Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

10.02.2008: Mad Professor


NB: artikkelin loppuun nyt lisätty linkki ääninäytteeseen.

Kuluneena viikonloppuna minulla oli mahdollisuus testata Mad Professor -nuppivahvistinta. Kerron tässä ensivaikutelmat.

Testasin sitä Marshallin isolla kaapilla (4 x 12, 1960 Vintage malli). Testikitaroina olivat Gibson Les Paul Supreme, Taylor T5 ja Ruokangas Duke Special. Noista jälkimmäinen oli etukäteen mielenkiintoisin kumppani, koska Mad Professor-vahvistinta ja Ruokankaan kitaroita markkinoidaan yhteistyössä. Soundillinen yhteensopivuus siis kiinnosti.

Nauhoitin osan soittoa sekä Violet Designin Globe -mikrofonilla että AEA:n nauhamikrofonilla.

En käyttänyt mitään efektipedaaleja testauksessa. En myöskään kokeillut nuppia footswitchin kanssa.

Mainittakoon myös ennakkoasenteesta. Olen pitkäaikainen ja erittäin tyytyväinen Line6 Vettan käyttäjä.

Ulkonäkö ja viimeistely

Käytössäni olleen laitteen viimeistely oli täysin moitteeton. Pinnoite, kahvat ja metallipinnat olivat kaikki hillityn mutta laadukkaan näköisiä. Nuppi on kunnioitettavan painoinen, joten kaksi kahvaa on paikallaan sen yläosassa.

Toiminnot

Mad Professorin säätömahdollisuudet ovat poikkeuksellisen hyvät. Siinä on 5 eri outputtia eri impedanssisia kaappeja varten, lisäksi power suck -säätö mahdollistaa sopivan kokonaisvolan asetuksen. Kokeilin vain Club ja Pub -asetuksia. Areenalla satoi ja vaimo ei sallinut laitetta makuuhuoneeseen ;-)

Soundin säätö on todella monipuolista. Yläpään korostusta voi säätää monella tavoin: perinteinen treble, tone balance sekä erityinen focus-kytkin. Kunkin kytkimen vaikutus on ensikuulemalta aika pieni, mutta kun niiden kombinaatioita kokeilee hieman pidempään, soundin kirjo on aika laaja.

Täytyy myöntää, että nuppien pyörittely ei vielä mennyt selkäytimeen, mutta parin minuutin pyörittely näin hakuammuntanakin tuotti tilanteeseen sopivan soundin.

Soundi

Vahvistimen päätehtävän arviointiin yksi päivä viikonloppua oli aivan liian vähän.

Soundin ensivaikutelma on täyteläisyys ja läsnäolo. Tähän tietysti vaikutti se, että vertailuvahvari oli Vettan 2 x 12 kombo ja professori tuli 4 x 12 Marsusta, mutta kyllä ero oli joka tapauksessa huomattava. Toinen vahva fiilis oli soundin lämpö -- myös arvoisan Proffan FET-asennossa.

Yllättävin havainto oli kuitenkin se, että jokainen kitara soi erilaisemmin kuin muissa vahvistimissa. Les Paulin murina oli tummempaa ja vahvempaa kuin yleensä, Ruokankaan terävyys ja twäng soi hyvin ja T5:n eri soundit erottuivat voimakkaammin toisistaan.

Jouduin nyt ensi kertaa myös toteamaan, että Vettan sinänsä mainiot soundit ovat paljon terävämpiä ja kuivempia kuin tällaisen aidon putkivahvistimen. Ero on suurempi kuin olin aiemmin kuullut.

Soundia kokeillessa olisin voinut vannoa, että mukana on jokinlainen kaikuefekti. En kuitenkaan löytänyt reverb-nappulaa laitteesta, joten jään epäilemään omia korviani tai studioni seinämateriaaleja. Soundi oli siis syvä ja kolmiulotteinen, mutta selvä ja erotteleva.

Esivahvistimen voluumisäätö toimii hyvin, pienellä volalla soundin saa sopivan selkeäksi ja särmää ja säröä tulee nupista lisää. "Abnormal" inputista saa taas todella voimakkaan särön, jonka luonnetta voi muuttaa paljon vahvistimen säädöillä.

Kokeilin joidenkin selvempien soundien jatkokäsittelyä Logicin kitaramallintajalla, mutta pystyin hyvin pian toteamaan, että soundi ei sillä kuin huonontunut.

Onko tämä täydellinen vahvistin?

Ensi-ihastuksen perusteella tähän tekisi tietysti mieli vasta kyllä, mutta eihän se näin ole.

Vahvistimen plussana on ehdottoman hyvä perussoundi, jota voi muokata todella monipuolisesti. Vahvistin tuntuu syttyvän kaikilla (kokeilemillani) volyymitasoilla.

