Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:talleyrand
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:vasurista normaaliksi vuosikymmenen jälkeen
Aika:17.02.2011 18:37
En löytänyt vastaavaa lankaa, joten tästä lähtee. Joku paroni kohta kertoo millä hakusanalla se olisi löytynyt.
 
Noniin, kuvion nimi on se että olen soittanut semmonen approx kymmenisen vuotta kitaraa vasurina, ja nyt sisälläni on kypsynyt usko siihen että haluan ja voin oppia soittamaan myös oikealta puolelta (ei Batio-vitsejä tähän kiitos). Onko paikalla joku, joka olisi tehnyt saman homman? Tai tuntee vastaavan tapauksen? En tarkoita nyt tätä että soitetaan 10 päivää vasurilta ja sitten vaihdetaan rightiksi. Ja itse vasurina soittamisen haittapuolethan ovat niin itsestäänselvyyksiä ettei niistä tässä enempää. Sinänsä soittajana en ole mikään tekijä, joten joku kymmenisen vuotta ei tässä merkitse niin paljon. Ei ikä vaan ne ajokilometrit, sanoi dr Jones.
 
Ylipäänsä se että soitan vasurina on vähän ihmeellistä, sillä heitän, kirjoitan, pelaan tennistä ja pesäpalloa oikealla kädellä, joka on käsistäni se jossa on ylipäänsä enemmän styrkkaa. Vasemmalla leikkaan leipää ja ammun, joskin pistoolilla mielummin oikealla. Myös lätkässä olen righty. Jotenkin vain silloin alakouluikäisenä soitinvalintaa tehdessä oikealta soittaminen tuntui mahdottomalta, ja tämänsuuntaiset yritykset myöhemmin olivat joskin lyhytikäisiä myös todella huonotuloksisia. Jälkiviisastelumurotkin on syöty loppuun aikoja sitten.
 
Takaisin asiaan. Ostin halvimman noin kitaraksi luokiteltavan soittimen välineekseni, siis Yamahan CG101A:n, ja aloin eilen ankarasti harjoittelemaan. Aluksi soitto ei kulkenut lainkaan. Tuntui kuin motoriikkaa ei olisi sormissa ollenkaan, en osunut kummallakaan käden sormilla edes kieliin. Ei mitään koordinaatiota. Pahinta oli se, että vasen käsi tuntui miltei tunnottomalta. Noniin, tiedän että täälläkin on harrastettu tätä että kehotetaan kääntämään kitara "väärälle" puolelle, jotta näkisi miten huono on ollut aluksi, mutta väitän että näin huono en ole ollut milloinkaan vasurilta. Antakaa vaikka jollekin kitaraa täysin osaamattomalle soitin molemmin päin käteen, kyllä se vahvempi puoli sieltä löytyy, jossa on enemmän koordinaatiota ja vähemmän hakuammuntaa.
 
No, aikani, ehkä noin 4-5 tuntia, siinä sitkeästi hiottuani aloin saavuttamaan jotain näppäilyksi luokiteltavaa. Myös otelauta alkoi tuntumaan soittimenosalta vasemmassa kädessä. Tänään jatkettuani pari tuntia homma on sujunut entistä paremmin. Perusavosoinnut alkavat kulkea ja löytyä. Välillä toiminta on alkanut tuntua jo soittamiselta. Erityisesti oikean käden sormet toimivat paljon paremmin mitä soittomäärä antaisi ymmärtää. Hommaa vaan hidastaa vielä se etteivät vasemman käden sormenpäät ole lainkaan valmiit kitaransoittoon, mutta se korjautuu lähipäivinä.
 
Muuten, kokeilkaapa miten itsellänne: minulla on vasemmalla kädellä näppäillen perus a-m-i arpeggio laskevana paljon helpompi mitä nouseva (eli siis i-m-a), ja tällä vasta käyttöönotetulla oikealla kädellä sama setti on helpompi nousevana. Onko tässä joku luolamies-selitys taustalla? Alkuapina on tarvinnut arpeggionsa peilikuvina?
 
Kaiken kaikkiaan, soittaessa on nyt omituinen Jason Bourne-fiilis, tietää että miten tää juttu skulaa mutta ei ollenkaan tiedä miksi. Ja päinvastoin. En silti suosittele kellekään, siis rightille, koska vasenkätistä soittamistahan ei voi suositella. En ole vielä asettanut tälle tavoitteita, ajattelin katsella viikon verran ja sitten miettiä minkälaista kehitystä soitosta on luvassa.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=198634