Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Reiska
Alue:Livetoiminta
Aihe:Päättärin siltaaminen, jakosuodin?
Aika:28.01.2011 13:36
Siltaaminen
 
Bridge mode tuntuu tuottavan aina aikamoista hämmennystä. Vastaukseni ei ole ainoastaan alkuperäisen kysymyksen esittäjälle, vaan luultavasti monille muillekin. Kaiutinsignaali on yleensä "epäsymmetrinen" eli plus-navasta saadaan jännite ja miinuksella merkattu napa toimii vertailuna. Tavallisesti tämä muka miinus-napa on maissa eli 0 (nolla). Tilanne vastaa linjatasoisen signaalisiirron epäsymmetristä signaalia täysin. Jännitteet ja virrananto kyky ovat toista luokkaa kaiuttimille tarkoitetulla päätevahvistimella.
Siltaamalla signaalista tehdään symmetrinen. Yleensä A-kanava antaa positiivisen signaalin ja B-kanava vastakkaisvaiheisen negatiivisen signaalin. Eli kaiutin tulee kytkeä bridge modessa A-plussan (plus) ja B-plussan (miinus) välille. Ja tämä tilanne vastaa symmetristä linjatasoista signaalia. Tavallaan kuin XLRn pinnit 2+ ja 3-. Mutta edelleen molempien kanavien signaalit on näkyvissä kyseisten kanavien miinuksella merkittyjä maissa olevia napoja vasten, kuten XLRn pinni 1 eli suojamaa.
Jos teet kuten edellä saat polariteetiltaan (vastakkaisvaiheiset, kuten jotkut sanovat) vastakkaiset signaalit vahvistimen kanavista A ja B.
 
Sillatessa päätevahvistimen minimi impedanssi muuttuu, koska rääkkäämme sen virtalähdettä kahdesti saman signaalin plussalla ja miinuksella. Tästä seuraa, että jos päätevahvistimen min. load eli minimi kuorma ilmoitetaan esim. 4 ohmia kanavaa kohti, sillattu kuorma saa olla min. 8 ohmia. Tämä tilanne tulee vastaan merkistä ja mallista riippumatta lähes 100 prosenttisesti. Minimi kuormaa pienempiä impedansseja ei siis saa kytkeä, suurempia kyllä.
 
Et voi siis kytkeä kahta 8 ohmista kaiutinta rinnan kyseisen päätteen perään sillattuna. Kuorma olisi 4 ohmia, kun sillattuna pienin sallittu on kuorma 8 ohmia.
 
Jakosuodin
 
Jakosuotimella on tässä tapauksessa sub-kaiuttimien kannalta kaksi tehtävää. Ensinnäkin tehdä jakopiste sub-kaiuttimien ja pääkaiuttimien välille. Osa taajuuksista päästetään ainoastaan sub-kaiuttimille ja osa pääkaiuttimille. Jakopisteen valinta riippu tästä kaiutinyhdistelmästä ja niiden ominaisuuksista.
Toinen tehtävä jakosuotimella on suojata sub-kaiuttimia liian matalilta taajuuksilta. Viritystaajuuden alapuoliset taajuudet vaativat kaiuttimelta niin ison liikepoikkeaman, että ne tulee suojata suotimella näitä taajuuksia vastaan. Särö, rupi, pauke, kesähattu ja hiljaisuus ovat yleensä seurauksia suojaamattomuudesta. Riippuen tietysti käytetyistä äänenpaineista. Sub-kaiuttimesi vaatii jakosuotimen ollakseen, tai edes yrittäessään olla, sub-kaiutin.
 
Tämä vaan esimerkiksi, ei miksikään säännöksi. Matalat sub-taajuudet voivat olla esimerkiksi välillä 35 - 100 hertsiä. Suotimet siis molemmissa päissä kyseistä kaistaa. Kyseinen sub-kaiutin tuottaisi ääntä ainoastaan tällä taajuusalueella.
 
Reima
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=195636