Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:unleasher
Alue:Jazz
Aihe:Wayne Shorter vs. John Coltrane
Aika:10.01.2011 03:23
disclaimerJa mielellään jättäis just iA Love Supremen/i hankkineet noviisit perustelemattomine vastauksineen vastaamatta./end disclaimer :)
 
Oma valintani on näistä kahdesta Shorter. Hieman karrikoiden, Coltranen tyyli on enemmän pulppuavaa, ajoittain jopa määrätiedotonta tajunnanvirtaa (ei niin mieluista itselle). Waynella on hanksassa ensinnäkin helvetin hyvät teemat, tilaa arvostava soitto ja hänen soolokama on nyt näitä kahta pitkään vertailleena ja kuunnelleena (sekä omilla levyillään, että muissa yhtyeissä soittaneina) tasapainoisempaa ja etenkin melodisesti nautinnollisempaa.
 
Shorterin styget Art Blakeyn orkesterissa (esim. iFreedom Riderilta/i iEl Toro/i!) ja vaikkapa Milesin iNefertiti/i lp:llä (sävelsi levyn parhaat ja tyylikkyydessään mieleenpinuvimmat styget iNefertiti ja Fall/i, puhuu omaa kieltään. Meriittilista on sanomattakin selvää pitkä (yhtään Coltranen toki legendaarista kulttimainetta väheksymättä), ja puhtaasti musiikillisesti ajatellen valinta on lopulta melko helppo. iSpeak No Evil/i, täyden kympin klassikko aiempien huippusuoritusten jälkeen, Art Blakey & the Jazz Messengersin parhaasta matskusta vastaaminen, Milesin kvintetissä loihditut jutut, huippuun hiottu tasapainoinen sekä mieleenpainuviin melodisiin teemoihin, että substanssiin painottuva väkevä soitto, ääh, listaa tätähän voisi jatkaa.
 
Näitä kahtahan on soittopiireissä aina verrattu, joten päätin nyt nostaa täälläkin kissan pöydälle tästä mielipiteitä jakavasta klassikkodebaatista. Eli kun ottaa huomioon ne monet seikat, mitkä muodostaa loistavan Jazz-visionäärin, niin kumpaan päädytte?
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=55&t=197353