Muusikoiden.net
12.12.2018
Yli 300 sivua parasta musakamaa 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

14.07.2008: Diezel Einstein 50W nuppi


Artikkelista:

Muutokset ti 13.11.2007:
-kuvia lisätty
-lisää ajatuksia putkista ko. laitteessa ja biasoinnista.


Muutokset ke 14.11.2007:
-lisää juttua putkista
-paljon paljon parempia kuvia tarjolla ko. laitteesta, kiitos svilo!!!


Ajatukset on kasattu lyhyehkön kokemuksen perusteella. Pitemmän aikavälin ajatuksia päivitän x ajan päästä, tai sitä mukaa, kun niitä ilmenee. Ottakaa siis kaikki kirjoitettu toistaiseksi pienellä ensihuumavarauksella.

Ehdotuksia saa ja kannattaa lähettää pikaviestitse. Lisään mieltä askarruttaviin kysymyksiinne vastauksia artikkeliin sitä mukaa, kun niitä mulle esitetään. Jos annatte arvosanan artikkelille, niin arvostaisin lyhyehköä kommentointia ja perusteluja arviollenne. Tarkoituksenahan on tietenkin saada kaikille mahdollisimman hyödyllinen paketti kasaan.

Mikä ihme on Diezel ja miten se liittyy Einsteiniin?

Diezel on Saksalainen, superlaadukkaita, käsityönä tehtyjä vahvistimia valmistava pienyritys. Peter Diezel on valmistanut pajassaan vahvistimia mm. tämmöisille pikkubändeille, kuin Metallica, Korn, Muse, Tool jne.

Einstein on puolestaan vuonna 2005 julkaistu, Diezelin perinteisestä linjasta hieman yksinkertaistettu ja Peterin koiran mukaan nimetty pikkunuppi (vrt. esim. Herbert, joka on Peterin isän nimi). Huomatkaa erityisesti sana yksinkertaistettu, joka ei todellakaan tarkoita laadusta tinkimistä tällä kertaa. Esimerkiksi kaikki osat ovat käsinjuotettuja, eikä pikaliittimiä ole käytetty ollenkaan. Pomminvarmaa käsityötä siis, joka ikävä kyllä näkyy hinnassakin. Laitos irtoaa about 1800¤ hinnalla ulkomailta. Suomen hinnoista ei ole mitään näkemystä.

Tekniset ominaisuudet:

Lyhyesti vähän nippelitietoa laitteesta:
-50W pääte, jossa voi käyttää 2kpl EL34, 6L6, 6550 ja KT88 -putkia
-6 etuasteputkea, alla tarkempi kuvaus
V1 Used by both channels
V2 Used by channel 2
V3 Used by both channels
V4 Mixer & Loop Driver
V5 Return Driver
V6 Phase Inverter

-kaksi kanavaa, joista ensimmäisessä 3 moodia (clean, texas, mega) ja toisessa kuorma-autolasteittain higain -leadisoundia
-molemmille kanaville oma 3-al aktiivieq, gain ja volume
-presence ja deep potikat
-kaksi vaihdettavaa mastervolumea
-kaksi efektilooppia (sarja- ja rinnakkaisloopit)
-jalkakytkimellä vaihdettavat kanavat ja mastervolume
-4-16ohm kaappiliitännät
-linjatasoinen ulostulo esim. äänittämistä varten
-selkeät mittauspisteet biasin säätämistä varten

Kaikkia tietenkin kiinnostaa, niin kerron jo etukäteen: noida moodeja ei voi vaihtaa polkimella. Tohon on olemassa modi, mutta sitä en voi suositella. Eri soundien väliset äänenvoimakkuuserot ovat niin suuria, että kanavia olisi aivan mahdoton saada balanssiin keskenään.

No miltä se sitten kuulostaa?

Upealta, tietenkin. Soundiskaala on aivan älyttömän laaja ja kaikkea löytyy lähes laidasta laitaan. Yleissoundi on tummahko, todella botnekas ja jyräävä (vrt. esim. MesaBoogie Rectifier), mutta se leikkaa kuitenkin hienosti bändistä läpi (vrt. esim. Soldano SLO, Marshall JCM800 jne.), eikä ole liian löysä. Tästä vahvarista ei löydy sitä vittumaista ylämiddlepuukkoa, ellei oikein tosissaan sitä yritä saada. Ei siis satu korviin, vaikka soittelee lujaakin ilman tulppia. Tuntuma Einsteinissa on äärettömän dynaaminen ja anteeksiantamaton, tätä tositekijät arvostavat varmasti. Soundi voi helposti kuulostaa epäselvältä ja muhjuiselta, mutta se on soittajasta kiinni tällä kertaa. Jos soitat huonosti, niin se kuuluu aivan älyttömän armottomasti. Ylivoimaisesti vaikein vahvari "soittaa", mitä olen koskaan testannut ja niitä testattuja laitteita on kuitenkin kymmeniä erilaisia.

Ensimmäisenä tarkemmassa käsittelyssä on clean-moodi. Sen ominaissoundi on hiukan Fenderiin kallellaan oleva kristallinen puhdas, joskin säätämällä soundin saa viittaamaan myös hitusen Voxin klassikoiden suuntaan. Heittämällä gainit maksimiin löytyy erittäin voimakas ja paksu crunch -soundi. Todella maukasta kautta linjan. Mun lempparisoundini on erittäin pehmeä ja helisevä komppailusoundi, joka löytyy seuraavalla reseptillä: bass klo 12, mid klo 11, treble klo 13, presence klo 13, deep minimiin ja gainia pikkuisen muroutumisen rajalta taaksepäin. Kahdella humpparilla varustetusta kitarasta sisemmät kelat käyttöön ja volumella taaksepäin sen verran, että yläkerta pehmenee vähän.

Texas-moodista löytyykin gainia jo aika paljon reippaammin. Tällä pistellään menemään kaikki hardrockit, punkit ja mitälie keksitkään soittaa. Soundi on mielestäni säröistä kaikkein perinteisin ja lämpimin. Kelpaa komppailuun ja leadeihin yhtälailla. Puhdistuu aivan täysin pienellä volumen rullauksella, tai taitavan soittajan käsissä jopa pikkausvoimaa tarpeeksi hillitsemällä. Erittäin dynaaminen ja anteeksiantamaton soundi, joka antaa instrumentin ja soittajan ominaissoundin erittäin hienosti läpi. Soundiskaala löytyy jälleen äärimmäisen pehmeästä ja löysästä tiukempaan ja näkkärimäisempään nakutukseen. Säädöistä ja säätäjästä kiinni. Lempparisoundi löytyy tästä, kun kääntää trebleä edellisestä vähän pienemmälle ja lisää keskiääniä reilusti. Mukavasti leikkaava, mutta pehmeän tumma nakutus. Gainia tietty oman mielen ja tarpeen mukaan.

Kolmas moodi on Diezelille tyypillinen mega-crunch. Tältä kanavalta löytävät kaikki rankemman musiikin ystävät oman lempparisoundinsa komppailuun tämän vahvistimen tarjoamista vaihtoehdoista. Toki soundiskaala lähtee jälleen aivan puhtaista, mutta toinen ääripää meneekin jo aivan naurettavuuksiin saakka: gainin määrää ei riitä kuvailemaan perkeleesti liikaa. Sitä on todella runsaasti, sitten vielä vähän lisää ja vielä on neljänneskierros jäljellä gainipotikasta. Lempparisoundi löytyy melkolailla samalla reseptillä, kuin texasistakin. Soundit ovat mun mielestä hyvin sovitettu yhteen, kun ne toimivat melkeinpä nappeihin koskematta.

Toinen kanava on jokseenkin (epä)looginen jatko siitä, mihin mega-crunch jäi. Siinä on paksumpi sekä keskiäänipainotteisempi soundi, enemmän sustainia ja vielä enemmän gainia. Sopii siis hyvin kaikenlaisiin higain -leadeihin, mutta jokseenkin kehnosti mihinkään muuhun. Ei sinänsä soundin luonteen vuoksi, vaan gainia on todella paljon liikaa. Aikeissa on joskus kokeilla jotain himpun verran kirkkaampaa ja miedompaa putkea alkuperäisen tilalle. Tältäkin kanavalta kuitenkin löytyy jos jonkinlaista: kirkuvaa ja kirskuvaa leadia, pehmeää vuorenhuippusoundia jne.

Miltä sitä tuntuu käyttää?

Tämähän on loppujenlopuksi perin yksinkertainen ja suoraviivainen laitos, jota osaa melkein jokainen käyttää. Pitää muistaa putkivahvareiden perusjutut kytkennöistä ja virtojen laittamisesta, ei muuta ihmeellistä.

Eq:n säätövara on tottumattomalle melko hurja: aktiivisuuden ansiosta saa äänen leikattua vaikka kokonaan pois. Presence ei vähän epäortodoksisesti lisää juuri ollenkaan surinaa, vaan läsnäolon tuntua 3KHz:n tuntumassa. Mun mielestä parempi näin, mutta kukin vetäkööt omat johtopäätöksensä. Deep lisää rytinää 120Hz paikkeilla ja sillä on helppo saada kestävämmätkin elementit sanomaan morjes.

Toimiva mastervolume on nykyaikaisissa vahvareissa mukava piirre, eikö? Tämä ei onneksi tuota pettymystä tälläkään saralla. Soundi on hyvä alusta loppuun saakka ja puhtia riittää napin laidasta laitaan. Siinä makuuhuonevolan kohdilla tulee äänenvoimakkuudessa pienehkö pomppu, mutta se tuskin haittaa ketään. Kyse ei ole siis mistään Marshall JMP-meiningeistä, vaan muutamasta desibelistä.

Luotettavuus?

Luotettavuudesta ei ole ehtinyt kertyä vielä mitään kokemusta, kun ei ole levinnyt. Päätemuuntajien kestävyyskin tuli testailtua kerran vahingossa (comboon viimeaikoina tottuneena), kun kaappipiuhat jäi tietty kytkemättä.

Kuten kuitenkin mainitsin, niin työn laatu ja osat ovat aivan kirkkainta huippua. Minkään ei pitäisi hajota reippaassakaan käytössä, enkä ole kuullut maailmaltakaan mitään ongelmia _ikinä_ näiden kanssa. Jos jotain ongelmia tai kysymyksiä tulee, niin Peter kuulemma auttaa henkilökohtaisesti todella mielellään. Vanhanajan asiakaspalvelua parhaimmillaan.

Negatiivisia puolia, onko niitä?

On niitäkin toki, vaikkei sitä tältä hehkutukselta uskoisikaan.

Suurin yksittäinen ongelma on tuo moodien vaihdon puuttuminen jalkakytkimestä. Peterillä on tähän kuitenkin ratkaisu: VH4 tai Herbert. Tämän laitteen on tarkoituskin olla yksinkertainen ja edullisempi ratkaisu yhtä laadukkaalla soundilla.

Tuon lisäksi ongelmia löytyy kakkoskanavan gainin määrästä: siitä saisi monipuolisempia soundeja irti vähän pienemmällä gainimäärällä. Saahan gainia käännettyä taaksepäinkin, mutta se on aika millimetrityöskentelyä pahimmillaan.

Joku voisi pitää ongelmana myös jousikaiun puuttumista, mutta sehän on ratkaistavissa loopin avulla. Combosta löytyy kaiku, en kuitenkaan osaa sanoa miksei näistäkin.

Alkuperäisen kirjoituksen jälkeen huomattuja asioita

Kasaan tähän vähän ajatuksia, joita syntyy kokemuksen myötä sillä välin, kunnes myöhemmin korjaan artikkelia.

TI 13.11.2007

Totesin soundin olevan vähän liian tumma bändin seassa (myös treeniksen huono akustiikka vaikutti negatiivisesti) makuuni, joten päätin ryhtyä pieneen kokeiluun. Vaihdoin V1 putkeksi Ei Elite ECC83:n ja se toi vähän selkeyttä lisää vahvarin yleissointiin. Lisäksi säädin myös päätteen biasin uusiksi. Peter ilmoittaa alkuperäisputkille hyväksi biasiksi 60-70mA, tämä oli säädetty 56mA arvoihin. Säädin laitetta siis reilusti "kuumemmaksi" 65mA arvoon ja soundi parani huomattavasti. Soundiin tuli lisää rapeutta ja selkeyttä. Tällä kertaa kyse ei ollut psykoakustiikasta, koska koko bändi huomasi selvän eron ilman sen kummempaa ihmettelemistä. Suosittelen tarkistamaan omanne, vahvistintyypistä riippumatta.

Löysin myös Peterin suosittelemia soundiasetuksia Herbertille ja päätin kokeilla niitä myös tähän pienillä muutoksilla. Bassoasetukset olivat hurjasti kovemmat, kuin mitä mä olen käyttänyt. Ottamistani kuvista näkyykin sitten käyttöön jättämäni asetukset, joissa lähes kaikkea on vähän boostailtu aiemmin ilmoittamiini lemppariasetuksiin verrattuna. Hiljaisella volalla soitellessa jytinän ja botnen määrä on aivan käsittämätön (basistin 4x10" kuulosti paljon botnettomammalta, oikeasti), mutta lujalla noi asetukset toimivat todella hyvin bändin seassa. Lisäksi huomasin myös, että kanavavolan ja masterin kanssa kannattaa olla tarkkana. Ensin mulla oli masteri pienemmällä ja etusesta volaa enempi. Tämä ei kuitenkaan tuottanut haluttua soundia (vähän jauhoinen särö ja ohuehko keskiäänistä), joten päätin piruuttani nostaa masteria reilusti klo 12 asti ja laskin kanavavolalla mölyn "sopivaksi" (sekin myös klo 12). Kaikkien hämmästykseksi soundi muuttui aivan totaalisesti erilaiseksi. Siihen tuli huomattava annos lämpöä, keskiääniä, purevuutta ja erottelua mukaan, eli juuri sitä mitä hainkin.

KE 14.11.2007

Kokeilin tänään pitkään ja hartaasti äänittää vahvaria kovin laihoin lopputuloksin: soundi oli ponnetonta paskaa ja tummaa surinaa. Havaitsin syyksi neljä asiaa: susipaska mikki (AKG D880), aivan älyttömän huono akustiikka ko. huoneessa (lattia resonoi bassojen tahtiin ja tärykaiku sotkee soundin), läppärin integroitu äänipiiri sotki soundia edelleen (totesin vertaamalla mikseriin tulevaa ja koneelle äänittyvää ääntää kuulokkeilla) ja kaiken kukkuraksi se Ei:n putke lähtee ensitilassa vittuun etusesta. Vaikka se putki selkeyttikin soundia, niin se toi siihen lisää ihmeellistä surinaa (tossa putkessa on todella kirkas ja hifimäinen soundi) ja hävitti sitä keskialueen purentaa huomattavasti. Tilasin Uraltonelta nipun c-logoisia Svetlanan putkia etuseen ja päätteeseen varaputkiksi, niillä pitäisi "soundiongelmat" korjaantua.

Summasummarum

+ äärettömän hyvä ja oikeasti monipuolinen soundipaletti kilpailukykyiseen hintaan
+ perustarpeisiin riittävät liitännät ja namiskat
+ laadukkaista osista käsin koottu laatutuote
jousikaiun puute (tarviiko joku oikeasti?)
- moodien vaihto ainoastaan käsin
- olisiko gainia voinut kenties rajoittaa paikkapaikoin?
- ei tee soittajasta taitoaan paremman kuuloista :)

Kuvia, näytteitä ja linkkejä

Linkki valmistajan sivuille: http://www.diezelamplification.com/

Kuvia sisältä ja ulkoa: http://www.vilo.net/Diezel_Einstein_50/

Kirjoittanut Antti1 11.11.2007

            640×480  -  61 kt.


Arvostelu

4,64,64,64,64,6    (63 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Iron Horse: Nätti artikkeli, vaikka onkin vissiin vielä kuherruskuukausi pahasti vaiheessa? Oletkos testannut millä pääteasteen putkilla? Meinaan vaan, että Marshallimpaa saa tietty el34:llä tai KT66:lla, ja Mesaa 6L6:lla.
Painajaismainen: Mielenkiintoinen artikkeli ja erittäin miellyttävä lukea. Ainoana miinuksena se että meni soppa entistä enemmän sekaisin kun Diezelikin olisi varmasti oiva vaihtoehto seuraavaksi vahvistimeksi. *****
Antti1: Joo, on tää rakasteluvaihe meneillään, mutta soittotunteja on jo kuitenkin aikalailla. Rubyn EL34:t on kiinni tällä hetkellä päätteessä.
AtukkA: Hieno arvostelu hienosta(ko?) laitteesta. Eipä tällaisella kadunmiehellä riitä rahat tuollaisiin...
Iron Horse: Kuva puuttuu (vielä?)
Antti1: Kuvia tulossa todennäköisesti maanantaina laitteesta, kun haen sen kotiin. En voi käyttää netistä löytyviä, kun en omista oikeuksia niihin.
HeavyMachinery: Useimmiten jousikaiun olemassa olosta antaisin miinuksen....
Antti1: No ne on usein aika kehnoja ja ainoastaan sotkevat, mutta monille kuitenkin tärkeä ominaisuus syystä tai toisesta. Henk. koht. ei mitään väliä puuttumisella.
Terry Pantheras: Eikös Diezel ole sveitsiläinen lafka? Hyvä ja viihdyttävä artikkeli kuitennii.
i.ak: Ei, Diezel on umpi-Saksalainen. Antti1, antoisia hetkiä Naftaliinipumppusi kanssa. (toteaa näin erittäin tyytyväinen VH4:n omistaja).
Juustonaksu: Varsin monipuolinen ja kattava analyysi. Annoin 3½ niitä clippejä, sekä pidempiaikaisen käytön tuomia kokemuksen sanoja odotellessa.
Painajaismainen: Kuvan lisäsit, mahtavata.
Disposal: Mainiota, näistä kamppeista näkee suomeksi harvemmin arvosteluita, hienoa että olet tehnyt. Olet kertonut asia hyvin ja ymmärrettävästi ja kuvillut sekä kertonut kamppeesta melkeimpä kaiken. Ääninäytteet tosiaan ovat ainoa puuttuva asia, mutta jos nekin on
Disposal: tuloillaan niin tämä on melkeimpä täydellinen artikkeli. Kiitos ja kumarrus! Testaappa vielä lisää Diezeleitä :D
LaXu: Einstein combon omistajana komppaan näitä juttuja. Itse päädyin comboon juuri mainion jousikauiun takia.
Rootteri: Minkälaisen kaapin läpi soittelit?
Antti1: Pääsääntöisesti omatekoinen 2x12" kaappi käytössä. Lisäksi Orange & VHT 1x12" ja pari erilaista Marshall 1960 -kaappia.
Antti1: Saattoi olla jotain muitakin, mutta ne sitten pikaisia kokeiluja ainoastaan.
Antti1: Tulossa ehkäpä myös arvio Einstein 100:sta, jahka pääsen taas sinuiksi sen kanssa.

Yhteensä 19 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti