Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Rantsu
Alue:Koskettimet
Aihe:Pianon vire ja sijoittelu
Aika:27.02.2011 15:40
shamaani74: Vedottomassa paikassa piano nyt. Olen yrittänyt virittää aina keväisin, joskus lisäksi myös syysviritys.
Minulla on macille viritysohjelma jolla olen saanut vireen hyväksi. Ohjelma oli sellainen 90päivän kokeiluversio, enkä viitsi sijoittaa siihen niin paljoa kuin se maksaa. Ohjelmasta on kyllä paljon apua alkuvirityksessä ja loppuun vien sitten korvan kanssa.
Ilmankosteus vaihtelee väkisinkin joka omakotitalossa etenkin kosteana kesänä.
 
Tässä tammikuussa pianon vire oli yhdessä yössä mennyt niin pieleen että minun oli tarkistettava paikat mahdollisten hajoamisien varalta. Tästä ihmeellisestä laajasta epävire-pommista piano ei ole vieläkään ihan toipunut. Sen huomaan että kun viritin pianon huoneen lämpötilan ollessa 21c, niin siinä lämpötilassa se soikin ihan ok, mutta kun tästä poiketaan, on vire yllättävänkin pielessä. Kun taloa lämmitetään varaavalla takalla joka on samassa olohuoneessa, on aika vaikea ilman koneellista ilmavaihtoa pitää lämpötilaa vakiona.
Lähinnä tässä ihmetyttää voimakas vaihtelu vireessä ja lähinnä olen kiinnostunut tietämään hiukan laadukkaampien pianoiden eloisuutta samassa tilassa.
Piano on -70 luvun Rösler, joka ostohetkellä oli todella matalalle viritetty. Liekö sitten tästä vireongelmasta johtuen? Koneisto vaikuttaa kaikinpuolin todella hyväkuntoiselta ja soitin oli ollut yhdellä omistajalla samassa paikassa koko sen historian.
Annan pianolle vielä kaksi viritystä, jos ongelma ei katoa, viritän alas ja myyn pois. Ostan hyvän pianon tilalle ja totean tilanteen sitten uudelleen.

 
Jaa-a, vaikea mennä arvuuttelemaan mistä on kyse. Rösler ei oo niitä ihan parhaita pianoja muttei ihan kelvotonkaan, kyllä sen pitäisi kunnossa ollessaan viritys pitää ihan normaalisti. Tosin ikäähän sillä on yli 30 vuotta, eli aika paljon tuon laatuluokan pianolle.
 
Pianolla on taipumus hakeutua takaisin siihen vireeseen, missä se on pitkään ollut, mikä voi selittää osittain tuon ongelman. Tai sitten viritystukki voi olla löystynyt, itsevirittely on omiaan sitä vielä lisäämään (näin on mulle kerrottu). Ja äkillinen suuri ilmankosteuden muutos voi joskus saada aikaan virityksen "laukeamisen".
 
Kosteus ei mitään yleensä riko, mutta kuivuus sen voi tehdä. Tällaisena kovana pakkastalvena on vaara olemassa. Kutsu ammattivirittäjä apuun, näin mäkin neuvoisin.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=36&t=198954