Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Rantsu
Alue:Koskettimet
Aihe:Pianon vire ja sijoittelu
Aika:27.02.2011 13:05
shamaani74: Minulla on ollut tähän mennessä kaksi pianoa. Molemmat ovat olleet sijoitettuna samaan paikkaan samassa talossa. Ongelmana on vireen nopea katoaminen ja heittely. Nykyisen pianon olen omistanut 3 vuotta ja virittänyt sen 2 kertaa. Talossa on mahdoton saada lämpöä pysymään tasaisena ja säiden vaihteluiden myötä lämpötila heittää+-2astetta. Olen virittänyt pianon viimeksi +21 asteessa ja siinä se joskus soikin parhaiten, mutta silti epävireisesti.
Kysymykseni onkin: ovatko kaikki pianot näin herkkiä lämpötilan muutoksille? Vai onko kohdalleni sattunut halpojen pianoiden myötä myös halvat materiaalit ja sitä kautta ongelmat?

 
Lähinnä se kosteuden vaihtelu on se, joka sen vireen vie. Toki lämpötilan muutos vaikuttaa usein myös siihen kosteuteen. Liika kuivuus, ikkunan ja oven läheisyys, auringonpaiste, veto... kaikki nää on huonoja. Hyväkin piano on mahdollista saada pilalle huonoissa olosuhteissa, vaikka ne hyvin kestäviä onkin. Eikä kallis piano välttämättä pidä muutuvissa olosuhteissa virettään yhtään halpaa paremmin, tosin halpaa pianoa ei usein edes saa kovin hyvään vireeseen, johtuen viritystukin ja kielten ongelmista.
 
Pianon viritys on niin työläs homma ettei jaksa kovin montaa kertaa vuodessa tehdä. Anoppilassa on vanha Hellas ja siihen ei tunnu vaikuttavan mikään, soi aina yhtä hyvin.
Nyt mielessä on hyvälaatuisen ja kalliin pianon hankinta ja toivoisin että siitä olisi loppuelämäksi soitinta, mutta haaveilenko turhaan..pitääkö vaihtaa talo??
Haluaisin nauhoittaa soitantaa konepohjien päälle, mutta nämä pianot soundaavat lähinnä hyvinkin mikitettynä kilkattavilta western-kapakkapianoilta!

 
Se viritys nyt vain kuuluu noiden akustisten pianojen luonteeseen. Studioidenkin flyygelit joudutaan yleensä virittämään ennen sessiota ja joskus session aikanakin. Ja samoin konserttisalien isot flyygelit, nekin joudutaan virittämään ennen jokaista käyttöä, vaikka ne on niitä ihan parhaita pianoja mitä ylipäänsä on tehty.
 
Pystypiano yleensä kuulostaa enemän tai vähemmän pystypianolta, vaikka sen miten mikittäisi, vaikket tuossa sen tarkemmin kerrokaan millaista soundia haet.
 
Onkohan Macille mitään riittävää pianon viritysohjelmaa(ilmaista)?
 
Viritysohjelmaa?? Täytyypä myöntää, etten ole kuullutkaan. Korvalla tehtävää hommaahan tuo lähinnä nykyäänkin vielä on, tosin viritysmittaria/taajuuslaskijaa voi käyttää apuvälineenä.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=36&t=198954