Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:M_Rouge
Alue:Koskettimet
Aihe:Pianon soiton opiskelu
Aika:16.10.2010 12:14   (muokattu 16.10.2010 12:16)
Tyypillisiä aloittelijan tekniikkavirheitä ovat:
- soittaminen liian lähellä/kaukana pianoa
- liian korkea/matala istuma-asento
- liian matala käden asento
- ylä/alasuunnassa taitettu ranne
- ranteella soittaminen
- jännittäminen (käsivarresta alaspäin kaikki mikä voi olla rentona myös tulee olla rentona)
- koskettimen painaminen vielä senkin jälkeen kun se on soinut
- käsivarren ja yläruumiin jättäminen käyttämättä
Ainakin itse syyllistyin lähes kaikkiin yllä mainittuihin, vaikka yritin lukea paljon aiheesta eri lähteistä. Ei sitä vain tajua ellei joku käytännössä näytä.

 
Itse kävin parilla pianotunnilla kansalaisopistossa aikanaan. Ensimmäinen opettaja oli sellainen sähläri ja tumpelo, että tiesin itse asioista enemmän kuin opettaja. Toisella kertaa opettaja oli onneksi vaihtunut musiikinopettaja-neitokaiseen ;) Sain muutamia hyödyllisiä vinkkejä juuri esim. käsien rentouteen ja fraseeraukseen. Mutta noin yleisesti netistä ja kirjastosta löytyy materiaalia, jotka antavat aika hyvin tietoa noistakin asioista - paitsi eihän se tietenkään ihan sama ole kuin se hyvä opettaja. Tämä neitokainen kysyi, että olet ottanut ilmeisesti pianotunteja aikaisemminkin. Ihmetteli kuin sanoin, että en. Siis, parempi tapa tuo itseopiskelukin kuin ammattitaidoton opettaja. Ja kunhan muistaa välttää ainakin Glen Gloudin videoita ja välttyä omaksumasta hänen soittoasentoaan ja tapaansa.
 
Itse aloitin ihan skaaloista. Tilasin netistä skaalakirjan, jossa duuri- ja molliskaalat sormituksineen, parallel & contraty motions in thirds & sixth jne. -juttuja. Niitä sahaamalla sain käsityksen oikeiden sormitusten periaatteista. En soitellut käytännössä juurikaan mitään biisejä puoleen vuoteen vaan sahailin skaaloja. Samaan aikaan kertailin aina vessassa käydessä seinällä olevia sävellajitaulukoita, kvinttiympyrää ja nuotteja. Sieltä ne pikkuhiljaa ovat tarttuneet päähän. Ja tietenkin kun harjoittelee biisien lukemista nuoteista niin syntyy rutiini niin nuottien tulkintaan kuin soittamiseen nuoteista. Ja kun skaalat on hallussa niin sormituksienkin kanssa ei tarvi pähkäillä kovin paljon. Itselleni on myös ollut tärkeä juttu soitella sellaisia biisejä, joiden nuoteissa on sormitusmerkinnät. Jossain halpisnuoteissa niitä ei ole. Siinä jos missä saa oppia ja pääsee sisälle miten oikeasti sormitukset menee. Ilmain oikeanlaista sormitusosaamista pianonsoitto on kokonaisuudessaan hukassa.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=36&t=194683