Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Arms
Alue:Kitarat: akustinen
Aihe:Yamaha CG-111S intonaatio ongelma
Aika:17.04.2010 12:46
Tervehdys,
 
Hommasin viimevuonna otsikon mukaisen nailonkielisen kitaran, jota vaivaa intonaatio ongelma. Erityisesti G, H ja e -kielten vireeseen saaminen on mahdotonta. Intonaatiota yritettiin korjata tallaa hiomalla, joka paransi tilannetta jonkin verran. Loppupäätelmä kuitenkin oli, että tallaa tulisi siirtää taaksepäin (muistaakseni) noin 1,5-2 mm, jotta ongelma korjaantuisi. Tehtävä jäi tuolloin suorittamatta ja korjaus on nyt tullut ajankohtaiseksi.
 
Viritän kitaran äänirautaa tai viritysmittaria apuna käyttäen. Avosoinnuilla vire kuulostaaa esim. E-soinnun kohdalla kohtalaisen vireiseltä, mutta esim. D-sointu on jo selvästi epävireessä. Ongelma korostuu merkittävästi, kun siirrytään viidennen nauhan tienoille. Tuolloin esim D-sointu (barre) on täysin epävireinen.
 
Nailonkieliset kitarat eivät ole itselleni kovinkaan tuttuja soittimia ja kyseessä onkin ensimmäinen kyseisenlainen kitara itselläni. Aikaisemmat kitarat ovat olleet teräskielisiä akustisia.
 
Tiedän, että kitaran vire on aina kompromissi, eikä soitinta ole käytännössä koskaan saatavissa täysin vireeseen.
 
Osaisikohan nailonkielisten kitaroiden soittajat kommentoida, että onko nimenomaan nailonkielisissä kitaroissa intonaation kohdalleen saaminen vieläkin hankalampaa tai mahdottomampaa kuin esim. teräskielisen akustisen kitaran kohdalla?
 
Olen nimittäin kuullut sanottavan niinkin, että kyseisen kitaratyypin kohdalla kyse on enemmänkin ominaisuudesta kuin todellisesta ongelmasta.
 
Eli lyhyesti: Soittelenko epäviresellä kitaralla, koska näin sen kuuluu soida, vai teenkö asialle jotain, jotta vire saadaan korjattua?
 
Pahoittelen pitkähköä viestiä ja kiitän jo etukäteen mahdollisista kommenteista.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=51&t=189915