Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Dr Dominant
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Vaikea (?) kysymys biisin oikeuksista
Aika:19.04.2011 12:29   (muokattu 19.04.2011 12:31)
Mikäli näistä kappaleista on tehty teostoon teosilmoitukset, siinä tapauksessa tekijätiedot ovat rekisteröity ja teosilmoituksessa allekirjoituksella hyväksytty. Tämän jälkeen kappaleiden esittämisestä kertyvät korvaukset ohjautuvat teoston kautta teosilmoituksessa yksilöidyille tekijöille siinä suhteessa miten teosilmoituksessa on ilmoitettu. (eli montako % kukin tekijä saa kakusta).
 
Mikäli kappaleita ei ole rekisteröity millään tavoin, tilanne on vielä teoston näkökulmasta auki. Ja jos haluaa saada tekijänoikeuskorvauksia teoston kautta, silloin pitää ensin liittyä teoston asiakkaaksi, ja kappaleista pitää tehdä teosilmoitukset.
 
Puhut kappaleiden käyttämisestä. Tarkoitatko niiden esittämistä keikalla vai levyttämistä? Keikalla saat esittää kappaleen kuin kappaleen, kunhan et esitä sitä teosta halventavassa asussa. Mikäli esität vaikka Metallican biisejä, esityksistä mahdollisesti kertyvät tekijänoikeuskorvaukset menevät niille metallican jäsenille, jotka on rekisteröity biisin tekijöiksi.
 
Nyt jos henkilö C esittää kappaletta jonka tekemisessä olet ollut mukana, ja kappale on rekisteröity teostoon, sinulle tulee sen levytyksistä ja julkisista esityksistä se siivu joka teosilmoitukseen on merkitty. Jos teosta ei ole rekisteröity, oikeusturvasi on huonohko - tekijän C sana omaasi vastaan, ellei ole olemassa selkeää fyysistä todistusaineistoa siitä, että sinut voidaan yksilöidä tekijäksi.
 
Jos on kyse tästä viimeksi mainitusta tilanteesta, yksi mahdollinen ratkaisu olisi ensiksikin liittyä teoston asiakkaaksi (ellet jo ole), ja sitten tehdä näistä kappaleista teosilmoitukset yhdessä C:n kanssa. Älä unohda sanoittajaa E ja muita tekijöitä joille osuuksia kuuluisi. Vaikka loppupeleissä sinä ja C olisitte ainoat teoston asiakkaat, se ei haittaa. Saisitte silti omat osuutenne teosten käytöstä vaikkeivät muut alkuperäiset bändin jäsenet olisikaan teoston asiakkaita.
 
Toivottavasti tästä oli apua.
 
EDIT: Niin lopuksi vielä - mitkään biisit eivät ole "vapaata riistaa", mutta mikäli et ole teoston tai jonkun muun tekijänoikeusorganisaation asiakas, joudut tekemään edunvalvontasi itse. Eli jos joku käyttää teostasi ja nettoaa siitä tuloja, sinun täytyy puolustaa oikeuksiasi itse saadaksesi sen mitä sinulle kuuluu.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=200424