Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

09.08.2007: Orange Rocker 30 Combo


Orange Rocker 30 Combo

Yleistä


Orange Rocker 30C on kaksikanavainen A-luokan 30W putkicombo yhdellä 12" Celestion Vintage 30 -elementillä. Etuasteessa vaikuttaa 3 12ax7/ECC83 -putkea, ja päätettä hoitaa EL34 -kaksikko. Tasuri on hoidettu puolijohdatuksella. Painoa laitteella on n. 25 kg. Kyseessä on Orangen edullisin kaksikanavainen putkivahvistin.

Kyseessä on riisuttu "nuhtin' fancy" -kone. Ei efektilenkkiä, ei reverbia, puhtaalle kanavalle ainoastaan volume -säätö. Sisäänmenoja on yksi, ulostuloja löytyy 2 x 8 ohm ja 1 x 16 ohm, johon vahvistimen oma elementti on kytketty.

Hinnoittelupolitiikassa Rocker 30 -nuppi ei ole juurikaan comboa edullisempi. Nuppi ja sille kaappi -yhdistelmä tuleekin selvästi comboa kalliimmaksi.

Kysymykseen "riittääkö 30 putkiwattia?" vastaamme "kyllä riittää".

Ulkoiset

Ulkoisesti Rocker 30C on tuttua Orangea - siis oranssi. Jotkut pitävät, jotkut eivät. Itse näkisin mielelläni vaikkapa Immortalin vetämässä oranssin backlinen kanssa.

Säkkikankaan värinen etukangas ei ehkä ensimmäisenä tulisi mieleen yhdistelmänä oranssin kanssa, mutta hyvin se vain toimii.

Itse kotelo on tuhdin oloinen, ja tuhtiuden vaikutelmaa korostaa keskimääräistä leveämpi "kehys" etukankaan ympärillä. Kulmasuojat ja kahvat ovat aina tyylikästä ja muodikasta mustaa. Tanakan kotelon viimeistelystä ei löydy moitteen sijaa.

Footswitch on ostettava erillään, mistä miinusta. Switch toimii tavallisella plugi - plugi -piuhalla, eikä siinä ole omaa johtoa lainkaan. Tämä on hyvä asia, yleisin vika vahvistimen footswitchissa on rikkoutunut piuhanrimpula. Switch on tyylikkäästi vaaleanharmaa, koristettu "Orange" -tekstillä, ja varmuuden vuoksi vielä tassun kuvalla sekä "Switch" -sanalla.

Vahvistimen kontrollit on sijoitettu syvennykseen kotelon päällä, sen takareunassa. Tästä seuraa, että säätöjä joutuu kurkkimaan, jos säätää silmämääräisesti. Erillistä stand by -kytkintä ei ole, vaan virtkytkin on kolmeasentoinen ja sen keskimmäinen asento on stand by.

Kontrollit on merkattu tekstien lisäksi symboleilla. Asiallahan ei ole muuta merkitystä kuin se, että piirrossymbolit ovat kivempia kuin pelkät tekstit.

Putkien vaihtoa comboversioon on hankaloittaa se, että vaihto edellyttää koko vahvistinosan irrottamista kotelosta. Tätä ongelmaa ei nupissa ole.

Soundi

Yleistä

Rocker on tummasoundinen rock -vahvistin, siitä ei pääse mihinkään. Jos soundimieltymykset ovat suuntautuneet kirkkaaseen helinään tai puhtaisiin, Orangen Rocker 30 ei ole se oikea.

Ensiasennusputket ovat Electro-Harmonixin tuotantoa. Yhdistelmä on paperilla oiva: tummasoundinen vahvistin ja kirkassointiset putket. EH:n putkien soundi on kuitenkin todettu myös hieman kylmäksi. Tätä vikaa olen aistivinani myös Rockerissa. Aikanaan, kun pääteputkien vaihto tulee eteen, vaihdan todennäköisesti myös etusen putket jonkun muun valmistajan tuotteisiin. Toinen vaihtoehto lienisi vaihtaa elementti, Celestionin Vintage 30:ssa kun on tuo tunnettu ylämiddlekorostus, joka myös saattaa tuntua kylmältä.

Edellämainitut ovat kuitenkin hienosäätöä, sillä Rockerin perussoundi on musikaalinen, eikä siinä ole erityisiä epämiellyttävyyksiä. Tämä on tietenkin makuasia, mutta en ole saanut Rockerista rumaa soundia ulos. Ei-niin-innostavia kyllä.

