Muusikoiden.net
19.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

21.04.2003: Boss GT-6 Etuaste/Efektiprosessori


Gt-6 on selvästi paranneltu versio edeltäjästään, eli Gt-3:sta-periaatteessa täysin uusi laite.
Selkein ero on käyttöä selvästi helpottavat potikat,joilla soundeja pystyy muokkaamaan paremmin lennosta ja parametriviidakot jäävät vähemmälle. Laite on siis suhteellisen helppokäyttöinen,mutta saako siitä helposti hyvän soundin ulos?
Presetit ovat parempia kuin edeltäjässään,mutta silti edelleen todella "kosteita" ja patchit on tungettu täyteen efektejä. Mutta presettien ohuesta äänimaailmasta pääsee helposti eroon tekemällä oman näkemyksensä hyvästä soundista.
Potikoiden avulla tämä on helppoa,mutta muutamaa asiaa jää toivomaan;modulaatioefektien(fx-1 ja fx-2 ryhmät) omat pikapotikat puuttuvat.Olisi erittäin kätevää jos edes yleispätevä "effect level"-potikka olisi omistettu kumpaisellekin ryhmälle.

Laite on pakattu erittäin tukevaan metallikoteloon ja sen luotettavuutta ei voine kyseenalaistaa.Kytkimet ja liitännät näyttävät tukevilta ja missään ei tunnu eikä näy "muovista" otetta.
Keikkaolosuhteita laite todennäköisesti kestää aivan hyvin. Liitäntöjä riittää jokaisen tarpeeksi ja ne on hyvin sijoiteltuna,muuntaja alkaa tosin välillä häiritsemään..sen kun olisi voinut olla tämän luokan vehkeessä jo sisäänrakennettuna.

Laitteessa on 30 eri vahvistinmallinnusta,15 särömallinnusta ja 5 wah-mallinnusta + omat kustomointimahdollisuudet päälle. Tosiasiassa vahvistinmallinnuksia voisi sanoa kuitenkin olevan 10 joista jokaisesta on kolme hiukan eri variaatiota (tyyliin crunch,clean jne..) Yleisesti ottaen mallinnukset kuullostavat _hyviltä_,eivät välttämättä autenttisilta,mutta lähelle alkuperäisten tyyliä ja tunnelmaa.
Omia suosikkejani ovat voxin ja fenderin mallinnukset,joissa on mukavasti napattu kirkas ja kuulas äänimaailma esikuvistaan.Clean-soundeja ei ole vaikea hakea,ja näitten vahvarimallien päälle on hyvä kokeilla myös eri särömallinnuksia.
Marshallit kuullostavat hieman tunkkaisilta ja "high gain"-mallinnus ainakin on pettymys,mitään syvyyttä tai punchia ei oikein löydy. Kaikki mallinnukset ovat kuitenkin käyttökelpoisia,kuten esim "stack crunch"-mallinnus,Se ei muistuta varsinaisesti mitään,mutta yhä useammin sen kanssa tulee soiteltua.
Soldano-mallinnus on mielestäni tässä gt-6:ssa jotenkin kireämpi ja digitaalisempi kuin edeltäjässä.
5150-mallinnus on myöskin aika heikko,jotenkin karu ja yksitoikkoinen.

Mitään yletöntä digitaalisuutta soundeista ei paista läpi,mutta eq:n kanssa joutuu pulaamaan,muuten ainakin straton kanssa soundit jäävät ohuiksi ja aika lussuiksi. Podiin verrattuna mallinnukset ovat yleisesti ottaen aika samalla tasolla,joskin ehkä kirkkaampia ja "raikkaampia".Esim.Voxin ja mesan mallinnus on tässä laitteessa jopa parempi kuin podissa.

Särömallinnukset ovat vaihtelevia.
Useimmat eivät juuri muistuta liiemmälti esikuvaansa,joskin antavat suuntaa sinne päin.Lukuunottamatta mt-2 ja od-1 mallinnuksia,jotka ovat erittäin lähellä alkuperäisiä.
Kaikki soundit ovat jälleen käyttökelpoisia..BD-2:n mallinnus on huomattavasti parantunut Gt-3:en vastaavasta,epäluonnollinen digitaalikirskunta on nyt erittäin miellyttävänkuuloinen blues overdrive..
Kannattaa kokeilla vox-mallinnusten kanssa tuota säröä.Tube screamer-mallinnus on yllättävän hyvä ja toimii erityisesti fenderin kanssa hyvin yhteen..luonnollista overdrive-soundia saa esille.
Yksi epäonnistuminenkin löytyy; "rockman"-mallinnus on kertakaikkisen kamala,honottava ja lähes käyttökelvoton ainakin ilman rajua eq:n käyttöä.Toisaalta,makunsa jokaisella.
Monessti parhaimmat särösaundit saa yhdistelemällä vahvistin + pedaali-soundeja.Esim..clean twin+mt-2.. marshall+od-1 jne..Yksinään vahvistinmallinnukset saattavat kuullostaa hieman karkeilta,pieni särö siihen päälle saa saundia luonnollisemmaksi.

