Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:JoeQPublic
Alue:Jazz
Aihe:Wayne Shorter vs. John Coltrane
Aika:15.01.2011 23:56   (muokattu 16.01.2011 00:05)
No siis tottakai teräsmies peittoaa batmanin ja karate voittaa kungfun mennen tullen, mutta Coltranesta ja Shorterista on vaikeampi mennä sanomaan. Yritetään nyt kuitenkin.
 
Aloitetaan siitä, mikä näille on yhteistä. Ja keskityn nyt vaan siihen, mikä minulle on ollut oleellista. Varmaan löytyy joku viikonloppu, jona herrat ovat tehneet jotain ihan muunkinlaista musiikkia, johon nämä henkilökohtaiset totuudet eivät päde.
 
Molempia on jäljitelty aika paljon nimenomaan harmonian laajentajina. Siinä äijien tyylit ovat myös toistensa vastakohtia jollain tapaa. Shorterilla oli usein esim. perusteellisesti sijaisilla väritetty sointukulku, jonka punainen lanka on kuitenkin löydettävissä, kun etsii soinnulle puuttuvaa ylä- tai alaosaa. Päälle Väinö improvisoi loppujen lopuksi aika yksinkertaisilla aineksilla, mollipentatoninen oli kovassa käytössä. Näiden kahden elementin välillä on sitten se kuuluisa jännite.
 
Coltrane lähestyi vähän vastakkaiselta navalta, joka on improvisoijan kannalta mielenkiintoisempi, vaikkei C suinkaan ollut ainoa eikä ensimmäinen tämän idean "keksijä". Eli erittäin pelkistävästi sanoen otetaan simppelihkö sointukulku, johon luodaan perussävellajin tuntu, sitten rikotaan dominanteissa laittamalla sinne harmonioita ihan omasta elämästä. Ja nimenomaan koska tämä vapauttaa improvisoijan tekemään aika paljon asioita ja valitsemaan pensselinsä, Coltranea on jäljitelty ylivoimaisesti enemmän.
 
Tältä pohjalta sanoisin, että Coltrane on ollut isompi vaikuttaja jatsissa, ja vaikuttaa tuota kautta aika lailla jokaisen moternin fonistin soittoon rikkinäisten puhelimien kautta vaikkei jäljittelijä sitä heti itse huomaisi. Tämän sanottuani myönnän diggailevani kyllä täysillä Shorterin sävellyksiä. Vaikkapa Fee-fi-fo-fum on aika oksat pois teos, jossa nimenomaan tuo em. ilmiö maustetut soinnut ja simppeli, piilotettu punainen lanka kuulostaa erittäin hyvältä. Ja nuo rauhalliset tempot jättävät tosiaan tilaa monenlaisille valinnoille.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=55&t=197353