Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Jucciz
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:Kitaran soiton yleisestä harjoittelusta
Aika:15.01.2011 22:13   (muokattu 15.01.2011 22:23)
Pakko pamauttaa Jzcille plussa, niin liikuttavan totta. Nimenomaan tuo asioiden oivaltaminen itse on jotain, mitä monet nuoret soittajat tuntuvat nykyään suorastaan pelkäävän: vastaus ihan kaikkeen pitää kaiken varalta käydä kysymässä netistä, jotta ei vahingossakaan keksisi mitään itse ja tulisi parhaimmillaan kehittäneeksi ilmaisuunsa jotain persoonallista. Ei, en missään nimessä ole sitä mieltä, etteikö neuvoja voisi saada kysyä silloin, kun soitto on oikeasti jumissa, mutta silloin tällöin tälläkin palstalla kysytään sen suuruusluokan kysymyksiä - tyyliin: "kuinka kompata oikein?" tai "miten treenaisin improvisointiani?" - että niihin vastaamiseen ei riittäisi 500-sivuinen kirja eikä viisi vuotta soittotunneilla käymistä. Pitäisi ymmärtää haukata vähän pienempiä palasia kerralla... ja päästä eroon nuoremman polven (mun nähdäkseni) suurimmasta ongelmasta nimeltä "kaikkimullehetinyt".
 
Aloittelevien soittajien pitäisi hyväksyä se tosiasia, että asiat ottavat aikaa ja muutaman kuukauden soittelun jälkeen kukaan ei handlaa vielä edes kitaransoiton perusasioita *) niin hyvin, että kannattaisi siirtyä vaikkapa EVH:n tappingeihin ja Gilbertin sahailuihin... ellei sitten oikeasti haaveile paljon enemmän sirkuspellen kuin soittajan urasta. Nuokin kaksi edellä mainittua kaveria nimittäin ovat tehneet ENSIN pohjatyöt hyvin: he ovat tutustuneet kaikessa rauhassa instrumenttiin ja sen ilmaisuvoimaan ja rajoitteisiin: mitä siitä saa (ja ei saa) irti, mistä eri asiat löytyvät, kuinka monella eri tavalla sama sävel voidaan soittaa jne. Ja ennen kaikkea: he ovat kuunnelleet varmasti järkyttävän määrän musiikkia, erilaista musiikkia.
 
* kitaransoiton perusasioiksi lasken itse esimerkiksi seuraavat jutut:
- komppauksen alkeet (muutamia komppausvaihtoehtoja perustyyleistä edes)
- timen pitäminen ilman merkittävää kiilausta/laahausta
- tavallisimmat kolmi- ja nelisoinnut edes parista-kolmesta kohtaa otelautaa
- sävelten sijainnit otelaudalla (edes jollain tasolla)
- kyky soittaa kuulemansa yksinkertainen melodia edes auttavasti kitaralla
- (bonuksena) sellainen ajatusmalli, että kitara on sekä säestys- että melodiasoitin, joten molempia osa-alueita kannattaa kehittää (tosin, isommissa bänditouhuissa komppauksen osuus painottuu selvästi - ts. töitä saavat ne, jotka osaavat kompata)
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=197422