Muusikoiden.net
16.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

17.12.2007: Gibson Melody Maker dual pickup 2007


Otsikon mukainen kitara arvioitavana.

Kyseessä siis Gibsonin "halpis"-sähkökitara joka alunperin oli tarkoitettu kitaransoiton opetukseen/opiskeluun aloittelijoille.

Infoa: http://en.wikipedia.org/wiki/Gibson_Melody_Maker

Soitin tuli tilattua www.woodbrass.com ranskalaisesta musakaupasta. Kaupat sujui nopeasti ja jouhevasti joten voin suositella. Hintaa oli 423¤ kotiovelle tuotuna.

Kitara tuli pakattuna sievään, retrohenkiseen pahvilaatikkoon.
http://img138.imageshack.us/img138/9396/mm07001ix5.jpg

Intonaation "säädöt" oli yllättävästi tarkassa säädössä. Pelkkä viritys riitti, että pääsi soitonmakuun. Action on säädetty soivaksi koko kaulalla ja yllätyin positiivisesti siitä kuinka tarkkaan tuolla wrap-around tallallakin saa näköjään intonaation toimimaan. Ainakin mukanatulleella (10-49?) kielisetillä.

Ensituntuma kitarasta on aika veikeä. Keveydestä johtuen se tuntuu jotenkin "leikkikitaralta"

Kaula on todella leveä. Ei ole 60´s slim, eikä ´59 LP:n profiilia. Tulee mieleen vanhemmat nailonkieliset Landolat.

Akustisesti sointi ei lupaa paljoa. Semmonen "laatikkomainen" sointi jossa on hyvin vähän alapäätä ja yläkeskiäänet korostuu. Ääntä kyllä tulee, mutta sävyltään yllättävän kylmä.

Soittotuntumaa hieman häiritsee ylärekisterissä kaulaliitoksen kulmien viimeistelemättömyys ja terävyys. Mutta tähän tottuu, eikä asiaa enää huomaa jonkin ajan kuluttua.

Kitara on, kuten jo mainittua, erittäin kevyt - 2,75kg. Kevein soittamani normaalimittainen sähkökitara. Tämä voi hieman kuulostaa arveluttavalta. Mutta keveys ei häiritse soitettaessa, eikä sitä oikeastaan huomaa hetken päästä. Kitara on erittäin tasapainoinen ja asettuu hyvin soittoasemaan seisaaltaan.
Erityisesti kaulakulma erottaa kitaran monista muista peruskitara malleista. Kaula asettuu todella miellyttävästi soitettaessa.

Hihnatapit on niin pienet ja liukkaat, että hihna kannattaa nauhoa kiinni kunnolla, taikka laittaa kunnon lukot.

Sointipuolesta sähköisesti. Mikit on laadukkaat. Ei mitään syytä alkaa vaihtamaan mielestäni. Ei mitenkään erityisen häiriöherkkiä vaikka ovat suojaamattomia yksikelaisia. Ylimääräiset ujellukset puuttuu. Toisaalta hallittua feedbackia ei tahdo saada aikaiseksi käyttämilläni volume/särö asetuksilla.

Elektroniikkapuoli on juuri niin laadukasta kuin Gibsonilta voi odottaa. Potikat on jämäkät ja suorat. Ei käänny liian kevyesti, ettei vahingossa hiero niitä vääriin asetuksiin. Sointi ei ole aivan tasapainossa mikkien kesken, kaulamikin ollessa hieman voimakkaampi ääninen. Tätä voi toki jonkin verran korjata korkeutta säätämällä.
Tone konkka on ilmeisesti hyvin pieni arvoltaan (en ole tarkistanut) ? Ainakin se leikkaa ääntä todella nätisti, eikä sointi mene tunkkaiseksi vaikka käyttäisi hyvinkin pieniä asetuksia.
Ja Volume potikka ei vaikuta sointiin juuri muuten kuin vaimentamalla voimakkuutta. Hyvin pienillä asetuksilla saa käyttökelpoista ääntä kuuluville.

Soinniltaan kitara muistuttaa etäisesti telecasteria. Johtuen jo mikityksestä ja kytkennöistä. Kaulamikki on selkeä-ääninen, joskin hieman tumma (ei tunkkainen!). Keskiasennossa kitarassa on kohtalaisen nasaali, mutta ei ohut, sointi. Tässä tone säätö pelaa erityisen hienosti, muuttaen hieman itse äänen sävyäkin eikä vain pelkästään säädä diskanttia.
Tallamikki on todellakirkas ääninen. Jopa tone-10 asetuksilla aika viiltävä. Itselle sopivat asetukset löytyy sieltä, tone max-6. Ei mene turhan kirkkaaksi.

Kitaran ulkoasu on niin pelkistetty kuin olla vain voi. Kaikki ei pakollinen käsityö on jätetty tekemättä.
http://img155.imageshack.us/img155/5989/mm07016eg3.jpg
Nauhan reunat tyypilliseen nykygibson tapaan on aika terävät ja kiillotus on jäänyt puolitiehen.
http://img254.imageshack.us/img254/9704/mm07014xl6.jpg

Siitä, että onko tämä soitin oikeasti halpa, voi olla montaa mieltä. Eihän se paljoa gibsonista toki ole. Mutta on siitä karsittu niin paljon pois viimeistelystä yms, että sanoisin silti hinnan olevan vain sopivasti linjassaan. Soinnillisesti kitarassa saa toki rahalleen kelpo vastineen.

Miinuksina:
- kaulaliitoksen terävät särmät
http://img120.imageshack.us/img120/4320/mm07012yk0.jpg

- Liitinjakin sijainti lähellä potikoita, häiritsee hieman potikoiden pyörittelyä.
http://img101.imageshack.us/img101/1331/mm07019yv0.jpg

- Mikinvalitsimen sijainti on sellainen, että reilummalla plekukäden heiluttelulla onnistuu vaihtamaan vahingossa mikkiä.
http://img187.imageshack.us/img187/668/mm07020qr8.jpg

- Intonaation kielenpaksuuden kompensoinnin säädön puute.

- Wrap around perä ottaa aikansa, että uudet kielet asettuvat siihen eivätkä anna periksi venyttäessä.
http://img509.imageshack.us/img509/7223/mm07018re4.jpg

- Lavan sileässä pinnassa näkyy selvästi pyöreitä hiontajälkiä.

Tästä kitarasta vois näköjään kertoa vaikka kuinka. Mutta vielä lopuksi jotain henkilökohtaista mielipidettä.

Yksimikkinen versio taitaisi olla mulle turhan yksioikoinen. Jos sellaista hankkiin niin suosittelen testaamaan sitä ensin mahdollisuuksien mukaan. Se on tosiaan melko suppealla sointiskaalalla varustettu.

Mielestäni kyseinen kitara soveltuu hyvin niin aloittelijalle, kuin pidempään soittaneelle kitaristille.
Kitara on erittäin käyttökelpoinen ja selkeä perus soitin jonka ääniala on omimmillaan kevyessä särösoitossa, kuten perinteisemmässä blues / rock musassa. Miksei muussakin, mutta mihinkään hi-gain soittoon en osaa sitä kuvitella.

Ulkonäkö on täysin mielipide juttu, mutta itse pidän sitä kohtalaisen onnistuneena. Tasoitteeton pinta on on tosin erittäin karu läheltä katsottuna. Mutta parin metrin päästä jo ihan ok.

Kitara sopii kohtuu hyvin Thomannin halpaan LP laukkuun, joten sitä voi suositella jo hintansa puolesta.

Tähtiä, taikka arvosanaa en halua kitaralle antaa sen kummemmin.

Mielestäni parhaiten taitaa kuvata loppu kommentiksi:
Omassa luokassaan todella huippu kitara kohtuu edulliseen hintaan.

Kirjoittanut MarkoA 17.12.2007

            800×600  -  68 kt.


Arvostelu

4,64,64,64,64,6    (31 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Niq: Tyhjentävän hyvä artikkeli ja viisi tähteä rehellisyydestä.
palomaeki: Rääh! Taas heräilee GAS, joku aika sitten tuommosta kuolasin (1 mikkinen sunburst) mutta enpäs ostanut... Josko sitä jostain saisi rahaa.... ;)
MarkoA: Kiitos kommenteista. Joo, kyllä tuommosta kelpaa GASitella. Jos on sellaista puristin vikaa, niin siitä vaan. Ette pety.

Yhteensä 3 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti