Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Janus
Alue:Tietokoneet ja musiikkiohjelmat
Aihe:Sibelius 5, nuotiston koko
Aika:02.05.2011 18:38   (muokattu 02.05.2011 18:38)
M-Sävel: Mutta miten nuottiriviä voi lyhentää arkin oikealta puolelta? Riviä voi lyhentää onnistuneesti ottamalla nuottiavaimen päädystä kiinni, mutta miten tosiaan tosesta päästää saa lyhennettyä, ettei esim. yksi tahti ole koko sivun levyinen?
 
Menee vähän monimutkaisemmaksi. Itse teen sen näin:
 
1) Tee rivi/systeemi, jolla on se tahti, jonka haluat loppujen lopuksi jäävän riville yksin ja sen perässä yksi tyhjä tahti (tarvittaessa luo uusi tyhjä tahti ja käytä Alt+Shift+M -pikakomentoa).
2) Valitse jälkimmäinen tahti, ja inspectorista säädä Bars-välilehden alta "Gap before bar" -arvoa sopivaksi - tämä erottaa jälkimmäisen tahdin ensimmäisestä.
3) Valitse jälkimmäinen tahti ja muuta se (lähes) näkymättömäksi "Create Staff Type Change" -toiminnolla ja valitse tyypiksi "No lines (hidden)" tjsp. (Huom. Sibelius 6:ssa tämä löytyy Create Instrument Change -valikon alta).
4) Jälkimmäisessä tahdissa pitäisi enää olla näkyvissä vain nuottiavain ja sen alla pätkä viivastoa. Ota hiirellä oikeasta reunasta kiinni ja vedä se "piiloon" vetämällä viivaston reuna ensimmäistä tahtia kohden ja siihen kiinni. (Ctrl/Command pohjassa hiiren rullalla zoomaaminen on helppo tapa saada sauma mahd. siistiksi)
5) Luo tarvittaessa lopputahtiviiva jäljelle jääneen tahdin loppuun (Create -> Barline -> Final)
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=33&t=199127