Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:ownar
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Sähkökitara osamaksulla
Aika:25.03.2011 12:57
Murgo: Nimenomaan, tätä fiilistä ehkä kannattaisi nykyajan "hetimullekaikki"- sukupolven joskus kokeilla, saattaisi jäädä monta hätäistä, jälkeenpäin kaduttavaa ostosta tekemättäkin kun se GAS lievittyisi siinä säästäessä ja rupeaisikin ajattelemaan että "enpä minä kyllä tuollaista oikeasti tarvitsekaan". Tai ehkä alkaisi jokin muu vaihtoehto tuntua paremmalta kun olisi aikaa miettiä asiaa kunnolla ja ehkä tutkia ja käydä käpistelemässä eri vehkeitä rauhassa.
 
Noiden osamaksujen/luottokorttien jne. pirullisuus on juuri siinä että ne mahdollistavat ostopäätöksen teon hetken huumassa vaikka ei oikeastaan olisi varaa, se luotto tuntuu siinä ostovaiheessa "ilmaiselta rahalta" ja maksu hyvin kaukaiselta asialta. Jos taas sitä rahaa on työllä ja tuskalla säästänyt kuukausia niin harkitsee aika paljon tarkemmin mihin sen tuhlaa joten "hutiostokset" jäävät vähemmälle.
 
Toisaalta kun malttaa säästää sen muutaman kuukauden vaikkei olisi mitään erityistä ostettavaakaan niin silloin kertyy jo ihan mukava "pesämuna" jolloin siinä vaiheessa kun jotain tarvitsee sen voi maksaa "perstaskusta" sen sijaan että ottaisi velkaa ja tuhlaisi rahoja joita ei ole vielä tienannutkaan. Eihän sitä "pohjarahastoa" tarvitse säästää kuin kerran, jättää vaikka vain sen yhden "pakkosaadaheti"-ostoksen tekemättä.
 
Kun se parin tonnin pesämuna siellä tilillä on niin ei tarvitse enää miettiä että mistä saisi rahaa todellisen äkillisen tarpeen yllättäessä eikä lainailla kamikazekoroilla kaiken maailman kiskureilta. Vaatii vain sen verran itsekuria että malttaa taas säästää "takaisin" aina sen minä siitä pohjakassasta on käyttänyt ennenkuin ostaa mitään ylimääräistä. Kun pitää tilillä senverran "pesämunaa" että tarpeen vaatiessa "pikavipin" voi myöntää itse itselleen jää todellisuudessa selvästi enemmän rahaa käyttöön kun ei tarvitse maksaa mitään kurkunleikkauskorkoja joten jos muutaman kuukauden "pihistelyllä" pääsee "voiton puolelle" niin sen jälkeen voi rahaa käyttää itse asiassa jopa vapaammin kuin velaksi eläessä kunhan silti elää tulojensa mukaan.
 
Valitettavasti aika monella tuntuu "raha polttavan taskua" eli jos rahaa on tilillä niin se on "pakko" tuhlata äkkiä johonkin turhuuteen. Tällaisen mielikuvan ainakin herättää tuo jonkun kuvailema "osamaksu" jossa tuotteen saa kuitenkin vasta sen kokonaan maksettuaan, eli että tällaista maksutapaa tarvitseva henkilö on kykenemätön hallitsemaan omaa rahankäyttöään edes sen verran että pystyisi itse säästämään sen hinnan kasaan vaan se raha pitää viedä sinne myyjäliikeeseen "turvaan" omalta itsekurin puutteelta ettei sitä tuhlaisi heti.
 
Anteeksi moralisointi, mutta kun omasta lähi- ja kaveripiiristäkin löytyy muutama varoittava esimerkki siitä miten se nykyajan turhan helppo luotto johtaa tilanteeseen jossa on niin veloissa että on pakko tehdä hullunlailla töitä että saa korot ja lyhennykset maksettua ja silti on kokoajan PA kun kaikki raha menee vanhojen velkojen hoitoon sitämukaan kuin sitä tulee, parhaassa tapauksessa otetaan aina vain lisää velkaa että saadaan "saavutettu" elintaso pidettyä yllä.
 
Jotenkin vain tuntuu minusta, itse kun olen parikymppisestä asti tottunut siihen että tilillä on aina muutama tonni (mikä ei siis todellakaan ole aina johtunut suurista tuloista vaan menojen tarkasta sovittamisesta tulojen mukaan), siltä että henkilö joka harkitsee osamaksua sadakseen tonnin-parin tavaran jota ei aivan välttämättä heti tarvitse (oletan, koska kysyjällä kuitenkin pari kitaraa jo on) on aika viettävällä pinnalla luisumassa kohti nykyään niin monia kohtaavaa velkakierrettä.
 
Minulle ei ainakaan tulisi mieleenkään ostaa velaksi juuri mitään asuntoa halvempaa, sen verran pitää löytyä itsekuria että "pikkujutut" ostaa vasta kun niihin on oikeasti varaa. Toisaalta kun sitä itsekuria löytyy senverran ettei ihan jokaista mieleen tulevaa turhaketta ryntää heti hankkimaan niin silloin sitä varaa on ostaa niitä juttuja joita oikeasti haluaa ja tarvitsee.

 
Järki puhetta...
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=199683