Rocker on sellainen vahvistin, jonka kanssa unohtaa itsensä soittelemaan.

Puhdas kanava (Natural)

Puhdas kanava on todellakin puhdas. Se on puhdistettu kaikesta ylimääräisestä, ja jäljelle on jäänyt vain volume. Kanavan puhtaus on vaikuttavaa: minä ja minun kitarani olemme tuolla. Soundi todellakin on pelkkä vahvistettu kitara.

Les Paulille puhdas kanava on kenties hiukan liian tumma, pienellä volumella jopa vähän tunkkainenkin. Ja kun kanavalle ei ole ekvalisaattoria, ekvalisointia haluttaessa tarvitaan ulkopuolisia laiteita.

Kun volumea kääntää isommalle, päätesärö astuu mukaan kuvaan. Olen aina pitänyt EL34 -putkien säröytymisestä, enemmän kuin EL84 -putkista, mutta taidan tässä asiassa kuulua vähemmistöön. Päätesärö on joka tapauksessa rouheasti rouskahteleva, siinä kuulee kun iso pyörä pyörii.

Kun Rockerin puhtaan kanavan volumea avaa, myös soundi aukeaa, ja pienemmän volumen tunkkaisuuden aavistus kaikkoaa. Soundi on edelleen tumma, Les Paulille ehkä edelleen hieman liian tumma. Single coil -kitaralla soitettaessa taas soundi on hyvässä balanssissa - kirkastuu, mutta ei muutu räikeäksi. Ihannekitara Rockerin puhtaalle kanavalle saattaisi olla Telecaster, mutta sellaista ei ollut testaukseen saatavilla.

Ekvalisaattorin kanssa puhtaan kanavan saa herätettyä myös Les Paulille. En ole ole yleensä kovin innostunut PAF -tyyppisten mikkien puhtaista soundeista, mutta ekvalisaattorin kanssa Paul & Orange -yhdistelmäänkin tulee twangia.

Overdriven kanssa Rockerin puhtaasta kanavasta löytyy hienosti luonnetta. OD -välineenä toimi Digitechin Bad Monkey, jonka erillisistä basso- ja treblesäädöistä on Rockerin puhtaan kanavan kanssa todella etua. Kanavan soundin on mahdollista muokata myös Les Paulille sopivaksi.

Bad Monkeyn kanssa Rockerin puhtaasta kanavasta irtoaa ongelmattomasti muun muassa Jailbreak -kauden Thin Lizzyn lievästi yliohjattu soundi. Vahvstin soi paksusti ja lämpimästi, mutta Monkeyllä saa tummuuden ja tunkkaisuuden poistettua. Rockerin puhtaan kanavan kumppaniksi sopiikin joko ekvalisaattori tai ekvalisoinnilla varustettu overdrive -pedaali.

Särökanava (Dirty)

No niin. Tämä on Rockerin olemassaolon ja hankkimisen syy. Orange on Orange on Orange, ja jos Orange jotakin osaa, niin tehdä crunchia. Wanhan liiton heavy ja hard rock löytyvät täältä, samoin kuin rockin rytke ja ruske.

Tonepotikat kello kahdessatoista kotivolumella soundi on Les Paulilla tumma ja hieman tukkoinen. Osittain se oli odotettavissakin , Orange ei ole varsinaisesti tunnettu helisevästä soundistaan. LP ja tonepotikat klo 12 tarkoittaa tuollaista stoner -tyyppistä soundia.

Särö- eli "dirty" -kanavallakin volumepotikan avaaminen muuttaa soundia. Tumma stoner -rouhinta pysyy, mutta soundi kasvattaa hampaat. Les Paul kutoo paksua mattoa, mutta tunkee myösläpi. Tähän vaikuttanee myös Celestionin Vintage 30 elementin herääminen volumen myötä.

Tonepotikat on ovat kuin Marshallin tonepotikoitten kehittyneempi versio. Mikään monipuolisuusihme Rocker ei ole, mutta tonepotikat vaikuttavat oikeasti, ja Les Paulin kirkastaminen onnistuu. Purevuus säilyy, mutta ei muutu riipiväksi. Kaikilla toneasetuksilla Rocker säilyttää ominaisluonteensa.

Alle klo 9 gain -asetuksilla ei oikeastaan tee mitään. Koska gain vaikuttaa myös volumeen, sitä ei näin pienillä asetuksilla tule riittävästi.

Noin klo 1 -asetukseen asti särö on selkeästi vintagehenkistä crunchia. Sointi etenee Jumping Jack Flash -tyyppisen roson kautta AC/DC -osastolle, ja siitä muuhun vintage hard rockiin.

Klo 1:n jälkeen peliin ilmeisesti lähtee mukaan uusi gain stage, koska särön luonne muuttuu pienellä potikan käännöllä hard rockista heavyyn. Ja "pienellä käännöllä" tarkoitan sitä, että merkki potikassa liikkuu millimetrin - kaksi. Mielestäni tällainen pykälä on puute, etenkin kun oman soundimieltymykseni kannalta tuossa kahden millimetrin alueella tapahtuu paljon: se on se missä siirrytään crunchista varsinaiseen säröilyyn.

Särö on koko ajan musikaalinen ja soiva. Rakenteeltaan se on kohtuullisen hienojakoinen, eli ei kovin ryyninen.

Gain on ainakin humbuckerkitaralla käyttökelpoisimmillaan välillä klo 9 - klo 15. Ennen klo 9 volumea on liian vähän ja klo 15 jälkeen soundi alkaa sointukomppauksessa muhjuuntua. Muhjusta pääsee tosin eroon kitaran volumepotikalla, ja lead -soundina myös isompi gain toimii, mutta dempit eivät ole napakoita. Enempään säröön kannattaakin käyttää boosteria. Testivälineisiin kuulunut Bad Monkey toteuttaa tämän tehtävän mainiosti: kovemepikin särö napsuu napakasti.

High gain -menoon ei Rockeria kannata hankkia. Siihen on hintaluokassa parempiakin välineitä. Pedaalin kanssa on kuitenkin mahdollista edetä pidemmälle metallurgiaan.

Summa

Orange Rocker 30 on nimensä mukaisesti oranssi rock -vahvistin. Tällä alueella se operoikin mainiosti. Simppeli vahvistin mahdollistaa piuha kiinni ja menoksi -tyyppisen toteutuksen hienosti.

Ääntä tulee. Sitä tulee tarvittaessa paljon, ja se on hyvää. Les Paul kiinni, trebleä ja middleä lisää, gain n. klo 1, ja siinä puita kaatuu ja ihmisiä lentää.

Jos pitää ns. vanhan koulun rocksoundista (esim. Hellacopters), niin tämä toimii.

Plussat:

+ soundi
+ crunch
+ yksinkertaisuus
+ käytettävyys

Miinukset

- ei footswitchia mukana
- ei reverbia eikä efektilenkkiä
- pykälä gain -potikan kriittisessä paikassa



Manuaali:
http://www.trius-audio.de/Line/Orange/manuals/Guitar%20Combos/Orange%20Rocker%2030C_NR480102.pdf

Kirjoittanut Numb 09.08.2007

            800×600  -  61 kt.


Arvostelu

4,64,64,64,64,6    (67 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

tracyjacks: Hyvä ja monipuolinen arvostelu, paljon tähtiä.
IhmeHeebo: kuvat olis OK, muuten hyvä arvostelu
wildcat: Kuvan kanssa olisi saanut 5 tähteä, mutta hyvää tekstiä on !
Vainimoto: Oli kyllä pitkästä aikaa artikkeli jota jumittui kunnolla lukemaan ja unohti muun maailman.:D Hyvä! en jotenkin edes kaivannut kuvia hoho. Kaikkihan nyt tietää miltä se näyttää.
samsonov: kuulostaa kivalta kapistukselta. Ois rahaa... ++
oksatboys: Hyvä artigla. Ja laitahan se kuva kun ne oranget on niin hienoja.
Numb: Viskaan kuvan, kunhan saan aikaiseksi ottaa...
antti_mk: "ja siinä puita kaatuu ja ihmisiä lentää" -kuulostaa hyvältä:) nuppi voisi olla kova sana!
Tande: Olen lukenut artikkelin varmaan yli kymmenen kertaa, mutta siihen ei kyllästy koskaan! :) Lienee parasta hankkia kyseinen laite! 5-tähteä ehdottomasti. Ääninäytteistä olisin seonnut! :D
V-R: Loistava artikkeli. Itsellä on myös kyseinen vehje ja voin sano, että osut täysin naulan kantaan. Päätteeseen kun tunki parin svetlanoita niin morjens pojat, jo hävisi kylmyys.
V-R: Suosittelen myös hyvin lämpimästi testaamaan rockeria parin viherselän läpi. Itsellä löytyy voxin 212 g12m elementeillä. trebleä saa toki vääntää kovemmalle, mutta soundissa on sitä juurevaa hehkua silloin!

Yhteensä 11 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle