Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Sami_T
Alue:Livetoiminta
Aihe:Digimikserit (live)
Aika:15.08.2010 18:31   (muokattu 15.08.2010 19:15)
Mitä tohon Digicoon tulee niin kyllähän SD9 on ihan samoissa hinnoissa kuin esim. iLive.
 
No joka tapauksessa: omaa keikkakokemusta on tähän asti ollut ainoastaan Yamahoista (01V/DM1000/LS9/M7CL). Omassa kalustossa on tällä hetkellä digivehkeitä LS9-32 sekä 01V96VCM (+M-Audio Profire 2626-ADAT-etunen).
 
Oon iLive-T:ta hiplannu muutamassa demossa ja tykänny kovasti. Viime viikonloppuna pääsin vetään sillä pari bändiä ja pitää kyllä sanoa että ton kokemuksen perusteella mun silmissä se vehje hakkaa jammut ihan joka asiassa 100-0.
 
En lukenu manuaalia sivuakaan, suoraan vaan keikalle ja soundcheck käyntiin.
 
Sen jälkeen kun vehje oli patchattu en vilkaissu näyttöön kertaakaan koko loppukeikan aikana. Eli tossa vehkeessähän on surfacessa yhden kanavan kaikki kontrollit oikeilla käsinkosketeltavilla nappuloilla. Ja suoraan nappulan vieressä mittarointi.
 
Keikka oli pihalla ja aurinko paistoi suoraan mikseriin mutta kaikesta sai täysin kirkkaasti selvää eikä tarvinnu yhtään tihrustaa.
 
Eli ei tarvi kuin valita säädettävä kanava selectilla ja sitten vaan kääntelemään. Helppoa kuin heinän teko. Ja mitään ei tarvi tosiaan osata eikä ihmetellä kun kaikki on suoraan siinä naamataulussa.
 
Tossa kuva: http://www.ilive-digital.com/Images/iLive_112/112%20front.jpg
 
Neljä täysparametrista eq:ta per kanava, laidoissa olevat muuttuu napin painalluksella filsuksi tai hyllykorjaimeksi. Kun tarttu esim. taajuusnappulasta ja rupesi kääntämään niin nappula toimi prikulleen samalla tavalla kuin analogimikserissä.
 
Se mikä yllätti mut oli se että esim. gaten sidechain-säädötkin löyty suoraan naamataulusta.
 
Basaria lukuuottamatta mulla oli kompurat automaatilla. Paria asiaa jouduin lyttäämään oikein kunnolla niin kyllä mun nähdäkseni kompura teki just sitä mitä pitääkin. Ja aika rankoillakin asetuksilla pääsi luonnollisen kuuloiseen lopputulokseen.
 
Mikserin soundista nyt on yhden keikan perusteella paha sanoa mitään, etenkin kun PA ei ollu tuttu.
 
Efekteissä en tarvinnu kuin ihan perus halli-, plate- ja delay-juttuja. Vetelin suoraan pöydän preseteillä ja kun vaan sääti ajat haluamakseen niin oltiin jo heti paljon paremmin tonteilla kuin esim. jammujen preseteillä. Näytön oikealla puolella on kahdeksan vapaasti määriteltävää nappulaa ja sain muutamassa sekunnissa räpelöityä delayn tapin sinne yhden nappulan taakse. Ja muutenkin se mitä kerkesin mielenkiinnosta siellä valikoissa ihmetellä niin kaikki asiat oli selkeästi esillä ja loogisissa paikoissa.
 
Faderit voi määritellä täysin vapaasti että mihin niitä käytetään. Tossa 112-surfacessa faderit oli jaettu kolmeen ryhmään ja jokaisen ryhmän vieressä on layer-nappulat yhdestä neljään. Eli siihen pääsivulle saa vaikka haluamansa sekoituksen kanavia, DCA:ta ja efektipaluita ja sitten jos ne 28 liukua loppuu kesken niin yhteen tai useampaan layeriin voi sitten pistää tavarat siinä järjestyksessä kuin huvittaa. Eli kun painaa sitä layer-nappulaa niin ainoastaan yhden yksittäisen liukuryhmän liu'ut vaihtaa käyttötarkoitusta eikä niin että koko pöytä heilahtaa uusiksi.
 
Eli esim. isomman bändin kanssa mä varmaan tekisin niin että pitäisin koko ajan siinä esillä vaikka 20 liu'ussa kaikki tärkeät asiat ja laittaisin loput kamat niihin viimeiseen kahdeksaan liukuun muutamaan eri layeriin. Eli tolla tavalla saa vaikka pidettyä lead-laulun faderin aina sormien ulottuvilla. Mikä ei ihan kaikilla vehkeillä onnistu.
 
Jokaisen faderin yläpuolella on näyttö mihin voi kirjoitella mitä huvittaa (5 merkkiä per kanava eli riittävästi) ja valita taustavärin kuudesta eri väristä. Eli teipin ja tussin voi heittää olan yli. Jos ei huvita käyttää kosketusnäytön näppäimistöä niin tohon voi törkätä USB-näppiksen kiinni. Ja samalla kun jonkun faderin tarkoitus muuttuu niin se näyttö seuraa (luonnollisesti) mukana.
 
Niin tälläisen pikaisen tutustumisen perusteella toi iLive on ehdottomasti kova peli. Kaikki on just niinkuin pitää, vehje on todella nopea käyttää ja oppimiskynnys hipoo nollaa. Mä väittäisin että vaikka olisi sellainen seppä joka ei oo koskenu digimikseriin ikinä niin se pystyy minimaalisella avustuksella vetämään keikan tolla iLivella ja vielä hymyilee vedellessään. Surface on pieni ja kevyt. Lavarasia on räkkikokoa ja jotain 10U luokkaa ja sekään ei painanu juurikaan mitään.
 
Hintaahan tolla laitoksella on jonkin verran mutta se pitää muistaa että siihen samaan rahaan poistuu kaukokaapelin tarve.
 
Aina välillä on sellaisia kisoja missä ei haluta etupäätä saliin. Niin ton iLiven kanssa onnistuu se että tekee soundcheckin sen pöydän kanssa ja sen jälkeen purkaa sen kokonaan pois ja kääntelee sitten pelkällä läppärillä vedon aikana sen mitä tarvii. Softaa en kerenny ihmettelemään mutta talon seppä väitti että on hyvä.
 
Eräänlaisena huonona puolena mä näen sen että käsittääkseni ainakaan nykyisellä softalla tohon lavarasiaan ei voi liittää kahta surfacea (eli siis niin että on yksi lavarasia ja sitten kun vaan hankkii toisen surfacen niin siinä olisi sekä lava- että etupää samassa purkissa)
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=193030