Wah-mallinukset ovat ehkäpä kaikkein suurin yksittäinen parannus Gt-3;seen.
Nyt se wahi kuulostaa jo ihan oikealta ja sweeppiäkin löytyy ja customoinnilla saa säädeltyä aika hyvin mieleisensä soundin.Crybaby-mallinnus kuullostaa todella hyvältä ja ei muissakaan valittamista ole ,lukuunottamatta vox wah..johon on mielestäni säädetty aivan liian kapea sweeppi,originaaliin nähden.
Efektipuolella on nyt kaksi ryhmää fx-1 ja fx-2,ja monia lienee harmittanut ratkaisu siirtää kompura tuohon ykkösryhmään,niin ettei sitä enää voi käyttää erikseen,kuten gt-3:ssa.
Kieltämättä se on pientä takapakkia,mutta ei mikään mahdoton juttu. Efektit ovat erittäin laadukasta tasoa kauttaaltaan ja säätöjä riittää..ehkä liiankin kanssa. Ainoastaan flangerista jää kaipaamaan sitä kunnon 70's jet-soundia,kaikkien muokkaamistenkin jälkeen gt-6.sen flangeri kuullostaa hyvin..digitaaliselta.
Uni-vibe efekti on todella hyvin toteutettu ja erittäin mukava uutuus.
Yksi tämän vehkeen parhaista puolista.
De-fretterit,auto riffit yms..ovat ehkäpä aika turhia,mutta niillä on kiva leikitellä ja pitää hauskaa(?)
Reverbistä jää kaipaamaan ehdottomasti jousikaiku-mallinnusta!!!
Se toisi heti luonnollisuutta perusvahvari-soundeihin..

Expressiopedaalin alistaminen jonkun parametrin käyttöön tuntuu nyt hieman hankalalta..jotenkin luulisi voivan homman saavan tehtyä helpommaksikin.
Joka tapauksessa parametrjä ja monipuolisuutta riittää ja kokeiltavaa ja tutkittavaa pitkäksi aikaa.
PodXt;n verrattuna tämä on selvästi.edullisempi ostos,(jos podiin sen jalkakontrollerin kuitenkin täytyy hommata) ja hyöty/hinta-suhde on hyvä.
Vehkeestä saa varmasti jokainen ulos hyvät soundit jotka miellyttävät omaa korvaa..kunhan jaksaa säätää.
Ongelma,mikä näillä uusilla mallintavilla on ,on se että ne voivat kuullostaa erittäin lussuilta tai todella hyviltä ja kaikki riippuu vain ja ainoastaan siitä miten sen kytkee ja mihin,sekä minkä vehkeen kanssa ne patchit on säädetty.
Joidenkin vahvareitten loopissa tai edessä tämä vehje kuullostaa karmealta,joissakin taas todella hyvältä.Vain kokeilu ja taas kokeilu tuo parhaan tuloksen.Ja ne patchit kannattaa tosiaan tehdä sillä setupilla,millä keikkailee,meinaan ne kuulokkeilla tehdyt soundit kuullostavat aivan järkyttäviltä sitten kun niitä soittelee jonkun pa:n/vast. läpi esim. sitten siellä keikalla.

Yleisesti voisi sanoa gt-6:sen olevan todella käyttökelpoinen ja monipuolinen työkalu,josta riittää pitkäksi aikaa pedaalia ja tutkimista.Efektien ja mallinnusten kustomointi-optio on ehkä lopuksi hieman turha,ei sillä mitään mullistavaa aikaan ehkä saa,mutta sen olemassaolo piristää mieltä :)
Pieniä puutteita on ja pienestä digitaalisuudesta soundeissa ei varmaan täysin voikkaan päästä eroon,mutta hyvin on työ tässä silti tehty.Ehdottomasti kannatettava ostos.


Plussat:
+ Monipuolisuus
+ Efektien ja mallinnusten yleinen laadukkuus
+ Hyvät liitännät ja mukavat potikat
+ Tukeva ja luotettava rakenne
+ Hinta-laatu

Miinukset:
- Ei jousikaiku-mallinnusta
- Kompuraa ei enää omillaan
- Fx-ryhmillä ei omia säätöpotikoita
(ja nämä ovat hyvin pieniä puutteita...)'

Kirjoittanut jp_one 21.04.2003


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (9 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

MacGyver: Hyvä kirjoitus, olen pitkälti samaa mieltä laitteen eri puolista. Kompuran laittaminen FX1-ryhmään on kyllä suurin moka.
Miikathebest: Noinhan se pitkälti menee. MS 1+2 mallinnuksella ja od-1 säröllä saa erinomaisen, pehmeän tilusoundin. Preamp eq:sta bassoa pois, ja särön jälkeen taas sitten boostaa matalia.
WinterMad: KIITOS! sain unelmasoundin kun yhistin nuo MT-2 ja Twinin yhteen.
DivineDistraction: Aamen!! Loistava artikkeli joka kiteyttää koko laitteen faktat, juuri niin kuin ne ovat!! Ja todellakin tuo CLEAN+MT2+TWIN toimii, mutta koittakaapa BLACK PANEL+MT2+TWIN, ei huono sekään..

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti