Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Tympee Huttunen
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Maadoitus?
Aika:18.10.2010 12:20
Cucumber?: Noh nykysäännösten(sfs) mukaan nollausta ei enää saa tehdä(vaikka jotkut jäärät näin uskovatkin)...
 
Lähteitä, kiitos. Ei kukaan nyt uuteen rakennukseen nollaisi mitään rasioita, mutta eri asia tälläisissä tapauksissa, missä muuten pitäisi keskukselta asti vetää uusi karva. Itseasiassa pitäisi tehdä myös keskukseen muutoksia, koska myös vikavirtasuoja pitäisi tällöin asentaa. Standardissa on myös, että korjauksissa saa käyttää rakennusajan aikaista säädöstä.
 
Tosin jos vaihtaa pistorasian toiseen missä ennen oli nollaus taitaa olla vähän niin ja näin(yleisesti ottaen nollaus pitäisi kaiketi purkaa kuitenkin). Neljän metrin säännös tulee ehkä nykyään enemmänkin kyseeseen nollaluokan rasioita harkitessa(eli 0 luokan rasiaa ei saa laittaa 4m säteelle maadoitetusta).
 
On mielestäni turvallisuusriski purkaa nollattu rasia ja korvata se 0-luokan rasialla, koska rasiassa kuitenkin käytettäisiin suojamaadoitusta tarvitsevia laitteita.
 
Mitä nollaukseen tulee se tietysti voi aiheuttaa vaaratilanteita ,esim juuri tämä nollan katkeaminen ohh(ja yllättäen siksi on kiellettyä ja aikoinaankin sfs6000 oli omat säännöksensä miten nollauksen sai tehdä, ei esim saanut jatkaa eteenpäin nollatusta rasiasta jne).
 
Standardissa oli hetken, että nollauksen sai tehdä vain viimeiseen rasiaan, mutta kyseinen pykälä oli niin hölmö, että se lähti pois. Ihmeellisesti se on jäänyt elämään. Kuinka yleistä on nollajohdon katkeaminen? Kuinka yleistä on suojamaadoitusta tarvitsevan laitteen käyttö suojamaadoittamattomassa rasiassa. Kummassa on suurempi riski?
 
Nykyään ei maadoittamattomia pistorasioita edes asenneta uusiin rakennuksiin ja kaikkien pistorasioiden (paitsi yksittäisten koneiden) tulee olla vikavirran takana.
 
Voihan sitä kaikenlaisia viritelmiä tietysti puuhata, jos maadoitusliitin (siis ei ole 0 luokan rasia)on pistorasiassa ja haluaa hurinat pienemmiksi , riskinsä silti kaikessa...Ehkä parempi jättää mainitsematta hm...
 
Eli käytännössä pistrorasialle pitäisi vetää uusi piuha keskukselta (MMJ3x2.5s), tai ainakin yksi karva (kevi). Ellei sitten jakorasialle tule keviä ja jostain syystä on jäänyt vetämättä pistrorasioille (=tuskin). Voihan tietysti jälkiasennuksen tehdä pintavetonakin jos putket on tukossa prrlrr...

 
Käytännössä pistorasia vain nollataan ja ollaan tyytyväisiä. Koulun penkillä ja kahvipöydissä voi miettiä johtojen uusiksi vetämistä ja samalla vikavirtojen asentamista 50-luvun keskuksiin:) Raha puhuu usein ja jos kahdelta sähkäriltä tulee kaksi arviointia, joista toinen on 200e kalliimpi, ei varmaan paljon mietitä, kummalta homman tilaa.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=194720