Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:varo
Alue:Jazz
Aihe:Aloittelija kyselee tyhmiä..
Aika:05.12.2010 00:52
hallu: No tämä aloittelija ei kyllä turhaudu.
 
Havaitsin monenlaisia mielenkiintoisia pointteja tekstissäsi. Mäkin tykkään opetella soittamaan korvakuulolta, mutta en ole siinä mikään synnynnäinen virtuoosi. Sulla ilmeisesti on "vähän" enemmän soitto/plokkailukokemusta, joten se käynee sulta luontevammin. Jatsissa vaan on tosiaan ehkä se poikkeuksellinen harmonia mikä saa aloittelevat jats-harrastajat hämilleen ja noi kromaattiset krumeluurit, siksi mä ajattelin että voi olla helpompi aloitella jotenkin muuten kuin plokkailemalla. Jokainen saa toki tablata tyylillään, mikäs siinä.
 
Take Five on myös ihan loistava biisi. Taisi olla ihan eka jats-biisi jonka opettelin, alkuperäisen dave brubeckin levyn tahdissa. Kitaralla tosta pianokompista saa hyvän kuuloisen, kun heittää plektran nurkkaan ja soittaa sormityylillä peukalo soinnun pohjasäveltä näppäillen ja imac-sormilla muita säveliä nyhtäen. Toihan oli vielä kaiken lisäksi käsittääkseni aikamoinen hitti ilmestyessään?
 
Jatsi oli aluksi tosi vaikeeta, mutta kun alkaa hahmottamaan edes kappalerakenteita niin kuuntelukokemus muuttuu heti mielenkiintoisemmaksi. Sama varmaan on tuossa klassisen puolella, ainakin mulla mielenkiinto lisääntyy kun tunnistan jotain elementtejä klassisessa musiikissa jolle osaan antaa nimen ( vaikka tuossa soitettiin dimiskaalaa, tuossa tuli kolmisointu säveljärjestyksellä 1-5-3, taikka viululla kiva triplettirytmi) :D
 
Mäkin tykkään 1950-60-luvun jatsista, sellaisesta mietiskelevästä ja suht rauhallisesta. Ehkäpä sitä Parkeria ja jotain Freejazzia ymmärtää sitten vanhempana ja kokeneempana. Nyt kumminkin kolahtaa erityisen paljon Chet Bakerin tuotanto, kun se on aika rauhallista ja vähän nuotteja käyttävää, ja siinä on mukava laulaa melodiaa mukana. Muutenkin West Coast- ja Cool-tyyppinen musa on ihan loistavaa!
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=55&t=196082