Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:samipa
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Vinkkejä tarvekalujen hankintaan eli pirkkaniksit
Aika:10.11.2010 10:32
Hmm..
 
Tähän ei kovin hanakasti osallistuta. Johtuuko se siitä, että näitä samoja asioita on jo käsitelty muissakin viestiketjuissa? Vai siitä, ettei pirkkaniksejä ole..? Vai kenties kateudesta, että halutaan pitää hyvä vain itsellä ja tietoa ei jaeta muille? Vai kenties tuosta edellisen viestin laittajan viimeisestä muovipussivinkistä?
 
Onko tämä aihe huono eli kukaan ei joudu keksimään luovia työkaluja / vekottimia soittimien rakenteluun?
 
Ei minun vinkit mitään ihmeellisiä olleet ja vain yksi oli todellinen pirkkaniksi, mutta jollekin saattaa olla niistä pientä iloa ja ehkä mahdollistaa touhuamisen innostuksensa parissa vähien rahojensa turvin.
 
Voisin laittaa tänne samalla yhden suuremman pirkkaniksin lisää eli tämä tulee akustisen kitaran rakentajille. Tämäkin on työkalu / apuväline:
 
Rakentaja saattaa tarvita pohjan rimojen liimauksessa (ja hieman muissakin pohjan työvaiheissa) pallopintamuottia, jollaisen tekemiseksi kehittelin suhteellisen helpon tavan/vekottimen. Homma hoituu yläjyrsimellä ja jigillä, sekä suuren pölymäärän sallivalla tilalla. Laitan omiin kuviin tuollaisen Paintilla piirretyn luonnoksen vempeleestä. Mitat piirroksessa ovat vain suuntaa antavia.
 
Kuvassa on Jigi, jonka yläpinnan kaarevuus määräytyy tulevan pohjan pallopinnan mukaan (tämä pitää laskea itse tai käyttää valmista laskuria). Jigin päällä liikkuu kelkka, johon kiinnitetään yläjyrsin. Jigi tulee jyrsittävän levyn päälle ja siitä menee läpi tappi, jonka varassa jigi pyörii levyn päällä.
 
Jigi koostuu kahdesta rimasta, joiden toinen pinta on suora ja toiseen on työstetty tarvittava pallopinnan muoto. Rimat tulevat toisiinsa kiinni kolmella pienellä palalla, joista kaksi päissä ja yksi keskellä (palat mukailevat pitkien rimojen muotoja). Keskipalan pitää olla tarkasti keskellä. Päätypaloissa on kiinni rajoitintapit. Keskipalkissa on rajoitintappi sekä tuo jigin alapuolelle tuleva, jyrsittävän levyn läpi menevä tappi (jonka varassa jigiä siis pyöritetään levyn päällä). Tuo levyn läpi menevä tappi tulee olla jigin keskellä.
 
Kelkka on aluksi litteä pala puuta, joka vain riittävän iso yläjyrsimen kiinnittämiseksi. Palan yläpintaan kiinnitetään siis yläjyrsin. Kelkan alapinta on jigin pallopintaa mukaileva. Alapinnassa on kiinni kaksi kelkan mittaista rimaa, jotka estävät kelkan sivuttaisen liikkeen. Alapintaan on myös jyristty kaksi uraa, jotka osuvat jigin rajoitintappien kanssa kohdakkain (urat voivat olla leveämpiä kuin tapit, jotta ne osuvat varmasti kohdalleen). Levyn keskelle porataan reikä, jonka läpi jyrsimen terä menee.
 
Urat kelkassa ja tapit jigissä on hyvä katsoa kohdalleen, ettei jyrsin pääse jyrsimään jigin välipaloja rikki !
 
"Hieman" toistoa..
 
Jigissä on kelkan liikkeen rajoittimina siis nuo pienet tapit, jotka estävät jyrsimästä jigiä rikki. Kelkan pohjassa on urat, jotka osuvat näiden tappien kohdalle, jotta kelkka pääsee liikkumaan jigissä tarpeeksi, muttei liikaa.
Kelkan pohja on hiottu saman pallopinnan mukaan kuin tuo jigin kaarevuus. Hionta hoituu helposti laittamalla jigin päälle jäykähkön hiomapaperin ja eikun valmista kelkkaa siinä hinkkaamaan.
Kelkan pohjassa on ohjurit (rimat), jotka auttavat pitämään kelkan jigin päällä ja estävät sivuttaisen liikkeen. Jigin keskimmäisessä palassa on pitkä tappi alas päin (itsellä 4 mm paksua rautaa), joka tulee jyrsittävän levyn läpi eli tapin varassa jigiä voi pyöritellä jyrittävän levyn päällä. Nyt kelkka liikkuu jigin päällä pitkittäin ja jigi taas pyörii tapin varassa 360 astetta. Tällä syntyy pallopinta ja vaikka kymmenen myyntiin.. Eikä tarvitse mitään cnc-koneita :o)
 
Vinkkinä eli kantapään kautta opittu:
 
Älä tee jigistä ja kelkasta liian paksua, koska muutoin jyrsimen terä ei ylety jyrsimään levyä. Itse ajattelin tehdä tukevan ja vakaan rakenteen, jotta säilyy isältä pojalle ja kuinkas kävi.. No, onneksi oikohöylä oli apuna ja jigin pohjasta sai helposti raapaistua pois 10 mm, pohjan pysyen suorana.
 
Tee jigistä tarpeeksi pitkä, jotta saat jyrsittyä tarpeeksi ison "palan" palloa levyysi (tarpeeksi paksu MDF on hyvää) eli kitaran kopan pituus + 10 cm on aika hyvä. Huomioi jigin pituudessa myös rajoittimet. Pois on helpompi ottaa kuin lisätä eli liian isoa palloa voi helposti pienentää, mutta liian pientä on paha kasvattaa..
 
Tee jigi ja kelkka kovasta puusta, jotta ne eivät muuta muotoaan. Kelkkaa liikkuu myös helpommin.
 
Keskipalkin voi tehdä irroitettavaksi, jolloin muun osan jyrsittyä voi laittaa jigin kiinni puristimilla, ottaa keskipalkin (+tapin, joka menee levyn läpi) pois ja jyrsiä sen kohdalta myös.
 
Jyrsimen kiinnittämisessä kelkkaan tulee huomioida kelkan liikkuminen jigin päällä eli mutterien kannat tulee upottaa kelkkaan, jos sellaisilla siis kiinnitys.
 
Jigin keskipalkin kiinnityksessä (jos irroitettava malli) tulee muistaa kelkan rimojen liikkumien jigin sivuilla, jottei keskipalkin kiinnittämiseen käytetyt tarpeet estä kelkan liikettä..
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=195378