Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Exhausted
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:Kompressoinnin opettelu?
Aika:20.12.2010 13:29   (muokattu 20.12.2010 13:31)
Mun on jotenkin vaikea nähdä kompressori ja limitteri eri tyyppisinä laitteina, kun molemmissa on samat perussäädöt ja toimintaperiaate, limittereissä on vain suurempi ratio.
 
Mitään yksioikoisia säätöjä on mahdotonta antaa, koska lähdemateriaali vaikuttaa niihin aina. Hyväksi havaittu tapa lähteä säätämään attack- ja release-aikoja on laittaa ratio ja threshold överiksi ja sitten katsoa miten attackilla ja releasella saisi pumppauksen menemään musan tempoon sopivaksi. Sitten pienentää ratiolla ja thresholdilla kompressoinnin määrän ja jyrkkyyden halutuksi.
 
Attack-ajoilla saa säädeättyä saundin perkussiivisuutta. Kun pitkällä attack-ajalla saundista suurempi osa pääsee kompressoitumatta, tulee saundiin voimakkaampi atakki. Releasen olen taas mieltänyt siihen, miten suurella skaalalla kompura vaikuttaa. Lyhyemmät ajat saavat kompressorin nollautumaan yksittäisten sävelten aikana, kun taas pidemmillä ajoilla voidaan säätää enemmänkin eri osien voimakkuuksia. Mutta nämä ovat melko summittaisia yleistyksiä, eikä mitään nyrkkisääntöjä. Kaikkein övereimmän kompressoinnin kai saa kun laittaa molemmat säädöt niin pieneen kuin mahdollista.
 
Monesti on myös toimivaa laittaa useampi kompressori/limitteri peräkkäin kuin saada suurta efektiä aikaan yhdellä laitteella/plugarilla.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=196672