kaikupedaali huonekaikumoodissa auttoi asiaa.
Mallinnoksesta riippuen ääni oli vielä hieman tunkkainen, joskin EQ ja mikinsijoittelukytkin auttoivat asiaa. Asian voinee korjata täysin erillisellä EQ:lla.

Kuulokekokemuksen perusteella purkki lienee myös ihan käypäinen kotiäänittäjän pikkuapulainen.

Edit 14. 2. 2008:Laite maksoi 39 euroa. Lisätty kuva.
Edit 4. 3. 2008:Purkki otti ja hajosi. Drive-potikka pätkii. Pätkiessään vermeestä tulee oskillaattori, joka kuulostaa thereminin ja AM-radion virittämisen sekoitukselta. Seuraavaksi testataan siis Thomannin takuun toimimista.
Edit 28. 3. 2008:Thomannin takuu toimii. Vaihtoivat purkin mukisematta uuteen. Ainoa valittamisen aihe on postin hitaus - suomi-saksa suunnasta ei ole varmaa tietoa. Saksasta purkki lähti takaisin jo 19. päivä ja 'jo' 28. päivä saapui kotiovelle. No, elämä on :-)

Kirjoittanut s151669 13.02.2008

            300×349  -  8 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (9 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Jaakko Hyvärinen: Ihan hyvä artikkeli, mutta maksettu hinta kiinnostaa.
Blake Cale: Hyvä ja aika kattava artikkeli.
jra: Itsellä myös ko. purnukka. Aika samat kokemukset, toimii hyvin Epin Valve Specialin ja Bad Monkeyn kanssa. Käytän clean boostina ja toisaalta sitten rankempiin säröihin. Rosot apinasta.
narmo: Vieläkös tälle on ollut käyttöä?

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle