Muusikoiden.net
20.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

25.11.2007: Yamaha BB-G5, *%#läjästä bassoksi


Ostopäätös
Kaikki alkoi eräänä torstaipäivänä kun duunissa kävin katsomassaa mitä huuto.netistä löytyy.(ruokatauolla tietysti, eihän kukaan netissä surffaile työaikana) Mieli oli tehnyt jo jonkin aikaa hommata 5-kielinen, mutta kukkarossa ei oikein ollut sen kokoista pullotusta. Noh, sattuipa silmään (auh) ilmoitus: "5-Kielinen basso" 50 Euron huuto oli päällä ja osta heti hinta 60 Euroa. Ei muuta kuin klikkaamaan ilmoitus auki. Tekstistä kävi ilmi, että basso oli merkiltään Yamaha ja että satula oli kadonnut vehkeestä johonkin. Kuvassa oli kieletön basso, joka oli liimattu täyteen sekalaisia tarroja. (Kuva on liitetty artikkeliin, mutta todettakoon, että kuva ei näytä niin pahalta kuin basso todella oli)

Soitin ei näyttänyt kuitenkaan ihan hurjalta, eikä 60 Euroa lopulta niin iso raha ole, joten koska nopeat liikkeet ovat näyttäviä klikkasin "osta heti"-nappia ja siinä se. Myyjä laittoi skeban perjantaina matkahuoltoon ja maanantaina hain sen pois.

Nenästä kiinni ja kimppuun
Kotona ensimmäinen asia joka tervehti kun avasin gigbagin, jossa skeba oli matkustanut oli haju. Ilmeisesti basso ei bageineen ollut ollut ihan viimeisen päälle sairaalatasoisessa hygieniassa hetkeen aikaan. No nenästä kiinni ja basso pois pussista.

Kun olin saanut basson ulos putosi lattialle 5-kielisen setillinen käyttämättömiä kieliä. "Tämäpä iloinen yllätys"-ajattelin, olin jo varautunut ostamaan satsillisen jotain halpakieliä että saisin skeban soittokuntoon edes auttavasti.

Vesi vanhin voitehista
Itse basso oli jonkin verran hurjempi mitä olin kuvan perusteella osannut varautua. Ensinnäkin se haisi jollekin kuolleelle eläimelle ja tarroja oli enemmän mitä olin kuvasta ollut katsovinaan. Vähintään yhtä pahalle haiseva nailonhihna oli teipattu jesarilla kiinni bodyyn. (syykin paljastui kun sain teipit irti, skebassa oli lukkonupit, joihin ei ilmeisesti ollut ed. omistajalla sopivia lukkoja, omat lukot sattuivat sopivasti olemaan juuri sopivat, ei siis tarvinnutkaan tilata uusia nuppeja SP-elektroniikasta) Lisäksi Tarroja oli paikoin useampia päällekkäin ja niitä oli myös bodyn takana. Sen päälle body oli parista paikkaa vielä sotkettu tussilla?

Koska satula tosiaan puuttui, piti vanhan satulan paikka mitata ja marssia speksien kanssa kauppaan seuraavana päivänä. Levytukusta löytyi klassisen kitaran luinen satula-aihio hintaan 2,70 Euroa. Luunpala oli melko isokokoinen, mutta isostahan saa aina pienemmän...

Tuumasta toimeen
Nyt kaikki ainekset olivat kasassa ja oli aika käydä työhön. Aloitin repimällä tarroja irti. Kostea keittiöpyyhe osoittautui korvaamattomaksi avuksi tässä hommassa. Jos joku joutuu samaan hommaan niin wettex/vastaava toimii kivasti. Välillä käytin vanhaa plektraa apuna raaputtimena, kun kynnet meinasivat irrota.

Kun enimmät tarrat oli revitty, aloin fiilata ja höylätä satulaa. Olin vakoillut levytukusta aihion kylkeen merkit samankokoisesta kaulasta ja siihen tukeutuen rupesin mittailemaan merkkejä satulan kylkeen. Ensimmäisenä merkkasin kielten keskikohdat ja kaiversin pienet viillot, jotta merkit eivät kuluisi pois hikisissä sormissa. Sen jälkeen aloitin, hionta/sovitus -rumban. Kun luunpala mahtui otelaudassa olevaan sille varattuun koloon aloitin kielten lovien työstämisen, työkaluina rautasahan terä ja kasa vanhoja bassonkieliä. Kun olin saanut jonkinmoiset urat aikaan panin satula-aihion paikalleen ja pistin bassoon kielet. Koska luuaihio oli huomattavasti korkeampi kuin valmis satula, aloitin hiomaan sen pohjasta aina vähän kerrallaan tavaraa pois ja sovitin sitä taas paikalleen vähän väliä. Välillä syvensin kieliuria ja välillä taas hioin pohjasta ainetta vähemmäksi.

Lopputuotokseen olen ihan tyytyväinen (ottaen huomioon varsinkin että oli ensimmäinen satula mitä meikäläinen on duunannut).

Se toimii sittenkin
Kun satula oli lopulta valmis vetelin kielet fiilispohjalta vireeseen, tarkoituksena jättää skeba vähän alavireeseen, koska en tiennyt kauanko basso oli ollut kielettömänä. Seuraavaksi piuha kiinni jakkiin ja toinen pää vahvistimeen, pieni pelko perseessä aloin väännellä potikoita ja näppäillä kieliä. Yllätyin iloisesti kun basso heräsi henkiin sen suuremmitta ponnisteluitta. Mikit siis toimivat, eikä potikoissakaan ollut rahinaa, tosin päätin käydä sähköt joku päivä läpi kuitenkin varmuuden vuoksi.

Loppuarvio
Seuraavana päivänä oli sopivasti vapaaseurakunna viikkojuhla, jonne olin jo lupautunut basistiksi. Siispä uusi hankinta kainaloon ja kiinni PA-han. Noin tunnin treenien ja parinkymmenen minuutin "keikan" jälkeen olo oli hyvin tyytyväinen.

Olin hieman arvuutellut oliko satula jäänyt vielä vähän korkeaksi, eli joutuisiko painamaan hampaat irvessä kun soittaa kaulan päästä, mutta pelko osoittautui turhaksi: Soitto sujui juuri mukavasti, eikä yksikään kieli rämissyt otelautaan.

Toinen arvuuttelun kohde oli saundi, koska kotona ei keskellä yötä kitaravahvistimen läpi kuulokkeet korvilla, voinut olla ihan vakuuttunut siitä miltä skeba oikeasti kuulostaa. Bändin kanssa soiton jälkeen voin sanoa olevani siihenkin ihan tyytyväinen. (tietysti mielessä kummittelee jo joku EMG:n aktiivisetti EQ:lla, mutta tiedä sitten tuleeko koskaan toteutettua).

Summa summarum, hankintahinta 60 Euroa, rahdit 13,10 Euroa, Satula-aihio 2,70 Euroa, yhteensä: 75,80 Euroa. Työtä arviolta 10 tuntia TV.n katselun ohessa. Jonkin verran nettisurffailua oikean mallimerkinnän selvittämiseksi ja iän määrittämiseksi sarjanumeron perusteella.

Vaikka itse sanonkin niin mielestäni omistan tätä nykyä aika pirskatin hyvän 5-kielisen. Leppäbody, jossa loimuvaahterakansi, jazzarimikit, helpposoittoinen vaahterakaula ruusupuuotelaudalla. Kullatuilla hardwareilla ja sunburst-värisenä vielä hyvin kaunis yksilö.

Koskaan ei tietysti voi olla viimeisen päälle, eli hankintalistalla on kolme samanlaista kullattua potikannuppia, koska yksi alkuperäisistä oli revitty irti ja hukattu, sekä mietintämyssyssä on jo mainittu aktiivi elektroniikka. Mutta hankintahinnan huomioonottaen ei voi kuin olla iloinen. En mä tuosta ihan pikkurahalla luopuisi...

"ennen" ja "jälkeen" tilanteet näkyvät artikkeliin liitetyssä kuvassa (pikkukuva siis "before"-kuva)

Kirjoittanut Hannu A 25.11.2007

            800×310  -  44 kt.


Arvostelu

4,54,54,54,54,5    (30 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

wildcat: Nämä on niitä Huutonetin parhaita löytöjä ! Hyvä vinkki kaikille: tarrat saa aivan nostamalla pois, täysin raaputtamatta, kun suihkuttaa hieman jotain öljyä esim.CRC pintaan ja odottaa pari minuuttia. Ei jää mitään raaputusjälkiä.
Trollish: Olisit lisänny vaan pari tarraa lisää, ois tullu komiampi
Razorth: "Talla oli kadonnut vehkeestä johonkin" Jäi hiukka epäselväksi, siis oliko kadoksissa talla vai satula? kun ensin puhutaan tallasta, sitten satulasta
Hannu A: Joo, siis satula oli kadonnut, sori pääsi lipsahtamaan. (editoin testin niin että menee jatkossa oikein...
Hannu A: editoin siis tekstin (hittolainen vielä kun oppis kirjoittamaan)
Muusikonrenttu: Lopputuloshan näyttää komean pliisulta ennen-kuvan räväkkään hirvitykseen verrattaessa.
Muusikonrenttu: ..pliisulta siis hyvässä mielessä!
pardy: Itsellä oli joskus samanmoinen basso paitsi että mikkeinä oli humpparit. Hyvä basso, sääli että punkkarit menee aina aika ajoin noita mutiloimaan. Hienon restaroimisurakan kuitenki teit ja viis tähteä siitä. Omani makso uutena 640e eli hyvän löydön teit.
MonitorMan: äskönen viesti katosi eli uusiks vaan: Juuri näin, kierrätys rules! Tarrat veke lakkapintaa naarmuttamatta /pilaamatta näin: 1. rapsuta tarran muovipinta kynnellä kevyesti rikki, 2.hiero tarraan tavallista ruokaöljyä. Seuraavana päivänä rapsuta veke
Sir Härö: Hieno löydös kertakaikkiaan!
tiiliskivi: tässäpä kunnon projekti, näitä lisää. :)
ostany: Hyvä arvostelu. Hävisikö haju itsestään? Tuossa bassossa ei tosin ole vaahterakantta, vaan pelkkä ohut loimuviilu.
Hannu A: Joo, hajut lähti oikeastaan itsestään, tietysti tarrojen irrotuksessa käytetty kostea rättikin varmaan avitti. On muuten hyvin pelittäny...
Rootteri: Lapa näyttää musarilta :D

Yhteensä 14 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti