Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:okabass
Alue:Bassot
Aihe:Ampegin rantis vai joku muu vastaava?
Aika:18.06.2010 10:55   (muokattu 18.06.2010 13:24)
Olli.M: Ihan uteliaisuudesta, mihin tuo perustuu?
 
Tällä en halua lietsoa mitään, mutta tuosta aina välillä kuulee juttua. Mun käsitys tuosta 32 ohm ja rinnankytkennästä on se, että tuolla tavoin kytkettynä, jos joku elementti pamahtaa paskaksi, niin kuorman muuttuminen on vähäisintä, ja näin se suojaa vahingon käydessä vahvistinta. Onko näin?
 
Toinen juttu on se, että esim tuosta mun Mywattista on netissä juttua, että se pelaa jotenkin paremmin 8 ohmilla kuin neljällä. Samat tehot kuitenkin tuo antaa molemmilla vaihtoehdoilla. Mihin tuo perustuu? Sori offtopic.

 
Asiasta on varmaan kirjoitettu useita kirjoja: se on niin laaja. Mutta lyhykäisyydessäään vahvistimen vaimennuskertoimesta (damping factor) on kyse. Vk kertoo vahvistimen kyvystä hallita kaiutinten "takaisin syöttämää" elektromotorista voimaa tai virtaa. Kaiutinhan on tavallaan generaattori. Kaiutinten rinnankytkennässä on kaiutinkohtainen vk suurempi l.parempi kuin rinnan-sarjaan kytketyllä systeemillä.
Rinnankytkennässä vahvistin "näkee" jokaisen kaiuttimen erikseen, ja pystyy käsittelemään jokaista kaiutinta erikseen (k:n reaktivisia virtoja). Tällöin kaiuttimet (kartiot) ovat paremmin vahvistimen hallinnassa, ja tuottavat tiukemman soundin erityisesti bassoalueella (kaiuttimen resonanssitaajuuden tienoilla).
 
Tuo kuorman vähäinen muuttuminen kaiuttimen kärvähtäessä on totta, mutta se on ehkä kuitenkin bonushyöty. Yhden kaiuttimen puuttumista voi olla vaikea huomata. Itseasiassa täytyykin tarkistaa omasta kloonista kaiuttimet.
Ehkä tarkoitat SVT-vahvistimessa olevia suojavastuksia, jotka suunnitellusti yhden pääteputken k*rvähtäessä palavat, ja erottavat ko. putken kytkennästä vahvistimen pelittäessä edelleen.
 
Tuossa 8 tai 4 ohmin jutussa on kyse siitä, että päätemuuntajan ja eri kaiutinkuorman vuorovaikutuksen tuottama taajuusvaste, särö jne. kuulostaa erilaiselta. Ja 8 ohm miellyttää sinun korvaasi. Tuollaista "mismatchiä" käytetään ihan tietoisesti joissain kitarakoneissa.

Yleensä putkikone kestää ei-oikean impedanssin hyvin, mutta on olemassa vaara, että se ei kestä. Ja vastoin yleistä luuloa isossa putkibassokoneessa liian suuri kuorma (esim.16 ohm kaiutin 4 ohmin outputtiin) voi aiheuttaa enemmän vahinkoa.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=35&t=191618