Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

20.05.2014: Tascam VL-X5


Ensiksi: kiitokset Bubblebobille kuvista. Mä koitan vielä jossain vaiheessa napsia ite informatiivisempia kuvituksia, mutta nämä kelpaavat nyt toistaiseksi ihan hyvin.

Olin pitkään harkinnut ostavani kotiinikin studiotyöskentelyyn kelpaavat aktiivimonitorit, koska toisinaan tuon hommia pajalta mukana. Pari vuotta kestäneen pohdiskelun päätteeksi mä päädyin vaihtamaan vanhan ja hyvän hifilaitteistoni uusiin Tascameihin.

Tässä esiintyvä tieto on koottu sekä ensivaikutelmista että myöhemmistä havannoista. Pääasiallisesti kuitenkin ensimmäiset havaintoni ovat pitäneet kuukausienkin ajan paikkansa, joskin muutamia seikkoja on ollut vähän tarpeen tähdentää lisää.

TEKNISET TIEDOT LYHYESTI:

-kahdella erillisellä vahvistimella varustetut aktiivikaiuttimet, alapäälle 60W ja yläpäälle 30W
-5 1/4" bassokeskiääniset ja 3/4" silkkiset diskanttikalotit
-useita alapään ja yläpään korjaussäätöjä, riittävät perustarpeisiin

ENSIVAIKUTELMAT:

Kannoin 20kg painavan ja järkyttävän ison laatikon postista kotiin. Perhoset pomppi tavalliseen tapaan mahassa, olihan tulossa uusia leluja. Eikun kotiin siis pikavauhtia.

Paketin sisältä paljastui kaksi uutta pahvilaatikkoa, joissa oli kaiuttimet ja virtajohdot. Niiden laatikoiden sisällä oli aika järeät vaahtomuovimaiset pehmusteet, joiden välistä löytyi solumuovipussukka, jossa kaiuttimet olivat. Virtajohdot oli pakattu erikseen solumuovipussukkaan pahviseinämän taakse, jotteivat ne pääsisi vahingoittamaan kaiuttimia. Elementit oli vielä suojattu niitä varten muotoilluilla pahvilevyillä, eli homma oli tältä osin hoidettu loppuun asti hyvin.

Sain jotenkuten kaiuttimet ja johdot ulos paketeistaan, se oli yllättävän kova urakka, kun kaikki tuntui olevan aika jämptin kokoista paketteihinsa. Ensin kiinnitin huomiota kaiuttimien järkälemäisyyteen. Ne olivat rakenteeltaan aika järkyttävän oloiset monsterit pikkukaiuttimiksi. Varsinkin niiden syvyys herätti hilpeyttä, nämä kun ovat yhtä syvät, kuin korkeatkin. Seuraavaksi huomio kiinnittyi virtajohtojen pituuteen. En sen kummemmin mittaillut, mutta ne ovat useamman metrin. Hyvä juttu kuitenkin, ei tarvitse ihmetellä jatkojohtojen kanssa.

Kytkin kaiuttimet kiinni ja hain niille suurinpiirtein sopivan paikan. Koostaan johtuen en saa niitä aseteltua pienelle pöydälleni ihan täysin 60 asteen kolmioasettelua vastaavalla tavalla, mutta sinnepäin hyvin pitkälti. Kaiuttimet tuntuivat toimivan, jotenka hioin asettelua hieman ja päätin ryhtyä kuuntelemaan mahdollisimman erilaisilla ja vaativilla näytteillä.

KUUNTELUA:

Äänenpainevarat tuntuivat kerrostalokäyttöön pahasti ylimitoitetulta, en pystynyt koittamaan missä vaiheessa bassoelementti rupeaa kompressoimaan ja pohjaamaan. Asetin sisääntuloherkkyydet kello yhdeksään, jossa jyrinän määrä on vielä turhankin iso. Säätelin sitten Creamwaren kortista kyseisen ulostulon voimakkuutta 20dB hiljemmalle ja äänenpaineet riittävät helposti liiankin kovaääniseen kuunteluun. Aikamoiset tykit siis.

