Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Kallekorvola
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:Napakkuutta viervelisoundiin
Aika:03.09.2010 13:40
Mäkin ohjeistan kiinnittämään huomion rummun viritykseen, ja myöhemmässä vaiheessa jälkikäsittelyyn, enimmäkseen kompressointiin.
 
Virittämisessä huomio kannattaa kiinnittää mikin kuulemaan, eli virittää rumpu niin, että sen soundi on mikin kautta kuunneltuna halutunlainen. Tämä voi poiketa hyvästä livesoundista aikalailla, riippuen mm. huoneen sointiominaisuuksista. Rummun vire on jokatapauksessa "mikroskoopin alla" äänitystilanteissa, ja kokematon virittäjä paljastuu nopeasti. Myös rummulla on suuri merkitys äänitteen onnistumisessa, ja karrikoiden voisi sanoa että rummun hintalapulla ja lopputuloksella on suora yhteys. Kalvot pitää olla kunnossa, mutta tämä nyt on itsestäänselvyys. Ja tietysti rumpalin lyöntitekniikalla on iso merkitys.
 
Kompressoinnista: kompressoinnilla voi muokata rummun soundia melko rajustikin. Jos ätäkkiä kaivataan lisää, pitää kompuran attack-aikaa säätää hitaammalle, ja release vastaavasti nopeammaksi. Näin kompressori ei syö äänen alkua, ja lanaa vain "sointia". Kokeilla voi myös useampaa peräkkäistä kompuraa. Tai jotain rinnakkaiskomurahommaa. Tai säröä. Tai Transient Designeria. Monimuotoinen ongelma, monimuotoiset ratkaisut...
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=193550