Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:joomak
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Talla teräskieliseen akustiseen
Aika:10.11.2010 23:35
Ruusupuu ja ebenholz ovat suosituimmat tallapuut teräskielisessä akustisessa. Mitä muita puulajeja olette käyttäneet tai tiedätte onnistuneesti käytetyn?
 
Tein pientä tutkimusta ulkomaisilla keskustelupalstoilla ja sieltä löytyi monenlaista mielipidettä. Mielipiteissä korostuivat perinteet ja kysymykset, että miksi ihmeessä täytyisi muita puita edes harkita, koska nuo ovat hyviksi todettuja. Useissa tapauksissa kysyjällä oli nurkissa lojumassa näyttäviä jämäpaloja, joista olisi tarkoitus talla tehdä. Toisaalta talloja oli tehty ainakin cocobolosta, wengestä, vaahterasta, tiikistä sekä erilaisista palisanterin sukuisista puista.
 
Teräskielisen akustisen tallapuun täytyisi olla kulutusta kestävää ja sitkeää sekä elämätöntä. Äänellisistä vaikutuksista en osaa sanoa sen kummempaa, mutta ainakin tallan paino vaikuttaa sointiin. Tätä pystyy kompensoimaan tallan koolla.
 
Vaaleista puista itselle tulisi mieleen vaahtera ja pyökki. Koivu on muuten sopiva, mutta eläväisempi puuna kuin vaahtera. Kataja on pehmeää vaikka sitkeä olisikin. Pihlaja on eläväinen. Entäpä esimerkiksi zebrano tai saarni?
 
Tummissa ebenholz ja ruusupuu ovat varmoja. Tiikki kuulostaa liimauksen kannalta arveluttavalta. Wenge ei jostain syystä vakuuta.
 
Mielenkiintoista olisi myös kuulla kokemuksia erilaisien tallojen (koko tai materiaali) vaikutuksesta sointiin. Pystyitkö kuulemaan eron? Itselläni ei ole vertailupohjaa tarpeeksi, jotta pystyisin kokemuksesta kertomaan. Googlesta löytää lisäinfoa englanniksi hakusanalla "guitar bridge".
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=195495