Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:kbrown
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Vinkkejä tarvekalujen hankintaan eli pirkkaniksit
Aika:12.11.2010 12:58
Kantapaan kautta opittuja juttuja, kun opettelin kristallihartsin (epoksi) kayttamista inlay kuvioiden tekemiseen. Kyseessa oleva litku oli tata:
 
http://en.pebeo.com/var/pebeo/stora … ne-Cristal-Gedeo_carousel_large.jpg
 
- Pienia maaria kaytettaessa sekoitussuhteet on tarkempia, kuin isompien maarien kanssa. Kannattaa hommata pari pienta ruiskua (ilman neuloja. hartsille ja kovettajalle omansa, muuten kay huonosti). Nailla saa tarkat maarat helposti. Hartsi ei kovetu kunnolla vaan jaa pehmeaksi tai jopa tahmeaksi, jos kyttaa liikaa tai liian vahan kovettajaa.
 
- Kunnollinen sekoittaminen on erittain tarkeaa. Tama ko. hartsi ei kovetu kovin nopeasti ts. mitaan kiiretta ei kannata pitaa sekoittamisen kanssa. Mieluumin liian kauan, kuin liian vahan. Sekoitus kannattaa kaataa toiseen astiaan ja sekoittaa sitten viela lisaa.
 
- Kevyt lampo nopeuttaa hartsin kovettumista radikaalisti, mutta malttia! Esim uunien termostaatit eivat ole erityisen tarkkoja ja hartsin saa helposti kiehumaan varsinkin jos seassa on variaineita. +75C alkaa olla jo siina rajoilla, etta homma menee pipariksi.
 
- Variaineina olen onnistuneesti kayttanyt mm. kimalteita, akryylimusteita ja lasimaalaus vareja. Naita ei tarvitse laittaa sekaan kovinkaan paljoa. Yhdistelemalla saa kivoja uusia vareja. Variaineet kannattaa sekoittaa ensin vaikkapa hartsin kanssa ennen kovettajan lisaamista tyoskentelyajan pidentamiseksi.
 
- Sekoituksen saaminen inlay kaiverrukseen on tarkkaa puuhaa ja hommaan kannattaa hankkia vaikkapa pipetti tai pieni nokallinen muovipullo. Ruiskulla ei kannata yrittaa, koska silla helposti puristaa liikaa tavaraa ulos kerralla.
 
- Jos inlayn pohjalle haluaa esim kimalletta, kannattaa se laittaa ensin pienen maaran kanssa hartsia ja antaa sen kovettua osittain. Sitten paalle toinen kerros hartisa. Muuten kimalle saattaa liikkua sinne, mihin ei pitaisi.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=195378