Muusikoiden.net
19.02.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

22.01.2008: TBX Tone (Fender) "Aki"-mod


EDIT2: Project on hold. Tuo potikan 1M osio on lineaarinen, joten toiminta ei ole lainkaan tasaista. Modia voi toki käyttää, mutta näyttää siltä että balance-potikalla saisi paljon tasaisemmin toimivan kytkennän. Palaan asiaan.

--------------------

TBX on tavallaan ihan kätsy ratkaisu, mutta keksin samaiselle potikalle fiksumpaa käyttöä.

Normaalisti TBX vähentää soundin laatua asennosta 10>5 mentäessä vain rinnakkaisvastuksella, käyttäytyen jotakuinkin samoin kuin no-load potikka. Tämän aiheuttama "haitta" on sama kuin jos kitarassa olisi yhteensä 6 volumepotikkaa, tai kitaran kytkisi ottoimpedanssiltaan täysin sopimattoman alhaiseen vahvistimeen. Asennosta 5>0 mentäessä TBX toimii kuin tavallinen 250K tone, joskin kaikki 6 volapotikkaa ovat yhä kuormana.

Mielestäni potikka toimii paljon fiksummin mikäli tuon 10>5 osion vaihtaa simuloimaan humbuckeria. Tämä tapahtuu leikkaamalla korkeimpia diskantteja, sekä pienellä resonanssikuhmulla rajataajuuden tuntumassa. Käytännössä siis soundi pehmenee luonnollisemmin tulematta tukkoiseksi tai hävittämättä dynamiikkaa ja alataajuuksia. Asento 5>0 on kytkennältään jotakuinkin vastaava kuin alkuperäinen, mutta asentojen 10>5 vaikutus on yhä läsnä, joten soundi on tälläkin alueella erilainen.

Mielestäni modauksen tuoma asento 5:den kela-konkka-resonanssisoundi on todella tervetullut. Se muuntaa kitara-vahvistin-yhdistelmän soundin kovin erilaiseksi, ja tuo uuden lisäpaletin ja luonteen soundeihin.

Teen paremmalla ajalla soundiklippejä.

HUOM! Modaus on suunniteltu yksikelaisille passiivimikeille. Humbuckereille 1nF toimisi paremmin 1,5nF:n tilalla. Aktiivimikeillä ei ko. potikka toimi fiksusti.

"Tech Talk":
Asento 10>5 toimii modin jälkeen kuten 1M tone 1,5nF konkalla, joskin tuon pienen lisävastuksen kautta jottei tuo rajataajuusresonanssi olisi liian voimakas.
Asennossa 5>0 mukaan tulee 250K no-load tone 22nF konkan läpi, joka on tosin ohitettu 220K vastuksella jotta keskivaiheen siirtymä olisi tasaisempi.

Fenderin TBX-potikoiden hankkimisessa en osaa neuvoa muuta kuin että Saksasta ainakin saa. Jenkeissä joku pulju kuulemma myy $12:lla.
http://www.musik-produktiv.de/fender-tbx-control.aspx

---------------------

EDIT: Tuon 3,3K vastuksen voi jättää pois jos haluaa korostaa väliasentoa honottavammaksi, tai sitä voi suurentaa esim 10K:seksi jos ei halua honoresonanssia ollenkaan.
Tuosta resosoundista saa hieman käsitystä jos normistratossa talla- ja keskimikkiä käyttäessä laittaa tonen nollille. Tässä modissa tosin hono on korkeammilla taajuuksilla.

Myös eri konkan arvoja voi kokeilla tuon 1,5-nanoisen tilalle. 1nF nostaisi honon vielä korkeammille taajuuksille, ja 2,2nF laskisi sitä alemmaksi. Eri mikit toimivat eritavoin, joten suuri-impedanssiset mikit (esim DiMarzio HS-3) vaativat pienempää konkkaa.

Kirjoittanut Aki 22.01.2008

            446×313  -  15 kt.


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (9 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

JV69: Voisitko vielä listata simppelisti mitkä konkat ja vastus pitää korvata alkuperäisten tieltä modauksen onnistumiseksi kiitos?

Yhteensä 1 kommentti. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti