Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:I_Carbon
Alue:Laulaminen
Aihe:Ääni maassa, keikka tänään! Poppaskonsteja?
Aika:04.10.2010 15:56
Lisää neuvoja otetaan toki vastaan. Tuskin tää nyt vika kerta oli kun ääni on ennen keikkaa "hieman" maassa.
 
Nää muutama juttua on mulla pelastanu monet keikat, kun aamulla on esim. ollut ääni maassa milloin mistäkin syystä (jos on kunnon flunssa päällä, vaikutus toki vähäisempi):
 
1) VESI: Heräämisestä alkaen, älä laiminlyö vedenjuontia. Mutta älä myöskään liiottele. Juo normisuositusten mukaan, vähintään 2l päivässä (+mitä ruuan kanssa menee), tasaisin väliajoin esim. tuopillinen. (Oma rytmini suunnilleen: heti herätessä 0,5l , päivän mittaan 0,5l , roudauksessa/soundcheckissä 0,5l ja illalla äänenavauksen yhteydessä 0,5l... ja lisää lavalla).
 
2) HÖYRYHENGITYS: keitä vettä ja hengittele vesihöyryä sitten syvään muutama minuutti - röörit aukeaa mukavasti, erityisesti flunssassa.
 
3) MÖYKKÄ: Vältä liikaa puhumista äläkä ainakaan huuda keikkapäivänä (ja jos mahdollista, niin edellisenäkään päivänä älä turhaan revittele ääntäsi esim. rääkymällä). Ota ihan iisisti soundcheckissa lauleskellessa -- ainakin jos et ole vielä ehtinyt avata ääntä.
 
4) KUIVUTTAVAT AINEET: Pidä myös alkoholi, kahvi ja rööki minimissä keikkapäivänä, pilli ehtii kuivua turhaan. Itse vedän max. aamukahvin ja sitten aikaisintaan n.tunti ennen keikkaa tuopin bisseä, jos maistuu. Välissä lähinnä vettä (ja kaikki juomat ilman jäitä). Lavalla menee jopa litra nestettä tunnissa, ainakin vauhdikkaammilla rokkikeikoilla. = yleensä 1 iso vesi + 1 kalja.
 
5) VENYTTELY: Kevyt, varovainen n.10min venyttely keskivartalon läs...lihaksille ennen äänenavausta.
 
6) ÄÄNENAVAUS, n.30min: koko homman ehkä tärkein osuus. Noin 3 tuntia ennen vetoa on mulla ollut mukavin hetki tehdä se (voi periaatteessa tehdä vaikka jo pari tuntia heräämisen jälkeen). Avauksen jälkeen päivällinen joka ei ole liian tuhti, mutta pitää nälän. Tämä on ollut toimivin äänenavausharjoitus mihin olen törmännyt vuosien varrella, suosittelen musatyylistä riippumatta kaikille! Tee vaiheet 1-4 ohjeiden mukaan. http://www.youtube.com/watch?v=Q5CWsFaVnWM
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=37&t=193186