Muusikoiden.net
12.12.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

13.07.2007: Peavey Rotor EXP


Aloin tuntea syvällä sielussani GASsin aiheuttamaa kutinaa loppuvuodesta 2006. Uusi kitara oli saatava. Heti alusta alkaen oli yksi asia varma: nyt olisi explorerin aika.

Aloitin etsinnän perinteisiltä valmistajilta, 600e hintaluokassa: Tokai, Epiphone, Hamer, ESP-LTD ... mutta jokin näissä kitaroissa vain ei sopinut. Ehkä kyseessä oli useimmista kitaroista löytynyt muovisuuden / lelumaisuuden tunne (kaiketi johtuen hintaluokasta.)

Siispä jälleen eräänä synkkänä ja myrskyisenä yönä selailin internetin keskustelupalstoja kun törmäsin Rotor EXP:hen. Tutkittuani asiaa hiukan tarkemmin huomasin etsintäni päättyneen. Tämä se olisi.

Meninpä siis paikalliseen musiikkiliikkeeseen kysymään saisiko kyseistä mallia tilattua. "Ei saa, ei oo luettelossa", oli tyly vastaus. Ei voinut edes puhelinta nostaa. Paljon kiitosta vaan vaivasta.

Enivei, muistiin palautui käynti Savonlinnan soitinkulmassa, josta olin saanut hyvää palvelua aiemmin. Kilautin puhelun, ja kolmen viikon päästä kitara saapuisi Englannista heidän liikkeeseensä. Näin toimivat ammattilaiset!

Kolmen viikon kuluttua saavuin sateiseen Savonlinnaan, ja astelin sisään Soitinkulmaan. Siinä se roikkui seinällä odottamassa ottajaansa. Ensivaikutelma oli lupaava: Liekehtivä kansi suorastaan hyppäsi silmille, metalliosat olivat tyylikkään näköisiä ja abalone-upotukset ympäri kitaraa korostivat kokonaisuutta upeasti. Pieni itku suuresta ilosta oli, kun huomasin että otelauta ei ollutkaan eebeniä (jota oli ollut kyseisessä mallissa aiempina vuosina) , vaan ruusupuuta. Kirottua!

Ensimmäiset testisoitot liikkeessä tosin jättivät pahan maun suuhun. Kielet olivat korkealla, ja ne olivat aivan liian ohuet allekirjoittaneen runttavaan soittotyyliin. Kitara kaipasi siis asentajan käsittelyä, mutta mitään suurempaa ei ollut.

Huomautettakoon, että Soitinkulma on mielestäni Suomen paras musiikkiliike! palvelu on ystävällistä ja tästäkin kitarasta sain _uskomattoman_ hyvän diilin. Suosittelen!

Jos olet jaksanut lukea tähän asti, onnittelen. Nyt alkaa varsinainen arvostelu!


Ominaisuudet:
-24.75'' skaala, 24 nauhaa
- mahonkikaula + neckthru
- mahonkirunko ( tai siis "siivet" )
- Grover virittimet, joiden nappulat ovat "ontot"
- kaksitoiminen kaularauta
- TOM - talla / kielet-läpi-rungon
- satiininmustat osat, 2 vol + 1 tone, 3w. switch
- Peaveyn omat mikit
- tehty käsin Koreassa (oisko noin?)


Viimeistely:
Kitara on viimeistelyltään tasoa erinomainen. Maalityö on tasaista, ei virheitä. Upotukset on tehty huolella ja ammattitaidolla, ei valittamista niistäkään. Ainoa silmiinpistävä asia on, että mikkien kelojen välistä näkyy jotain valkoista (liimaa, maalausvirhe?) joka häiritsee, mutta vain hiukan, tällaista tarkkaa tarkastelijaa kuten minä.

Soitettavuus:
Käytettyäni kitaraa säädössä paikallisella gurulla, oli riemu revetä kun sain kitaran käsiini. Nyt, säädettynä drop-C:hen, kitara pääsi oikeuksiinsa. Paksut kielet reagoivat mahongin tummuuteen loistavasta, ja sustainia löytyy enemmän kuin tarpeeksi. Kieletki ovat yhtä alhaalla kuin ystäväni Ibanezissa. Ihan oikeasti!
Lisäksi kitaran muodon takia ylänauhojen tavoitettavuus on sieltä helpoimmasta päästä.
Itse soittimen ergonomia on loistava. Istueeltaan soitettaessa kitara pysyy hyvin sylissä runkoon tehtyjen "leikkausten" avulla (loistava oivallus!). Myös johdon plugipaikka on melkoisen hienosti oivallettu. Johto ei lähde 90 asteen kulmassa kitaraan nähden (kuten useimmissa Explorereissa), vaan kitaraan on upotettu strato-tyylinen "monttu", josta piuha sitten lähtee ylöspäin, mukaillen kitaran muotoja (Toinen loistava oivallus!).
Seisaaltaan soitettaessa kitara on aivan pikkiriikkisen kaulapainoinen, mutta kuten joku viisas täälläkin aikoinaan sanoi: "Mitä se haittaa, kun sä kuitenkin pidät siitä kaulasta kiinni kun soitat?". Myös koko soittimen paino on sanalla sanoen miehekäs. Tämän kokoinen pötkäle mahonkia käy lihastreenistä.

