Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:JeanK
Alue:Tietokoneet ja musiikkiohjelmat
Aihe:Linux ja musiikki
Aika:23.06.2010 17:15
Seuraavassa selostus kokemuksistani musiikkikäyttöön tarkoitetun Linuxin rakentamisesta ilman laajaa it-osaamista.
 
Syynä yritykseen oli se, että olen viime kuukausina kokeillut musiikkikäyttöön sorvattuja Linux-julkaisuja ja kaikissa niissä on ollut omat puutteensa. Käytin aikaisemmin pitkään Ubuntu Studiota, sen jälkeen 64 Studiota. Jälkimmäinen oli hyvä ja vakaa, mutta kehittely näyttää jämähtäneen beetavaiheeseen ja sen kanssa pelaaminen vaatii yhä enemmän säätämistä. Käytin jonkin aika AV Linuxin kolmosversiota, mutta se oli epävakaa, mahdollisesti siksi että oli rakennettu Debianin epävakaan haaran aineksista. Ihmettelin lisäksi Remastersysin mukana oloa, en oikein löytänyt syytä siihen, minusta se oli kankea systeemi. Uuteen Ubuntu Studioon on otettu mukaan tarpeettomasti ylimääräistä roinaa, kuten Pulseaudio. Monissa jakeluissa on myös yleiskäyttöön tarkoitettu resurssisyöppö työpöytäympäristö, joka ei ole musiikkitouhuissa tarpeen.
 
Asensin saman systeemin kahteen koneeseen, joista ensimmäinen oli vähän ikääntyneempi, emolevy Asus A7N8X-E Deluxe ja suoritin AMD Athlon 2,8 GHz, toinen uusi, emolevy Asus P5Q Deluxe ja suoritin Intelin kaksiytiminen E 8400 3,0 Ghz. Molemmissa on kaksi kiintolevyä ja muistia 4 G.
 
Ubuntu on minulle tuttu ja seruasin alkuun tätä ohjetta:
 
http://www.psychocats.net/ubuntu/minimal
 
Valitsin Sekokissan tavoin komentoriviasennuksen (command-line install). Koska osiointi oli vähän konstikas, se oli syytä tehdä itse ja samalla pystyi valitsemaan liitoskohtavalitsimiksi noatimen, josta ilmeisesti on etua. Muut valintavaihtoehdot, kuten ext3 vai ext4, lienevät makuasioita.
 
Minimiasennuksen valmistuttua ja koneen käynnistyttyä uudelleen kirjauduin komentorivin kautta ja lähdin omille teille, asensin Lubuntu-työpöydän komentamalla:
 
sudo apt-get install lubuntu-desktop
 
Sen asennuttua komennolla startx pääsi Lubuntu-ympäristöön.
 
Lubuntu-työpöydän mukana saa vaihtoehdoiksi Lubuntun, LXDE:n ja OpenBoxin, joten valinnanvaraa on kevyehköstä työpöytäympäristöstä hyvin kevyeen ikkunointiohjelmaan, ja istuntojen vaihto ynnä muu sujuu ongelmitta, koska Lubuntun ikkunoija on LXDE, jonka pohjana on OpenBox.
 
Seuraavaksi asensin Synapticilla Ubuntun pakettivarastosta reaaliaikaytimen (linux-rt), joka pelaa Ubuntu 10.04:ssä hyvin. nVidia-ajuriongelma taitavat olla yhteisiä kaikille uusille reaaliaikaytimille ja niihin törmäsin uudessa koneessa. Latasin nVidian sivuilta ajurin ja asensin sen.
 
Edelleen Synapticilla etsin ja asensin Ubuntun pakettivarastosta kielituet, OpenOfficen ja seuraavat musiikkipuolen ohjelmat: jackd, alsa-tools, ubuntustudio-audio-plugins, hydrogen, hydrogen drumkits, zynaddsubfx, ardour, rosegarden, audacity, lame. Näillä komennoilla Synapticilla, tai miksei myös komentorivilla apt-get install komennolla, asentuvat myös riippuvuuksien vaatimat ohjelmat. Hain ja asensin myös kaikki mahdolliset dssi- ja ladspa-palikat. Tämä lajitelma riitti minun tarpeisiini. Paljon muitakin mahdollisuuksia tietysti olisi, lmms, qtractor, muse, monia syntikoita ym. ym. Kappaletavarasta voi valita sen, mitä tarvitsee. Wineasion debian-paketti löytyi täältä:
 
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1241187
 
VST-lisäosien käytöstä Winen ja VSTHostin avulla olen aikaisemmin kirjoittanut tälle foorumille:
 
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=33&t=136394&o=220
 
Sellaiset kuin Addictive Drums, Native Instrumentsin B4 ja monet ilmaiset VST-lisäosat pyörivät siinä mukavasti. Kore Player on ollut horjuvampi.
 
LinuxSamplerin sain kummassakin koneessa tyydyttävästi pelaamaan, mutta monen asennuksen jälkeen. Ehkä it-taitoisemmat pystyvät saamaan LS:n toimimaan helpommin. Bristol asentui ongelmitta myös tälle Ubuntun pohjalle Sysimetsän hyvien ohjeiden mukaan:
 
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=33&t=136394&o=180
 
OpenBoxiin voi lisätä lx-palkin (lxpanel), joka on jo näiden asennusten jälkeen valmiina, tai esim. fb-palkin (fbpanel). Kun asentaa ohjelmat menu ja menu-xdg, saa valikon mukaan. OpenBoxin muokkaamisesta ohjeita mm. täällä:
 
http://wiki.ubuntu-fi.org/Openbox-opas
 
Rakentamani musalinux on tähän mennessä ollut kummassakin koneessa vakaa ja nopea. Jos joku haluaa kuluttaa päivän tai pari tällaisen parissa, toivottavasti pitkästä selostuksestani on hänelle hyötyä.
 
Uuden koneen kokoamisesta kiitos SLSX:n Marko Kumpulalle.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=33&t=136394