Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:sysimetsä
Alue:Tietokoneet ja musiikkiohjelmat
Aihe:Linux ja musiikki
Aika:03.07.2010 21:56   (muokattu 04.07.2010 15:32)
En ole kokeillut, mutta veikkaan että Ubuntu Minimal -ohjeellasi voi saada ihan yhtä hyvän musasysteemin aikaan kuin esim. Arch Linuxista. Distrolla ei kai periaatteessa ole niin väliä - keskeisin juttu lienee realtime-kerneli, ja 10.04:n rt-kerneleitä olen nähnyt kehuttavan Ubuntun aiempia paremmaksi. Myös niistä epävirallisista ppa-repoista pitäis löytyä hyviä. Olen samaa mieltä, että esim. Ubuntu Studiossa on (ainakin minun tarpeisiini) paljon turhaa tavaraa, joka tekee systeemin raskaammaksi, ja etenkään Pulse Audiota en ole koskaan saanut hyvin pelaamaan Jackin kanssa. Mutta tuo Minimal on siis tähän hyvä ratkaisu, pitää kokeilla joskus. Archin etu on varsin ajantasaiset paketit, mutta saahan niitä Ubuntuunkin. Ja joskus uusimpien versioiden kanssa tulee tietty ongelmia, joten ei se uutuus ole mikään itseisarvo.
 
Debianiin löytyy rt-kerneleitä täältä (toimii myös Lennyssä ja Squeezessa, vaikka merkitty Sid/Unstable):
http://debian.pengutronix.de/debian
 
Enivei, jos Linux ei ole entuudestaan kovin tuttu käyttis, niin musan teossa pääsee tällä hetkellä helpoiten alkuun Ubuntu Studiolla, AVLinuxilla tai PureDyne:lla. Koneesta ja tarpeista riippuen ne voivat toimia aivan loistavastikin, ilman ekstrasäätöjä.
 
Hydrogen-rumpuseteistä olen pääasiassa käyttänyt vain näitä perussettejä:
http://sourceforge.net/projects/hydrogen/files/Sound%20Libraries/
Hydrogen 0.9.4:ään ne saa asennettua suoraan Sound Library Import -valikosta. Joihinkin piiseihin lisäilin myös yksittäisiä rumpusoundeja sekalaisista sämplepankeista (Instrument -> Load layer). Kaiken kauniin -piisin rummut naputtelin suoraan padeillä, se oli joku SF2-fontti. Kolmessa piisissä on myös oikea rumpali asialla. Ja joo, ylipäätään käytin aika paljon efektointia, etenkin eq:ta, joten rumpuraidat on sikäli aika muokattuja.
 
Suosittelen kyllä Jamendoa, jos on valmis laittamaan piisit jakeluun Creative Commons -lisenssillä. Muutamassa päivässä piisit levisi sieltä palvelimille ja erilaisille foorumeille ympäri maailmaa. Jamendon soitin on tosin välillä aika kökkö.
 
Toinen hyvä saitti on www.bandcamp.com jossa voi julkaista CC:llä tai ilman ja myös myydä levyjä ym. Eikä yhtään mainoksia. Mutta sieltä piisit ei tunnu leviävän läheskään samalla tavalla kuin Jamendon kautta. Bandcampin etuna on myös oman sivun muokattavuus sekä laaja valikoima eri latausformaatteja, mm. OGG ja FLAC.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=33&t=136394