Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:VegaLeyffinen
Alue:Kitarat: akustinen
Aihe:Capo kuinka ja missä käytän sitä ?
Aika:11.04.2011 02:48
Ai niin, tuo Dropped-E (D)-viritys capon avulla toimii vain, jos ao. kappaleessa käytetään vain vapaana soivaa 6. kieltä, muutoinhan vasemman käden sormen painaessa 6. kieltä syntyy kerrassaan vääriä ääniä - kokosävelaskeleen liian korkeita ääniä, jolloin ei tietenkään voi käyttää capoa painamassa viittä ylimpänä soivaa kieltä.
 
Capon voi myös asettaa metallinauhan päälle, jolloin kielet soivat vaimennettuna, tällöin voi diskanttikielillä soittaa kirkasäänistä melodiaa ja avonaisilla bassokielillä pizzicatoääniä. Kitaran pizzicato tarkoittaa normaalisti oikean käden pikkusormen puoleisen käden sivun vaimentamia ääniä.
 
VegaLeyffinen: Jos olen oppinut hyvän systeemin jonkin laulun säestämiseen, mutta laulaja valittaa, että hän ei pääse niin alas - silloin on capolle käyttöä! Eipä tarvitse siihen hätään opetella komppia uusilla sormituksilla korkeammasta sävellajista.
 
Jos taas laulaja tms. valittaa, että onpa kovasti liian korkealla kitarakomppi, niin taas on capo paikallaan=laitan capon vaikkapa VII asemaan, niin kylläpä laulaja tykkää, kun voi laulaa kvartin matalammalta.
 
Oma caponi on sellainen, että voi jättää 6. kielen capon ulkopuolelle, jolloin voi soittaa "drop-D"-kappaleita E-duurissa tarvitsematta virittää 6.-kieltä alemmaksi - siitähän nimittäin tulee usein se ongelma, että pitkissä kappaleissa 6. kielen viritys pakkaa nousemaan, ja sekäs harmittaa soiton kuluessa, ja yritäppä virittää välillä ja jos ei ehdi niin korpeaa... em. konstilla 6. kielen viritys pysyy.
 
Ala-asemissa kulkevia kappaleita kummasti virkistää, jos niitä soittaa capon kanssa mahdollisimman korkeissa asemissa - soittimen klangi muuttuu hauskasti.
 
Sellainen capo on paras, jossa puristusvoimaa voi täsmällisesti säädellä ruuvilla tms.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=51&t=198971