Muusikoiden.net
08.08.2022
SMI-Music.com | Verkkokauppa auki 24/7 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

23.04.2009: Ludwig Supraphonic 6,5"x14"


Ludwig Supraphonic on maailman eniten myyty laatuvirveli. Perusmalli on LM400. Siinä on kromattu alumiinirunko viiden tuuman syvyys ja nykyisin sen nostaja on edelleen sama ja paljon moitteitakin saanut P-85, joka on mainio nostin. Sitä pitää vain muistaa huoltaa. Voitelu ja vivun suoruuden tarkastaminen edes vuoden välein auttaa paljon. P-83 tilalle tullut P-85 on ollut käytössä vuodesta 1968. Ulkonäkö on muutunut. Musta/hopeisen logon tilalla on nykyisin kohokirjaimet.

Tässä laitearviossa vertailen eri runkomateriaalein varustettuja 6,5-tuumaisia Supraphoniceja.

Runkomateriaaleista vanhin on ns. gun metall-mustattu messinki (tai pronssi). Rumpu tunnetaan nimellä Black Beauty. Alunperin 20-luvulla valmistettu ja silloinkin arvostettu BB oli vuosikymmeniä poissa valmistuksesta. 70-80-lukujen vaihteessa tehtiin lyhen aikaa blue/olive-badgellisia malleja. Kaiverretut ovat tuhansien arvosia ja kaivertamattomatkin ovat halvimmillaankin tuhannen euron hintaisia. Ja hinta on vain nousussa. Omani on vuodelta 1979. Nyt näitä taas saa uutenakin. Minulla on tubelugillinen 5x14" BB vuodelta 2007. Mainio rumpu sekin.

Toiseksi vanhin runkomateriaali on kromattu messinki tai lakattu pronssi. 1950-luvun lopulta 60-luvun alkuun Ludwig valmisti Suprat (silloin Super-Ludwig) tällaisilla rungoilla. Lakattu pronssi tuli takaisin 80-luvulla ja kromattu messinki (ns. COB) 90-luvulla. Oma Classic Smooth Bronze-mallini on vuodelta 1984 ja COB vuodelta 2006. 5x14" mallinen COB löytyy vuodelta 1960, mutta siitä tässä artikkelissa ei sen enempää.

Uusin runkomateriaali on 60-luvun alussa käyttöön otettu kromattu alumiini (myös Ludalloyna tunnettu raudaton kevytmetalli). Oma rumpuni tässä artikkelissa on vuodelta 1971. Tässä rummussa on Supersensitive-nostaja (P-70), jota on tällaisena tehty vuodesta 1968 ja edelleen se on tuotannossa.

Pronssirunkoinen sekä Black Beauty ovat normaalilla P-85 nostajalla varustettuja COB-mallissa on P-86 Millenium-nostaja.

Nostajan malli ei vaikuta soundiin nimeksikään. Vain käyttöominaisuuksiin. Supersensitive koneisto on säädöiltään runsas. Jopa liiallisuuteen asti. Siksi moni sitä vierastaa.

Testitilanteessa laitoin kaikkiin rumpuihin Remon Ambassadorit lyöntikalvoiksi. Resokalvona Ambassador snareside. Classic Smooth Bronzessa on vanteina Ludwigin omat valuvanteet. Muissa normaalit teräsvantet. COB-mallissa on tube-lugit muissa Imperialit. Tubelugin malli on vanha. Imperialkin jo vuodelta 1935, vaikka uudempi näistä kahdesta onkin.

Perussoundiltaan rummut ovat hyvin lähellä toisiaan. Kaikissa on tunnistettava "Supramainen" perussoundi. Rumpu on todella herkkä. Matto reagoi pienimpiinkin lyönteihin ja soundi pysyy kasassa, vaikka rumpua löisi kovaakin. Soundissa on botnea ja kirkkautta samalla kertaa. Rimshotit ovat voimakkaita, tremolo rikas ja cross-sticking-soundi loksahtaa helposti kohdalleen. Myös yhden käden tremolo lähtee vaivattomasti näistä kaikista. Mattosoundi on hyvin erottuva ja mikitettynä selviää mainiosti pelkällä yläpuolisella mikityksellä.

Soitettavuus on huippuluokkaa. Kapula pomppaa hyvin takaisin ja ympäri kalvoa löytää erilaisia hyviä soundeja rikastamaan ilmaisua. Rumpua on mukava soittaa.

LM411, eli vuoden -71 kromattu alurunkoinen on soundiltaan kaikkein kirkkain tästä nelikosta. Soundinäytteet kannattaa kuunnella Cozy Powellin 70-luvun Rainbown tuotannosta. Siellä on juuri tämä rumpu.

LB417-numerolla tunnetaan nykyisin 6,5" Black Beauty. Edelliseen malliin verrattuna soundi on tummempi ja botnekkaampi. Rummussa ei ole joidenkin toivomaa vinkuvaa metallirummun soundia. Toiset pyrkivät siitä soundista eroon demppaamalla.

LB402BT on mallinumero COB-Ludarille tubelugein. Hiukan enemmän kirkkautta ja hiukan vähemmän botnea, kuin edellisessä. Jokin tässä viehättää tällä hetkellä, koska se on keikkasettini vakiorumpu.

LB552- numerolla oleva Classic Smooth Bronze ei näy tällä hetkellä Ludwigin kotisivun luettelossa, mutta uusia näkyy olevan myynnissä ainakin Saksassa. Minun rummussa tyyppinumeron perään on lisätty Y-kirjain. Sillä sai tehtaan optiona valuvanteet. 700 markan lisäpanostuksella. Nykyisin valuvanteet ovat erinäköiset. Samanlaiset kuin esimerkiksi Tamoissa. Tämä rumpu on ns "best of the both worlds"-malli. Rummussa on BB:n botne ja 411-mallin heleys. Liekö valuvanteiden vaikutusta, mutta tästä lähtee kaikkein kovin ääni tästä nelikosta.

Nämä rummut sopivat kaikkeen menoon. Pikkolomaista soundia etsivälle suosittelen muita, mutta muuten nämä rummut kestävät monenlaisia vireitä ja kalvotuksia. Maton valinnan suhteen Suprat eivät ole kriittisiä. Kokeiluja olen tehnyt 18, 20, 22, 24 ja 42 -lankaisilla matoilla. Kaikilla näillä olen saanut huippusoundin rummusta. Demppaamista en ole harrastanut ja ko. rummut eivät sitä edes kaipaa. Soundi on laadukas ilman poppakonsteja, kun rummun virittää hyvin. Rumpu pitää vireensä, eikä minun ole tarvinnut kiristää viritystappeja kesken keikan. Vaiva, joka on kiusallinen ja tuttu monille rumpaleille ja rummuille.

Noin neljän sadan sijoituksella saa uuden 6,5 tuumaisen LM402-mallin ja siitä on hyvä aloittaa. Vanhempia rumpuja arvostetaan enemmän. Hyväkuntoisesta 70-lukulaisesta pitää maksaa yli viisisataa. Ns. "soittajan rumpu" on yleensä hilselleellä rungolla. Soundia se ei haittaa. Yksilöllisiä eroja on yllättävän paljon. Joidenkin kommentit soundista ovat kummastuttaneet ja paikan päällä olen todennut rummun olevan pussille viruneella lyötikalvolla ja huonosti keskitetyllä matolla varustettu sekä tukahdutettu maton liiallisella kiristyksellä. Supra hengittää, kun matto on melko löysällä.

Maineikkaita 6,5" Supraphonicin käyttäjiä ja sen legendaarisen soundin lanseerajia ovat John Bonham, Ian Paice, Alex VanHalen ja Cozy Powell. Moni rumpali on studioon ottanut vastaavan, vaikka endorsementti olisikin toiselta firmalta.

Kirjoittanut hollmi-5 21.10.2007

            800×600  -  124 kt.


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (50 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Rockster: Tällaista artikkelia olen odotellutkin. Kiitos mielenkiintoisesta informaatiosta. 14x5" Supra ei aikoinaan minua miellyttänyt, mutta kuvailun perusteella osaisin varmasti arvostaa Black Beautya, jonka kuvaus kuulostaa ihannevirveliltä. Hinta miinuksena :(
Tindrum: Kiitos, tätä on odotettu. Ja tarpeeseen tulee, kun kuulemma "kaikilla rumpaleilla pitää olla vähintään yksi tälläinen... " ; )
Thyrblast: Viisi tähteä. Jämäkkä infopaketti, tästä legendaarisesta rummusta.
joravuo: Fiksua, ajatuksen kanssa kirjoitettua tekstiä on ilo lukea. +
pappa1: erittäin hyvä selostus suprista
triaxis: Vanha Ludwig-konkari antaa viisi tähteä. Artikkeli on hyvin kuvaava. Omistan 6,5" BB virvelin (oliveblue badge). Kyllä se on hintansa väärti!!!! En luovu siitä, sillä se on äänimiehellekin unelma. Studiossa "must".
zak69: Loistava ja erittäin hyvä artikkeli, ei jää mitään kysyttävää. Five points!
zak69: Loistava ja erittäin hyvä artikkeli, ei jää mitään kysyttävää. Five points!
Analuuk: Hyvä artikkeli. Itseltä löytyy 14"x5" -79 Supra ja 14"x6,5" BB -07. Soundikuvaukset kuulostivat tutulta. BB:ssä enemmän botnea, mutta tavallaan "tunkkaisempi" soundi.

Yhteensä 9 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2022, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti