Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Ukkovaari
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Jeesiä pedaalien kanssa!
Aika:08.11.2010 20:42   (muokattu 08.11.2010 20:48)
pickup: Terve, asia on helppo ja yksinkertainen, mutta vituttava, ainakin omalle kohdalle, kun tuota opiskelijabudjetti rahaa ei niin hirveästi ole.
 
Elikkä pedaaleista on kyse, heräteostoksena menin ostamaan tuommosen zoomin uuden "ubermultiefekti" laitteen, G2Nu:n, ja alkanu huomaileen että perkele, ei siitä lähde yhtään sitä soundia mitä pitäisi, liekkö sitten vahvistimessakin vika, tuommonen rolandin trankku.. Enimmäkseen gunnareihin viittaavaa rokkia, ja paljon rankempaa, (esim: all that remains) tulee enimmäkseen soiteltua.
 
Kysymykseni on tämä, jos mietitään pitkällä tähtäimellä, multiefekti vai stomppipedaaleita?
 
Tietysti joku voi laittaa kunnon selostuksen multiefektit "vs" polkupedaalit "pros & cons". Olisin kiitollinen :)

 
Kummassakin on puolensa, multihuljuttimessa on vähemmän johtohässäkkää ja ehkäpä enempi säätöäkin kuin yksittäisissä pedaaleissa + niissä on tietty niitä vahvarimallinnoksi, kaappi ym. mallinnoksia mitä ei yksittäispedaaleissa ole (jos siis puhutaan näistä särö, flanger, chorus, ym. pelkistä efektipedaaleista).
 
Paljon kinastellaan siitä, onko multihuljuttimen efektimallinnokset yhtä hyviä vaiko huonompia kuin alkuperäiset yksittäispedaalit joita ne mallintaa, tässäki pitää muistaa että onko sillä väliä, jos soundi on se mistä pitää, mutta jos hakee ihan alkuperäisen soundia niin harvemmin multihuljuttimen soundi on alkuperäisensä tasolla (lähellä se toki voi olla).
 
Multihuljutin on yksissä kuorissaan ihan kätevä vehje mutta toisaalta erilliset pedaalitkin saa kätevästi tänä päivänä kannettua jos ne on laitettu kätevään pedalboardiin, jossa on vaikka kansi ja sitten vaan kantoon.
 
Yksi varmaan sellainen tärkeä asia mikä on hyvä muistaa, että monessa multihuljuttimessa olevat efektit ovat sellaisia, että niitähän ei voi sitten vaihtaa vaan niiden kanssa ollaan naimisissa kun taas yksittäiset erilliset pedaalit on sitten helpompi vetää siitä signaaliketjusta pois ja vaihtaa johonkin parempaan.
 
Sitten on hyvä muistaa edelliseen liittyen, että on näitä ns. multihuljuttimia kuten kalliimmat räkkimalliset vehkeet, joihin oikeasti tulee päivityksiä efektienkin suhteen ja näin ollen sitä kautta parannuksia eli osassa vehkeitä voidaan sanoa, ettei välttämättä ollakaan naimisissa niiden efektien kanssa (tosin nämä laitteet on sitten aikas kalliita kait yleisesti).
 
Kun puhuit opiskelija budjetista niin näin äkkiseltään sanoisin, että sitäkin tärkeämpää on varmistua siitä, että laittaa rahansa juurikin sellaiseen laitteistoon, josta tykkää eikä tarvi vaihtaa kun kalsareita ja siki hyvä muistaa, että jos olet epävarma jonkin hankinnasta eli siinä on jotain mikä mietityttää niin älä osta vaan kerää lisää rahaa kunnes löytyy se "tää on saatava" fiilis ja siinäkin muistettava se pidempi harkinta ja kunnon testaus.
 
Jos sinua yhtään lohduttaa niin kerron omasta efektijutustani lyhykäisesti loppuun.
 
- Mulla on ollut aluksi jokin Zoom 605 pikku multihuljutin, sen jälkeen on tullut Boss GT-8 multihuljutin ja sen rinnalle myös pedalboard/erilliset pedaalit, myin GT-8 alta pois kun halusin GT-10, ja tuon viimeisen mainitun myin pienen käytön jälkeen pois.
 
Nykyinen kokoonpano koostuu nyt räkkimallisesta Eleven Rack vehkeestä sekä vielä löytyy tuo pedalboard jossa on 7 + 1 erillistä efektiä kiinni. Näillä olen mennyt nyt pidempään ja tarvetta ei enää ole hirveesti efektipuolella. Paras hankinta efekti-vahvsitin-kaappi-mikki mallinnoksissa on tuo Eleven ollut, kerrassaan hyvä laite, jota nuo erilliset pedaalitkin täydentää omalta osaltaan.
 
Edit: tuossa jo toinen kertoitin sen seikan eli perushan lähteepi hyvästä vahvarista ja efektit sitten heittää sitä kermaa päälle eli tuovat maustetta soundiin, joka perustuu hyvään vahvariin-/tai vahvistinmallinnokseen.
 
Edit: yksi tärkeä asia on myös osata säätää laitteista pihalle juuri se omaan korvaa tyydyttävä soundi ja multihuljuttimissa tämän esille saaminen voi kestää ja vaatia aikaa, joten oli laite mikä tahansa niin oikeat säädöt ja niiden löytyminen on tärkeää, osassa tämä löytyminen on vaan helpompaa ja osassa taas ei ;-)
 
Toivottavasti en nyt sekoittanut ajatuksia pahasti.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=195433