Kuuntelin vähän akustista musiikkia, konemusiikkia, perinteistä rockia ja metallia. Ensin huomasin stereokuvan tarkkuudessa merkittävää parannusta vanhaan hifijärjestelmään verrattuna. Ääni tuntui irtoavan paremmin kaiuttimista, eikä kaikki paikantunut pistemäisesti kaiuttimeen, vaan ääni levisi huomattavasti paremmin ja luonnollisemmin kuuntelupisteelle. Akustisella materiaalilla esimerkiksi huilujen puhallusäänet ja kitaristin aiheuttamat kihinät erottuivat huomattavasti aiempaa paremmin. Oikeastaan en kyseisellä materiaalilla ollut niitä ennen edes selvästi huomannut. Tutummalla rytkeellä paljastui hieman ikävíä huminoita alamiddlen ja yläbassojen paikkeilla. Ne kuitenkin johtuvat lähes pelkästään huonosta sijoittelusta takaseinän lähellä ja pöydän pinnan aiheuttamista resonansseista sekä heijastuksista. Olenkin ostamassa näille jalustoja, jotta pääsen eroon heijastuksista ja saan ne oikealle korkeudelle. Kaiuttimien akustinen keskipiste sijaitsee nyt varmaan 20-30cm liian alhaalla, joka vaikuttaa jo merkittävästi näin pienillä kuunteluetäisyyksillä.

Kuuntelin sitten hieman lisää ihmettelyjeni jälkeen. Havaitsin diskantin olevan huomattavasti aiempia laitteita kirkkaampi ja tarkempi. Se oli jopa vähän korostunut, joten ajattelin ruveta kokeilemaan takaata löytyviä korjauskytkimiä. Pudottamalla bassoja pois sain alamiddlen selkeämmäksi, mutta sointitasapaino muuttui hieman oudoksi. Päädyin monien kokeilujen jälkeen vääntämään switchit takaisin nolla-asentoon ja luotan jalustojen korjaavan alapään ongelmat. Seuraavaksi pureuduin yläpään toistoon ja tipautin 8Khz kytkimellä diskantin tasoa. Se tuntui tekevän diskantin toistolle juuri sen, mitä pitikin, koska yläpää ei enää tuntunut hyökkäävältä. Itseasiassa manuaalia lueskeltuani huomasin, että siellä suositellaan yläpään tiputtamista, koska nolla-asento on optimoitu noin 2-3m kuunteluetäisyyksiä varten.

Alapään toisto mietitytti edelleen, kun sitä on näistä niin kovasti hehkutettu. Pistin sitten oikein vaativaa materiaalia soimaan ja tuli huomattua, etteivät nämäkään pysty ihmeisiin. Alimmat mörinät synabassoilla jää auttamatta toistumatta siinä missä vanhoilla laitteilla sain ikkunat helisemään. Uskon kuitenkin näiden vakaasti menevän tehtaan ilmoittamiin taajuuksiin, sillä bassokitaran taajuudet tuntuvat toistuvan ongelmitta. Ongelmana on varmaan tämä perinteinen refleksiviritteisten kaiuttimien vasteen nopea lasku viritystaajuuden alapuolelta. Viritystaajuuteensa asti kuitenkin toistavat aika tasapainoisesti alapäätä, eikä se ole missään nimessä korostunut tai liian pyöreä. Iskuäänet toistuvat vähän vanhaa laitteistoa paremmin, mutta napakampaakin toistoa olen kuullut esimerkiksi Genelecin ymv. laatukaiuttimien valmistajien laitteista. Vanhalla laitteistolla oli ongelmana subin lievä yksinuottisuus, mutta näillä saa selvän alapään tapahtumista huomattavasti paremmin.

MYÖHEMMIN ILMENNEITÄ ASIOITA:

Alapään toisto on edelleen näiden suurin murheenkryyni. Se on hintaluokassaan hyvä ja neutraali, mutta alimmat taajuudet jäävät auttamatta puuttumaan, ja on se toistokin vähän vaimeaa. Referensseinä tässä on Dynaudion BM5A:t, joista ei voi puhua samana päivänäkään bassotoiston saralla. Vaarana miksauksissa on basson yliannostelu, kun näiden sointi ei tunnu mitenkään raskaalta ja liioitellulta kovallakaan rytkeellä. Täytyy siis pitää maltti mukana ja tarkistaa kaikki järeämmällä kalustolla.

Melko pian arvosteluni jälkeen näihin ilmeni ongelma: toinen kaiuttimista piti satunnaisesti korkeataajuuksista rahinaa. Tätä tapahtui signaalin tullessa sisään, ilman, tai ilman signaalipiuhojakin. Rätinä ei myöskään tullut liittimistä, kytkimistä tai herkkyydensäätimestä. Yhtä kaikki, tämä hävisi parissa viikossa ja kaikki on toiminut kuukausia moitteetta.

Myöhemmin toisesta kaiuttimesta meni sököksi ilmeisesti toinen ledi. Tähän syynä oli salamanisku ja ukkonen. Samassa jatkiksessa ollut 400¤ tietokoneen näyttö kärähti, mutta nämä pöntöt selvisivät pelkällä ledin kärähtämisellä. Kolmisen viikkoa myöhemmin toi ledikin alkoi pelaamaan, mutta sittemmin taas simahti.

LOPPUVAIKUTELMAT LYHYESTI:

Loppuun vielä semmonen summasummarum:
-toisto on yleisesti hyvä ja tasapainoinen, joskin saattaa vaatia korjauksien käyttämistä varsinkin yläpään osalta
-kytkimet ovat sijoiteltu vähän hankalasti, joten niitä on pakko tökkiä kynällä tms. esineellä
-tasonsäätö on toteutettu vähän hankalasti pienellä potikalla ilman minkäänlaista nuppia. Säätö on siitä harvinaisen epätarkkaa ja hankalaa, joten suosittelen lämpimästi jonkinlaisen "vippaskonstin" käyttämistä
-alapään toisto on hintaluokassaan todella hyvä, muttei mielestäni vastaa kaikkea saamaansa hehkutusta. Pieksee Genelecin 8020:n mielestäni 6-0 ulottuvuudessa, tarkkuus about samaa luokkaa
-kohisevat huomattavasti monia kilpailijoitaan vähemmän
-ulkonäkö ja viimeistely on osittain vähän rujoa, mutta onneksi näissä on säästetty siinä, eikä äänenlaadussa
-käynnistyksessä ei ole minkäänlaista viivepiiriä tms. viritystä, jonka takia nämä jysähtävät aika iloisesti virtoja päälle kytkiessä.
-ehdottoman kova kilpailija alle 400¤ hintaluokassa ja miettimisen arvoinen vaihtoehto kalliimpienkin rinnalla, vaikka sitten tarkkaamoon varakaiuttimiksi

Jos haluatte tietää jotain, mistä en maininnut, niin ilmoittakaa pikaviestillä. Pyrin paneutumaan asiaan, kunhan kerkiän.

Muoks 18.8.2014: mainitsin summasummarumissani bassotoiston olevan 8020 jytkympi ja ihmettelen ko. aivopierua. Toisto ei ehkä leikkaudu alarajataajuuden tienoilta yhtä jyrkästi, mutta lähtee laskemaan mielestäni ylempää. Onkohan ollut tarkoitus alunperin kirjoittaa jotain aivan muuta..?

Kirjoittanut Antti1 13.06.2007

            400×600  -  54 kt.


Arvostelu

3,73,73,73,73,7    (11 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Antti1: No hyvä, etten ihan läpiä päähäni jorissut. Toi paino tosiaan asettaa vähän lisävaatimuksia telineillekin.
BubbleBob: Haluatko pari kuvaa artikkeliin ? Ostin samaiset 12.4. ja pianosoundit on nyt ok.
friikki: Mulla on noi samaiset tötteröt. Alapään toistoa olen hieman parannellut siten että olen ottanut vanvistin kotelon tilavuuden käyttöön. Kokeilen vielä noin 15 litran koteloa josko se soisi paremmin (tanakammin) kuin alkuperäinen n.8 litranen.

Yhteensä 3 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle