Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Aki
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Vaikuttaako kaiutinkaapin seinämien kallistus kaapin sointiin?
Aika:01.05.2010 22:07   (muokattu 01.05.2010 22:09)
milkcow s calf: Mitä matalampi ääni, sitä huonommin äänen suunnan aistii. Eli, jos olet tekemässä bassokaappeja, voit vähän enemmän toteuttaa taiteellista näkemystäsi.
 
Tuota... Joko mä en ymmärtänyt tai sitten olet hakoteillä.
1) Bassokaapeissa monesti on diskanttipilli, jolloin bassokaapin taajuusvaste yltää kitarakaappia ylemmäksi.
2) Normivireisen kitaran matalin taajuus on n. 82Hz, on basson 41Hz. Molemmat soittimet tuottavat taajuuksia välillä 82Hz-10000Hz (yläraja riippuu kielistä ja kaikesta).
3) Kaapin muotoilu vaikuttaa äänen suuntaamisominaisuuksiin vain mitättömän vähän.
4) Basso tuottaa oikein hyvin ääniä jotka kuulostavat raakkuvilta suoraan kaiuttimen edessä, siinä missä kitarakin.
 
Kysyjä puhui ymmärtääkseni lähinnä kotelon vastakkaisten seinien kallistamisesta toisiinsa nähden resonanssitaajuuksien vähentämiseksi. Ei niinkään siitä sojottaako itse kaiutinelementti suoraan eteen vai yläviistoon.
 
ATIA: Toimisikohan sellainen kokeilu, että tekisi kaksi tilavuudeltaan samanlaista kaappia, toisesta eri muotoisen, ja äänittäisi mikillä kumpaakin samalla tavalla, ja analysoisi tulokset sopivalla softalla, niin voisi nähdä mitä eroja, jos mitään, toistossa löytyy. Myös voisi kokeilla tuommoisella piezo kontaktimikillä mittailla kaappien seinämien värähtelyjä ja softalla niitä vertailla. Saisikohan siitä valaisua asiaan?
 
Erittäin mielenkiintoinen projekti, mutta noi mikitykset, rakentelut ja muut täytyy tehdä aika huolella. Jos äänität 57 grillissä kiinni, ihmiskorvan aistimat erot eivät varmasti tulisi esiin samalla tavoin. Äänittäisin sekä lähimikillä, että konkkamikeillä metrin parin päästä (huoneesta riippuen). Lähdesignaalin täytyy myös olla sellaista joka nuo erot toisi esiin, eli esim rytmikästä ja botnekasta.
 
Korva tosin voi tuossa tapauksessa kertoa enemmän kuin analysointisofta. Esim pelkkä taajuusvastemittaus ei millään riittäisi.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=190157