Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:j4kk1
Alue:Bassot
Aihe:Mistä johtuu kielten epäharmonisuus
Aika:10.12.2010 12:57
orbik: Ostinpa taannoin sähköbasson, halvan sellaisen kun en aiokaan pro-tasolle. Instrumentissa vaan häiritsee nuottien epäpuhdas sointi, ja olen miettinyt mistä se johtuu ja voiko asiaan vaikuttaa.
 
Sen verran tiedän että suunnilleen mitä paksumpi kieli, sitä voimakkaampi etenevän aaltoliikkeen dispersio, eli ylä-äänet kauempana harmonisista, mutta toisaalta jos viritän peräkkäiset kielet samalle taajuudelle, niin kuulostaa menevän pikemminkin toisinpäin, eli ne ohuemmat (löysemmät) soi epäharmonisemmin. Eli varmaan sointiin vaikuttaakin enemmän kielen soivan osan pituuden epätarkkuus (alemmat taajuudet heijastuu kauempaa satulasta ja nauhoista?)
 
Osaatteko sanoa mitkä ominaisuudet paremmissa bassoissa saa äänet soimaan paremmin? Tallapalojen muoto, rungon materiaali, kaulan jäykkyys? Ja onko kielten paksuudella vaikutusta asiaan? Entä punos- ja keskilangan paksuuksien suhteella?

 
Luulen että yksi suuri syy tuohon kehnoon dispersioon on just tuo että kieli ei pääse liikkumaan päistään vapaasti, vaan se on kiinni jäykästi tallassa ja satulassa tai nauhoissa. Ilmiö on voimakkaimmillaan alarekisterissä, koska mitä paksummat kielet, niin sitä tönkömmin ne liikkuu päistään, joka hidastaa kielen liikettä vapaaseen heilahteluun verrattuna ja laskee värähtelyn taajuutta.
 
Jos kaikki harmooniset kerrannaiset siirtyisi suhteessa yhtä paljon niin tuo ei haitaisi mitään. Mutta mitä korkeampaan harmooniseen kerrannaiseen mennään, niin sitä voimaakkaammin taajuus laskee, koska yksittäisen värähtelevän kielenosan pituus ja solmupisteiden välimatka on lyhyempi ja kielen jäykkyys vaikuttaa suhteessa enemmän. Vastaavasti mitä ylemmältä otelaudalta soitetaan, niin sitä lyhyempi kieli on suhteessa paksuuteensa ja tuo kielen jäykkyys vaikuttaa taas enemmän.
 
Ohuemmat kielet samassa vireessä vois soida huonommin koska mitä ohuempi kieli on, niin sitä kevyempi ja löysemmällä se on jossakin tietyssä vireessä joten sillä on vähemmän liike-energiaa ja sitä huonommin se jaksaa taistella omaa viskositeettiään vastaan.
 
Halvat bassot ovat myös usein pehmeää puuta, joka värähtelee passiivisesti kielen mukana ja syö energiaa värähtelyliikkeestä, resonoi ja sotkee harmoniaa.
 
Paskat bassot kuulostaa paskalta, ei siihen taida olla mitään ihmelääkettä.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=35&t=196350