Jos puutteita kaivaa, ne löytyvät ehkä keikkatilanteesta. Vahvistimen säädöt ja pedaalit sallivat kyllä monipuolisen käytön keikalla. Normal ja abnormal -vaihdon voi tehdä polkimella, samoin boostin ja FET vs. putkivaihdon. Nänmä ovat kaikki enemmän kuin useimmissa muissa vahvistimissa.

jos kuitenkin itse vielä joskus pääsen keikalle (!), jäisin tämän vahvistimen kanssa kaipaamaan esim. Vettan kanssa mahdollista monen soundiparametrin vaihtoa yhdellä polkaisulla. Toki jollain PODilla tai VOXin Tonelabillä voi tehdä samaa, mutta tohtisinko laittaa sellaisen Professorin eteen -- tuskin. No, isoilla pojilla on varaa laittaa signaaliketjuunsa pari muutakin vahvistinta ja hoitaa teknikkonsa kanssa vaihdot kuntoon.

Verdict

Kyllä tässä tällainen amatööri joutuu nöyrtymään ja toteamaan, että Suomessa tehdään tälläkin alallla huipputyötä (vaikkakin ruotsalaisten designilla ;-). Tämä vahvistin on hunajaisen hyvä ja monipuolinen. Hinta tosin pitää tämän luksuslaitteena, mutta luksushan maksaa aina.

Jos vahvistimen ominaisuudet pitäisi tiivistää yhteen lauseeseen, sanoisin että

Mad Professorin soundi on paksu, lähes kolmiulotteinen, mutta kuitenkin tarkka ja erotteleva ; se myös korostaa kunkin kitaran omaa soundia ja luonnetta

Meidän perheessä ainakin on aika jättää nyt leivän päältä voi pois, jotta saan säästettyä seuraavan kymmmenen vuoden aikana rahat Mad Professoriin. Ja onko niille lapsillekin joka vuosi ihan pakko ostaa uudet koulukirjat? Voisivathan ne jäädä vaikka luokalle muutamaksi vuodeksi?

Soundinäyte

Olen nyt uploadannut ääninäytteen oheisen linkin taakse. Kyseessä on erään työn alla olevan biisin keskeneräistä taustaa (pahoittelen pientä epätarkkuutta). Toisessa kanavassa on Mad Professor ja Marshall 4x12 kaappi, toisella kanavalla on Line 6 Vetta II soundilla 69 Brit Plexi, jonka tuunasin lähelle Proffan soundia. Kitara (Les Paul) ja mikki (AEA:n nauhamikki) olivat samat, samoin plektra (Mad Professoria sekin ;-). Tasot on säädetty Logicissa samoiksi, mutta tasot ovat korvakuulollla erilaiset. Kuulija voi itse arvata kumpi kanava on Proffa ja kumpi Vetta.

Katsotaan mikä on raadin mielipide kuten Pepsi Challengessa: kummassa on parempi soundi, oikeassa vai vasemmassa kanavassa?

Linkki: http://www.mikseri.net/music/play.php?id=319749&type=hi

Kirjoittanut Dr.Groove 10.02.2008

            754×600  -  55 kt.


Arvostelu

3,93,93,93,93,9    (14 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

pekurides: Hyvin kirjoitettu, kamanysvääjä tosin kaipaa lisää nippelitietoa esim.putkista jne. ja mistäs ne saundiclipit löytyy? ps. hiukan samanoloset fiilarit jäi itselläkin samasta laitteesta mutta korostaisin vielä miten dynaaminen se on!
efunkelist: siis pedaalillako saa kaikkia noita juttuja potkittua vaihdosta? montako kytkintä siinä lankussa on? tää vahvistin on vuosia jo vaikuttanut meikäläisen holy graililta... huoh, mutta luxukseen ei o varaa perusduunarin liksalla...
J.Hollström: Hyvä juttu. Olisko niitä ääninäytteitä mahdollista saada kuulolle?
Dr.Groove: Fair: kun ääninäytteitä on pyydetty, viritän ne tänne lähipäivinä. Thanks.
Dr.Groove: Nyt ääninäyte on saatavilla. Mutta kummassa kanavassa (vasen vai oikea) on Proffa?
Dr.Groove: hmm... Hyvä kysymys. Luultavasti ainakin ne, jotka ovat artikkelin lukeneet ja tähän jotain kommentoineet ;-)
Dr.Groove: Proffa on siis vasemmassa kanavassa. Keskusteluissa (Kitarakamat) on tästä enemmän ihmettelyä.
Dr.Groove: FYI: näyte on ladattu tähän mennessä 447 kertaa

Yhteensä 8 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle