Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:ragol
Alue:Livetoiminta
Aihe:Jännitteen tasaaja/säädin räkkiin
Aika:09.12.2010 08:21
Sytem: Pureekos noi halpakauppojen ylijännitesuojat muihin kuin salamakokoluokan ylijännitteisiin? Kun noita on ukkosen polttamina aukonut, on niissä ollut vain muutama komponentti jotka päästävät jännitteen maihin kun jännite nousee jonkun rajan, esim 500v yli.
 
Ja lisäksi noi on lähes poikkeuksetta tehtyä MOVeilla (metal oxide varistor), jotka kestävät vain muutaman "iskun", eikä juuri missään ole mitään indikaattoria komponentin "hajoamiselle". Tiedetäänpä maailmalla kyseisistä osista syttyneitä tulipalojakin...
 
Toinen ongelma on tuo ylijännitteen kytkeminen maihin. Ei ole ongelma kotikäytössä, jossa kaikki laitteet sijaitsevat yhdessä paikassa (esim. atk-pöytä, tv-hylly,...) ja ottavat sähkönsä yhdestä rasiasta. Mutta keikkakäytössä harvoin on tämä tilanne. Vaikka sähköt tulisivatkin oikeaoppisesti yhdestä sähkötaulusta, niin laitteiden välillä on kuitenkin usein pitkiäkin välimatkoja (ja etenkin tästä johtuen pitkiä sähkö- ja signaalivetoja). Kun jännitteet alkavat suojamaissa pomppia miten sattuu ylijännitesuojauksen takia, niin kaikenlaista jännää saattaa ilmetä.
 
Jenkkilässä asiasta yhtään mitään tietävät vannovat ylijännitesuojauksessa SurgeX:n nimiin (http://www.surgex.com/) mutta eivät nekään halpoja ole... Furmanilla on jotain ehkä vähän samansuuntaista tarjolla, mutta ongelmana vain on informaation puute. Jos valmistaja ei riittävän tarkasti tuollaisen tuotteen kohdalla kerro miten se toimii tai mihin suojaus perustuu, sekä miten laitteen suorituskyky on mitattu, niin itsellä ainakin herää enemmän tai vähemmän epäluuloja.
 
Valitettavasti en pysty tarjoamaan mitään tämän tarkempaa. Olen itsekin toisinaan yrittänyt löytää asiaan jotain järkevän hintaisia oikeasti toimivia ja luotettavia ratkaisuja, mutta eipä ole tullut vielä vastaan.
 
Loppukaneettina sen verran, että tässä nyt eräitä vuosia erinäisiä foorumeja seuranneena voisin väittää meillä olevan sähköpuolen keskimääräistä paremmin hoidettu. Toki aina löytyy rikkinäisiä paikkoja, ja ongelmakohtia, mutta mutuna väittäisin niitä olevan monta kertaluokkaa vähemmän kuin esimerkiksi tuolla rapakon takana.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=188405