Soundi:
Kuten aiemminkin tuli jo mainittua, Rotorista löytyy sustainia vaikka muille jakaa. Mahonki antaa kitaran soundiin lämpöä, ja tiukkaa alapäätä (heh heh.)
Ja tämä oli vasta soitettaessa puhtaalla kanavalla. Ensimmäistä kertaa treenikämpällä, kunnon putkivahvistimella ja drop-C vireessä murjaistu riffi meinasi valauttaa kaikilta paikalla olijoilta kurat housuun. Kyllä osaa olla kitarassa munaa! alhaalta murjotut jurnutusriffit liikuttelivat rumpalin sisäelimiä, ja ylhäältä vingutetut soolot saivat naapurin kissan maukumaan armoa. Mikit ovat siis äärimmäisen sopivat tällaiseen junttausheviin, mutta ne eivät ole kovin erottelevat. Muuta valittamista en keksi.

Elektroniikka / muu hardware:
Täältä osastolta löytyy ainut Rotorin heikkous: sähkötyöt. Jostain kumman syystä joku Korean aloitteleva elektroniikkaharrastelija on kolvannut johdot jotenkin niin, että kumpaakan mikkiä ei saa kokonaan pois päältä! vaikka kaulamikin vola olisikin nollilla, voi sen kautta silti soittaa hyvinkin kuuluvasti. Lisäksi kitaran maadotuksessa on kaiketi vikaa, sillä vahvistimesta kuuluu ihmeellistä pörinää ellen kosketa jotain metalliosaa kitarasta.

Muut osat ovat hyviä, kylläkin. Talla on hienosti "upotettu" kitaraan, ja säätövaraa riittää. Groverin virittimet ovat luotettavat, ja niiden "ontot" nupit antavat kitaralle persoonallisen ulkonäön.


Yhteenveto:
Peavey Rotor EXP on tulisi hyvinkin olla jokaisen exploreria harkitsevan henkilön listalla. Sen ulkonäkö, soitettavuus ja soundi ovat tässä hintaluokassa äärimmäisen hyviä. Vaikka pienet sähköviat ja alun säätöongelmat haittasivatkin Rotorin olemusta, ei kitarasta löydy mitään, jota ei voisi pienellä säädöllä korjata. Voin siis suositella kitaraa varauksetta!

Plussaa:
- Ulkonäkö on ROCK!
- Soitettavuus ja 24 nauhaa
- "se" soundi
- yleinen laatu
- Hinta/laatusuhde
- Neckthru

Miinusta:
- Sähköongelmat
- Ei tahdo helposti löytää kovaa laukkua
- Mikkien lievä erottelemattomuus

Kysymyksiä / kommentteja, siitä vaan!

Kirjoittanut HeKaIsDeAd 13.07.2007

            800×355  -  64 kt.


Arvostelu

4,14,14,14,14,1    (38 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

2randpo: Hyvä, että näitä vähän tuntemattomampiakin kitaroita arvioidaan täällä. Niin, ja onhan tuo harrastamasi intertekstuaalisuuskin ihan hauskaa heh heh.
oulamaa: Tosi hieno kitara.
buju: Hyvin kirjoitetun arvostelun lukee mielellään.
beissi man: Hyvää työtä Knarri!! Sait täydet tähdet :0
Veri: Hyvä artikkeli!
potatomoto: Asiallista kirjoitusta. 5 tähtee. äksdee
Oceancalibra: Hyvä arvostelu, kerranki jaksoin lukea! :)
Walde: Mukavaa tekstiä lukea. Ei voi sanoa kuin että kiinostukseni kitaraan heräsi :D
FrozenMelody: Enny expertiko oo,(heh heh) mutta olisikohan noissa mikeissä/elektroniikassa jotain maadoittamis ongelmia jos niitä pitää jatkuvasti kosketella.(heh heh.) Mahti arvostelu!
Petelius86: tuon kitaran saaminen on ollut minulle mahdoton projekti koska ilmeiesti peavey:llä ei ole maahantuojaa että jos joku tietää mistä tollasen sais niin pliis antakaa vinkki :D

Yhteensä 10 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti