Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:AnttiR
Alue:Livetoiminta
Aihe:Mittamikit ja muuta mittailusta
Aika:13.11.2010 01:50   (muokattu 13.11.2010 01:52)
Vastauksia alkuperäisiin kysymyksiin..
 
Room eq wizard ( http://www.hometheatershack.com/roomeq/ ) on ilmainen mittaohjelma, joka toimii sekä windowsissa että macissa. Se on suunnattu lähinnä kotihifisteille, mutta on yllättävän monipuolinen ollakseen maksuton. Sillä tekee kaikenlaista ja pääsee hyvin alkuun, varsinkin jos tietää mitä haluaa mitata ja miten se käytännössä tapahtuu.
 
ART:in dual usb pre on hinta/laatusuhteeltaan hyvä etuaste mittauksia varten, kuten aiemmassa vastauksessa jo mainittiin. Ja alkuun pääsee vaikka behringerin, superluxin tai t-bonen mittamikeillä. Peavey ja dbx valmistaa myös edullisia mittamikkejä. Ammattihommiin hankitaan sitten ammattivehkeet.
 
Yksinkertaistetusti mittaamisesta.. Jos nyt oletetaan että mittaat vaikkapa yhtä kaiutinta, niin toistat kaiuttimesta pink noise -testiääntä, eli kohinaa, jossa on kaikki taajuusalueet yhtä voimakkaasti edustettuna. (pink noisea saat joko testiohjelmasta, testi-CD levyiltä, signaaligenereaattorista, jne..).
Mittamikrofonin avulla mittausohjelma kuuntelee ja voi visuaalisesti kertoa sinulle monia asioita.
 
Yleisimmin mitataan taajuusvastetta, eli sitä kuinka tasaisesti tai epätasaisesti yksi kaiutin tai vaikka kokonainen järjestelmä toistaa eri taajuusalueita. Usein tarkastellaan myös monitie-äänijärjestelmän yhteensovitusta. Esim yläpään ja subbasen saumakohtaa tai viivekaiuttimien ajallista eroa toisiinsa. Paljon muitakin mittauskohteita on, joista varmasti opit lisää ajan mittaan.
 
Mitatessa kannattaa muistaa se että akustinen ympäristö vaikuttaa aina mittaustuloksiin. Mittausetäisyys, mittamikrofonin ja äänilähteen etäisyys lähellä olevista pinnoista (seinät, lattia, katto jne..) ja tilan akustiset ominaisuudet ovat tekijöitä, joiden muuttaminen saa aikaan erilaisia mittaustuloksia. Sen takia onkin tärkeää tietää akustiikan perusasioita, jotta voi ymmärtää ja oikein tulkita saatuja mittaustuloksia. Normaalisti pyritään eliminoimaan mittauksesta ja mittaustuloksen analysoimisesta luontaiset häiriötekijät pois. Vaikkapa taustahäly, lattia/seinäheijastukset, mittamikrofonin laatu.
 
Kannattaa edelleenkin lukea Reiman kirjoituksia Riffistä, se on rautaista faktaa.
Mitä muuten olet mittaamassa?
 
-a-
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=195506