Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Zeeboo
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Rakennussarja, kondensaatori kuumenee hurinan säestäessä.
Aika:25.06.2010 15:30   (muokattu 25.06.2010 16:00)
Kannattaa tsekata sen C7:n polariteetti. Elkot eivät tykkää vääränkätisestä jännitteestä. On myös mahdollista, että käyttöjännitteen polariteetti on vääränkätinen. Tämä selviäisi yhdellä mittauksella, joten jos ei vielä ole yleismittaria, niin kannattaisi panna hankintalistalle isolla prioriteetilla.
 
Vaikka virtalähde pukkaisi pelkkää kokoaaltotasasuunnattua, niin tuon 100u ja sen jatkona olevien R16 ja R17 aikavakio on niin iso, ettei pitäisi pahasti pöristä. Tuon konkan hommahan on nimenomaan taltuttaa sitä aaltoisuutta käyttöjännitteestä. Joten, käyttöjännitteen napaisuus ja se, onko käyttösähkö tasasuunnattua vai AC:tä ekana syyniin mun mielestä.
 
Toisaalta, jos se poweri on hakkurityypinen (niinkuin Kumiankka tuossa edellä arveli), niin siinä saattaa olla vielä mukana sitä hakkuritaajuutta, joka on luokkaa kymmeniä kilohertsejä. Tälle taajuudelle tuo 100u konkka edustaa lähinnä oikosulkua, eikä olisi ihme, että konkka kuumenisi. Tähän yksinkertaisena korjauksena olisi laittaa kuristin sarjaan syöttöjännitteen tuloon. Nyt se suuritaajuinen komponentti tärvääntyisi kuristimessa ja konkan niskoille jäisi kutakuinkin pelkkää tasasähköä. Kuristimen koko ei ole kovin kriittinen, kunhan sen reaktanssi on hakkuritaajuudella tarpeeksi iso. Esim joku luokkaa 100mH ja siitä ylöspäin voisi olla OK. Viisautta olisi myös varmaan laittaa kuristimen rinnalle syöttöjännitteen suhteen estosuuntainen diodi nilkkimään jännitteen kytkentäpiikkejä.
 
mipp: Semmonen vielä, että tuossa kytkennässä on tuo D3, joka suojaa laitetta väärin päin kytketyltä jännitteeltä. Eli laite varmaan on kunnossa vieläkin.
 
Se on todennäköisesti virrankestoltaan aika iso, eikä pitäis palaa ensimmäisenä

 
Päästösuunnan virrankesto on 1N400X perheessä yhden ampeerin luokkaa, ja alle 10ms piikkinä jotain 30A
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=191500