Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:JET
Alue:Klassinen
Aihe:Keskustelua sinfonioista. Suosikkisinfoniasi?
Aika:03.01.2011 21:08
sub zero:Itse en ole 40. sinfoniasta löytänyt hirveesti mitään muuta kuin sen ekan osan. 39. on jostain syystä pitänyt maagisesti otteessaan, vaikkei siinä ole mieleenpainuvia teemoja.
 
Entä 40. sinfonian viimeinen osa, jota voi pitää "teknisesti vaikeampana versiona" ekasta osasta? G-mollisinfonian menuetti (toisin kuin Jupiterin, joka tosiaan on kevyt kappale huolimatta pienestä polyfonisuudesta) on usein laskettu Mozartin huippunäytteisiin orkesterimusiikin puolella ja laajemmin koko tuotannossa, mikä tekee sinfoniasta 40 kokonaisuutena huikean: ei yhtääkään paskaa moovmenttia, eikä oikein edes yhtään joka jäis arvosanan "loistavan" alapuolelle. Toki musiikki on tiettyyn rajaan asti täysin subjektiivinen makuasia.
 
39., totta, on hieno. Tavallaan 40. näyttäytyy suoraviivaisempana (ja taitaa ollakin sitä;) kuin 38 ja 39, mutta suurien melodiateemojen vuoksi se on vielä parempi. Mitä 38:n ja 39:n tulee niin oma suosikkini on 38. Se ei kuulu siihen kolmikkoon, jonka Mozart sävelsi muutamien kuukausien sisällä, mutta on laadultaan mielestäni ansaitusti laskettu mukaan niin että triosta tulee kvartetti.
 
Beethovenin vastineet Mozartin sinfonoille muuten? Mielestäni ne olisivat: 3,5,8,9.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=195729