Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:unleasher
Alue:Jazz
Aihe:Wayne Shorter vs. John Coltrane
Aika:17.01.2011 17:08   (muokattu 17.01.2011 17:15)
JoeQPublic: No kyllä taitaa paroni olla soittanutkin jatsia, mitä muistelen jotain jazz-harmoniaketjuja. Mitenkäs teikäläisen laita ? Vastaa vaikka b:n kysymykseen ja kertaa meille ne hyvät perustelut ? Joka tapauksessa hyvä kärpänen on päällä, jos Coltranen ja Shorterin tekemiset maittavat. Eikä se koko tuotannon kuunteleminen niinkään ole oleellista kuin että yrittää hiffata niistä mestariotoksista keskeisiä keinoja ja saa niistä edes osan sulatettua omaan soittoon, joka on sitä parhaan laatuista tietämystä. Ja siinä palaakin aikaa ja päreitä (pun intended) ennen kuin on mitään julkaisukelpoista tassussa, nimim. syvä huokaus.
 
Mutta ehkä ketjun rajaaminen noin tiukasti herättää uteliaisuutta, millä perusteella? Toistaiseksi niitä ei ole vielä kauheasti kuultu sinulta, yleinen mielipide taitaa esim. olla aika perustellusti sen puolella, että Coltrane oli näistä kahdesta se parempi instrumentalisti :) . Hyvä provohan otsikko toki on. Ehkä olisin ottanut sen vielä lausumattoman perusteen lähtökohdaksi ja kysynyt, ketäs soittajia suosittelette ja miksi näillä spekseillä. Niin voisi vaikka saada jotain uusia vinkkejä ja näkökulmia, vaikka että no mitäs yhteistä näette näillä ja soittaja X:llä.
 
Ei tää kai oo niin vakavaa, vaikka tosissaan tekisikin...

 
Ensinnäkin, en toki rohkenisi mennä väittämään, että "soitan jazzia" saatika että voisin puhua itsestäni käyttämällä samassa lauseessa "Jazz" ja "muusikko" -termejä. Kitaraa olen vuosia soittanut ja siinä ohella myös jazziin olen tutustunut sitä tulkiten ja biisejä blokkaillen, muttä tuossa kysymyksessä mennään jo aika reippaasti metsään, ja sorrutaan tähän "muusikoiden musiikki" -kliseeseen joka lähinnä vaivaannuttaa ja aiheuttaa huvittuneita myötähäpeän fiiliksiä niihin törmätessä. Lähinnä jazz-musiikki on kulkenut lapsuudesta asti, sillä sen enempää henkilökohtaista taustaa valottamatta perhetausta on hyvin vahvasti ollut kiinni kulttuurissa sen alkulähteiltä (40-luku eteenpäin) asti. Koen että jonkun verran sanottavaa ja näkemystä näin ollen aiheeseen, mutta tämä ei ole sinällään tärkeätä, eikä ole tarvetta sitä joillekkin satunnaisharrastelijoille (piikitellään nyt vähän :)) todistella.
 
Mitä tulee baronin vähän tönköhköön (kontekstin huomioonottaen) kysymykseen, niin ensinnäkin näiden kahden valintaan perustuu a) historialliset seikat (Shorter korvasi Coltranen suosituksesta hänet Davisin kvintetin solistina mikä jo aikanaan herätti vertailua näiden kahden välillä) b) valinta perustui alkujaan siihen, että Shorterin tyylin katsottiin olevan sopiva jatkumo (jo hyvin toimineelle) Coltranelle ---> musiikillisesti Shorterin alkutaipaleita (kuten jo aiemmin mainitsin, huoh) varjosti vertailut Coltraneen ja syytökset liiallisesta samankaltaisuudesta (minkä hän toki jo varhaisessa vaiheessa todisti aiheettomiksi, tiukalla ja omapäisellä näkemyksellään + levy levyn jälkeen klassikkoteoksillaan).
 
Nämä seikat huomioonottaen (ja ne jo aiemmin ilmaisseena ja selittäneenä) yhtäkkiä puskan takaa tuleva kysymys "mutta miks ei Dolphy??" herättää hieman ihmetystä, että onkohan tässä nyt jäänyt jotain ymmärtämättä tai paitsi. Miksei samantien vaikka Sonny Rollins, tai miksei Kenny Dorham, tai miksei Dexter Gordon?? Dolphylla nyt ei ole niitä aiemmin mainittuja historiallisia sekä musiikillisia yhtäläisyyksiä samalla tavalla, joka jollain tavalla kelpuuttaisi hänet tähän vastakkainasetteluun (kysymys on siinäkin mielessä absurdi, että tämä on nimenomaan _vastakkainasettelu_, millä perusteilla Dolphy nyt yhtäkkiä korvaisi paremmin joko Coltranen tai Shorterin tässä kysymyksessä, ja mitkä seikat tekee hänestä vertailukelpoisemman, jompaan kumpaan haha).
 
Ja lopuksi, kipinänä perustaa nimenomaan tällainen ketju, tuli ihan simppelisti eräältä toiselta foorumilta (ei minun perustama tuolla): http://forums.allaboutjazz.com/showthread.php?t=43600
 
Nähdä mitä yhtäläisyyksiä perusteluissa ja vastauksissa löytyisi täältä, ja ottaa selvää vähän minkälainen mielipidekonsensus ylipäätään vallitsee näiden soittajien ympärillä (journalistien luomat myytit, kuten kuten Coltrane + spirituaalisuus etc etc... toistuuko ne ja missä määrin). Ei tässä mitään vakavaa ole, eikä pidäkkään. ;)
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=55&t=197353