Muusikoiden.net
19.12.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

30.11.2007: Hagstöm Swede (reissue)


Taustaa

Olen soittanut kitaraa rapiat kuusi vuotta, joista suurimman osan akustisella. Jossain vaiheessa mukaan tarttui Washburni, joka ei vain saanut innostusta syttymään kitaran soittoon. Tarvittiin siis uusi kitara. Päädyin sitten tähän Hagstrom Sweden kiinassa tehtyyn uusinta painokseen ja tässä artikkelissa on näkemykseni kitarasta. En kuitenkaan suosittele ottamaan tätä artikkelia koko totuutena, vaan tekemään ostopäätöksen omien fiiliksien pohjalta.
Hagström on alunperin ruotsalainen kitaramerkki, jonka valmistus lopetettiin parikymmentäntä vuotta sitten. Nyt hiljattain on tuotanto siirretty kiinaan paikallisten tehtäväksi riisikuppipalkalla. Ja sitten asiaan...

Speksit

Swede on hyvin lespaul-henkinen kitara, tosin tarkkasilmäiset huomaavat jotain eroavaisuuksia muotoilussa. Lisäksi Swedessä on mahonkirunko mahonkikannella perinteisen lespaulin vaahterakannen sijaan. Kaulaliitos on tietysti toteutettu liimalla ja mikkeinä ovat humbuckerit. Kaulassa on Hagströmin patentoima kaularauta, jonka ansiosta kaula on kohtalaisen ohut ja tuntuu silti jämäkältä. Kitaran mukana tuli laadukkas Gigbag.

Viimeistely

Kitaran tatsi oli säädetty matalaksi jo valmiiksi ja kitaran intonaatio oli säädetty valmiiksi kohdilleen. Kitaraani tosin vaivasi vireenpito-ongelma, joka ratkesi kun vaihdoin siihen pykälää paksummat kielet. Nykyään virittimistä ei ole pahaa sanottavaa, sillä ne ovat tarkat ja pitävät vireen hyvin. Otelaudan nauhat olivat viimeistelty ihan ok, tosin ne tuntuivat paikoin hieman teräviltä, mutta ei kuitenkaan mitään mikä aiheuttaisi käsiin naarmuja tms. Voisivat kuitenkin olla paremminkin viimeistellyt.
Lisäksi kaulan mustassa reunassa on pieni valkoinen maaliläikkä lakan päällä,
josta sitä on vaikea irroittaa. Muuten viimeistelyssä ei ole kyllä valittamisen aihetta.

Sointi

Sweden sointi on lespaulmaiseen tapaan pitkä ja tumma niin akustisesti kuin vahvistimen läpi. Kaulamikkiä käytettäessä soundin bassovoittoisuus korostuu, jolloin tummasoundisesta vahvistimesta tekee mieli vääntää eq:sta
bassoa hieman pois. Kaulamikillä lähtee
tukevat lead-soundit. Tallamikki toimii hyvänä perustyökaluna kaikkeen riffittelyyn. Omaan käyttööni mikit ovat riittävät sellaisenaan ja en koe niiden vaihtamista tarpeelliseksi. Laadukkuudesta henkii jo se, että mikit eivät pidä minkäänlaista häiriöääntä ja eivät vingahtele.

Yhteenveto

Nykyiset Hagströmit kilpailevat kalliimpien Epiphonejen ja halvempien Tokain kanssa samassa hintaluokassa.
Näiden rinnalla Hagström on erittäin varteenotettava vaihtoehto lespaulmallisten kitaroiden joukossa. Gibsoniin en lähde vertaamaan, koska en ole sellaista kokeillut. Itse ainakin Hagströmillä tykkään soittaa ja sehän on tärkeintä!

+Muhkea sointi akustisesti ja vahvistimen kanssa
+Ulkonäkö ja väri
+Jämäkkä yleistuntuma ja matalalle säädetty tatsi
+Mukana hyvä gigbag

-Viimeistelyssä hieman toivomisen varaa...

Kirjoittanut Axe83 16.05.2007

            276×600  -  16 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (16 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

oksatboys: Sait plussan. Ihan hyvin kirjoitettu artikkeli.
J.Hollström: Kiva artikkeli. Ääninäytteiden kera olisin antanut täydet pisteet.
Hannu A: hyvin kirjoitettu, mikä tuon hinta oli? Sillä vaan, että voisi hinta-laatu suhdetta miettiä
weelie: Hintaa on noin 530-700¤. Tämä mallihan on ikään kuin LP Custom, eli koko mahonkia, on olemassa myös vaahterakantinen versio Swedestä. . http://www.thomann.de/fi/hagstrom_lp_mallin_kitarat.html

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti