Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Murgo
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Kitarankielten vaihto-operaatio
Aika:10.05.2011 05:20
Eipä liene ainakaan lankkukitarassa suurta väliä, kieli kerrallaan-metodi käsittääkseni tulee alunperin jousisoittimista joissa äänipinna saattaa luiskahtaa paikaltaan jos kielten paine kantta vasten poistetaan kokonaan. Niissä myös talla on irrallinen joten jos kaikki kielet ottaa kerralla pois, joutuu tallan asettelemaan uudestaan oikeaan paikkaan ja asentoon.
 
Teoriassa tietysti saattaa kieli kerrallaan vaihtaminen vähentää virittelyn tarvetta vaihdon jälkeen kun kaula ei pääse niin paljon "elämään" jännityksen muuttuessa jolloin "palautuminen" on nopeampaa, yleensähän joka tapauksessa kestää hetken ennenkuin vire alkaa uusilla kielillä pysymään, tavallisesti tämä kai pannaan kielien venymisen piikkiin mutta saattaapa kaulapuun "asettumisella" olla oma osuutensa asiaan. Nimittäin jousisoittimissa, joissa kaulan lisäksi "elää" koko soitin, tuo kieltenvaihdon jälkeinen epävakaisuus on vähäisen kokemukseni mukaan paljon voimaakkaampaa kuin sähkökitaroissa, voi mennä viikko-parikin ennenkuin vire alkaa pysyä, etenkin jos soitin on ollut ilman kieliä/viritämättä pitempään.
 
Itselläni (ja monella muullakin varmaan) on kuitenkin välillä ollut sähkökitaroita esim. rakentelun takia ilman kieliä pitkiäkin aikoja ilman haittavaikutuksia joten jos esim. otelaudan putsauksen takia haluaa ottaa kaikki kielet kerralla pois niin siitä vaan.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=200927