Muusikoiden.net
19.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

04.07.2007: F-1 plektra


Tilasin muutaman kappaleen F-1 plekuja plektra.comista (varsin pätevä palvelu). F-1 on varsin mielenkiintoinen keksintö. Sen muotoilu pakottaa pitämään plektraa "oikein". Käyttäjäkommenttien perusteella plektran oikea asento ja sen kädessä pysyminen on yllättävän monelle suuri ongelma. Kyllähän tavallinen littana pleku omistakin sormista karkaa aina silloin tällöin. F-1 pysyy näpeissä varmemmin.

Johtuen plekun valmistustavasta, siihen on täytynyt löytää oikeanlainen materiaali. Kolmikerroksinen muovi on kuitenkin hyvin kovaa ja plektrassa oleva mutka muodostaa kolon joka toimii pienenä kaikukoppana, joten plektran osuminen kitaran kieleen aiheuttaa hyvin kuuluvan napsahduksen. Omaan korvaani se kuulostaa varsin ikävältä, kun harjoittelen sähkökitarallani hyvin usein ilman vahvistinta. Ilmiö voi olla ongelmallinen myös akustisen kanssa, jos keikalla tai nauhoitustilanteessa akustinen vahvistetaan tai nauhoitetaan ulkoisen mikrofonin avulla.

Materiaalin kovuus vaikuttaa myös soittotuntumaan. Ostamani yksilöt ovat mallia Heavy (1.0 mm), joten en voi sanoa, miltä medium vahvuus tuntuu. On mahdollista, että ohuempi versio ei pidä niin isoa ääntä ja on joustavampi.

Koska plektra on taivutettu kaksinkerroin, F-1 Heavy tuntuu kädessä melkoisen paksulta. Tähän varmaankin tottuisi ajan myötä ja voi olla, että jos itsellä olisi suuria ongelmia littanoiden plektrojen kanssa, minulla olisi motivaatiota totuttautua käyttämään F-1:tä.

Suurimmaksi kynnykseksi tämän keksinnön käyttämiselle muodostui itsellä plektran koko. Vaikka se näennäisesti on standardikokoa, sen muotoilu omille sormilleni aiheuttaa sen, että joko etusormeni osuu jatkuvasti kieliin tai sitten (kun siirrän plektraa niin ettei näin käy) plektra alkaa tuntua epätasapainoiselta ja jopa liukua kohti kieliä. Jos plektran kärki olisi tehty hieman pidemmäksi, se istuisi paremmin ja etusormi jäisi kauemmas kielistä.

Jos joku olisi laittanut käteeni tällaisen plektran kun aloitin kitaran soittamisen vuonna miekka ja kivi, olisin varmaan ollut ikuisesti kiitollinen ja moni kirous olisi jäänyt manaamatta. Mutta koska olen soittanut niin kauan ja soittaessani muutan plektran asentoa aavistuksen verran sen mukaan mitä soitan, F-1 tuntuu rajoittavalta.

Ostamani neljä kappaletta taidan lahjoittaa kitaristiystävilleni. Ehkä joku heistä päätyy käyttämään niitä vakituisesti.

(Julkaisin arvion alunperin blogissani.)

Kirjoittanut Hanskajalka 04.07.2007

            800×600  -  23 kt.


Arvostelu

3,73,73,73,73,7    (15 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

kunkitarasoi: Molemmat on testattu ja minulla soitto Mediumilla onnistuu.. itselläni ei ole moisia kieliin osumis onglemia, johtuu varmaan laihiosta sormistani ;) en tiedä.. mutta tuolla tulee joskus soiteltua.. suosittelen kokeilemaan, joku voi löytää siitä lempi pleku

Yhteensä 1 kommentti. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti