Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:kivi
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:Ekat vehkeet
Aika:22.11.2010 16:11
18is9:
EDIT: Toisaalta taas, paljon enemmän siitä studiovisiitistä saa irti jos taustalla on muutama itsetehty pas**nkuuloinen äänitys. Silloin on helpompi hiffata että mikä siinä omassa hommassa menee pieleen. Itselle oli aikamoinen elämys tajuta mitä kompressori tekee kun oltiin kavereiden kanssa muutaman nauhan verran ihmetelty että miksi vokaalit on jotenkin niin amatöörimäisen kuuloiset ja meninaa hyppiä silmille välillä :).
...
Sen lisäksi että oppii käyttämään softia, pitää opetella äänittämään, miksaamaan ja masteroimaan, mutta sehän on pikkujuttu sinänsä.

 
Toisaalta taas, näin 30 vuotta studion tiskin molemmilta puolilta hommaa seuranneena, näkisin että säästyy monelta harhalta kun menee ensin studioon tekemään ne ekat demot ja niiden pohjalta vasta alkaa tehdä ostoslistaa.
 
Jos aloittaa kotiäänittelyllä ilman mitään studiokokemusta, luulee helposti että ne kaiut, kompurat ja muut tekee studion. Joskus tietysti näin onkin. Tärkeämpää kuitenkin on katsella miten ne mikit laitetaan, ja mikä on marssijärjestys kun aletaan tehdä äänitettä. Loppujen lopuksi ne raudat ja plugarit on vaan tarkkuustyökaluja sen siivoamiseen, mikä pitää saada syntymään jo ennen kuin ensimmäistäkään laitetta on kytketty päälle.
 
Nykyään kun nuori bändi tulee studioon, on tavallista että ainakin joillakin bändin jäsenistä on kotistudiokokemusta ja sitten pääsee melkein itku kun studion sedällä ei olekaan edes kaikkia niitä hienoja plugeja mitä kotona on; tulee kysymys että kannattaako tästä maksaakaan. Kyllä kannattaa. Se, mitä studiossa oppii on parhaimmillaan se että hyvä tallenne ei ole laitteista kiinni, vaan siitä että hyödynnetään mahdollisimman hyvin sitä mitä on, eikä haikailla sellaisen perään mitä ei vielä ole. Perussetillä (vähintään 8 samanaikaista sisääntuloa, joku tallennin, mahdollisuus ekvalisoida, kompressoida ja kaiuttaa, riittävästi mikkejä ja hyvä kuuntelu) pääsee vaikka mihin kun tietää mitä on tekemässä.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=195793